(20.00 hodin)

(pokračuje Škromach)

Takže samozřejmě tam je možnost smlouvat. Ale myslím si, že i ta míra únosnosti je pouze do určité míry. Jestliže nebude tady snaha o to, abychom nevytvářeli pouze vrstvu superbohatých a vrstvu poměrně širokou superchudých, pak samozřejmě k tomu slouží i tlak jednak zespodu na mzdy, jednak na vytváření podmínek i pro lidi, kteří ztratí zaměstnání, kteří si poctivě hledají své zaměstnání.

Takovéto vytváření dogmat - k takovým dogmatům patří také dogma o vysokých daních v této zemi. Myslím, že každý, kdo má statistiky a setká se s nimi, tak samozřejmě ví, že to není pravda, že ČR patří k zemím, kde je přibližně střední zátěž v oblasti daní. A když se hovoří o tom, že je potřeba snižovat daně, tak je potřeba říci vždycky, komu to slouží, vytváření tohoto dogmatu v této zemi. Samozřejmě nemusí být vůbec žádné daně, ale pak nebude na žádné sociální služby, nebude na důchody, nebude na podpory v nezaměstnanosti.

Pokud jde o daně, tak -

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem myslela, že už jste skončil, pane předsedo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Neskončil jsem ještě. Tady je tak krásná akustika, že se velmi krásně hovoří. Vidím dokonce, že ti, co jsou tady, mají i zájem o to, o čem se hovoří.

Dovolil bych si ještě takové malé extempore k daním. Protože samozřejmě pokud jde o daně, tak nejnižší příjmové skupiny neplatí daně žádné. To víme velmi dobře, jsou od daně osvobozeny. Daně většinou spadají na střední a vyšší příjmové skupiny, progresivní sazba daně samozřejmě zatěžuje vysokopříjmové skupiny. To je reálný fakt. Většina podnikatelů samozřejmě hledá možnosti daňových úniků, což je legitimní, nebo možnost pohybovat se v rámci zákona, samozřejmě. To je i v zahraničí. Ale určitá míra příjmů, a to je o míře solidarity společnosti, solidarity navzájem, protože samozřejmě naprostá většina daní - a nakonec při každém projednávání rozpočtu tady o tom hovoříme - směřuje do tzv. mandatorních výdajů, v podstatě do oblasti, která svědčí o solidaritě společnosti vůči těm slabším, o kterých jsem hovořil i na začátku.

Jestliže nedokážeme toto vysvětlit, jestliže budeme neustále dogmaticky hovořit o tom, že u nás není na důchody, na druhé straně říkat, že je potřeba snížit daně, za třetí říkat, jak si dobře žijí ti nezaměstnaní - běžte mezi ně a zeptejte se jich, jak se jim dobře žije. Vždyť nakonec každý z nás si platí na politiku zaměstnanosti. Čili to není žádný milodar od státu, jestliže se dostanu do situace, že ztratím zaměstnání a dostávám podporu. Já jsem si na ni zaplatil, já jsem si odvedl v době, kdy jsem pracoval, tak z těchto peněz samozřejmě vypláceli podpory těm, kteří byli nezaměstnaní. Dostanu se do problémů, mám nárok na to, abych dostával tuto podporu. Nejedná se o žádný milodar společnosti. Myslím si, že skutečně, a je to nezbytné, abychom si to neustále opakovali, každá společnost se pozná nikoliv podle toho, jak dokáží žít ti silní a samostatní, ale jak se společnost dokáže chovat k těm slabým, kteří se o sebe nedokáží postarat.

(Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Škromachovi. S faktickou poznámkou pan poslanec Volák.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, pan premiér, když zde přednášel zprávu, tak nás vyzval k racionální debatě a k tomu, abychom přednášeli tvrdá fakta. Já tedy ještě jednou zopakuji: Já za to nemohu, nehovořil jsem ani o důchodech, ani o dávkách. Já jsem jenom řekl, že od roku 1997 příjmy státního rozpočtu rostou zhruba o 5 % a sociální výdaje rostou o 9 %. To je jediné, co jsem řekl, a to je, bohužel, já z toho nemám radost, to je skutečnost, kterou zde nikdo nezpochybnil.

Jinými slovy, pokud to půjde takhle dál a váha sociálních výdajů na příjmech státního rozpočtu bude meziročně růst o 1 až 2 %, tak nebudeme mít vůbec na nic jiného za několik let než na sociální dávky, protože ty sociální dávky budou vytlačovat veškeré další výdaje státního rozpočtu. Od této debaty my stejně nemůžeme odejít, protože ji opět povedeme, až se bude schvalovat státní rozpočet, my ji opět povedeme, až se bude schvalovat závěrečný účet za loňský rok. A na to, jakým způsobem tuto disproporci, tyto rozevírající se nůžky chce vláda řešit, jsem nedostal vůbec žádnou odpověď.

Kdyby to šlo a měli bychom na to zdroje, tak bych přál každému co nejvyšší sociální dávky. Proč ne. Ale my bohužel na to nemáme, a opakuji ještě jednou, že státní rozpočet, a to jsou slova z materiálu pana ministra Mertlíka, se dostává do sociální pasti. Toť vše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan poslanec Kalousek není přítomen, slovo má pan poslanec Petr Šulák, připraví se pan poslanec Miloslav Ransdorf.

A ještě před panem poslancem Šulákem člen vlády pan ministr Mertlík.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Děkuji. Vážená paní předsedající, faktická poznámka bude mít dva body, ale bude krátká. První z nich je skutečnost, že v současné době začíná růst ekonomika na rozdíl od doby, kdy bylo o národohospodářské politice rozhodováno pravicovými vládami. Hospodářský růst s sebou zpravidla přináší růst příjmů státního rozpočtu. To byla poznámka číslo jedna.

Poznámka číslo dvě. K tomu, aby se zefektivnil také výběr příjmů státního rozpočtu, je dobré přijmout určité systémové kroky. Mohly by to být například registrační pokladny, mohla by to být například majetková přiznání, mohlo by to být kolkování alkoholu a mnoho jiných forem, včetně státní kontroly, včetně i různých dalších forem, které by umožnily efektivněji bojovat s různými formami daňových úniků.

Já pevně doufám, že za dva tři roky bude taková situace, kdy i toto bude možné přijmout. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Faktická poznámka paní poslankyně Páralové.

 

Poslankyně Alena Páralová: Děkuji. Popsat problém rozvláčně, tak jako pan poslanec Škromach, umíme všichni a pan poslanec Škromach ho popisuje populisticky, po odborářsku, ale neuvádí žádné řešení. Proč je problém sehnat práci? Protože je pro zaměstnavatele velmi drahé a obtížné dovolit si luxus někoho zaměstnat. Kdo bude poskytovat práci nezaměstnaným, když bereme zaměstnavatelům motivaci házením byrokratických klacků pod nohy?

Co se týká kolektivního vyjednávání, ráda bych upozornila pana poslance Škromacha, že není pravda, že bych měla cokoliv proti kolektivnímu vyjednávání, přestože to náš přední list Haló noviny uvádí. Není tomu tak. Pravidelně se zúčastňuji jednání společnosti pro kolektivní vyjednávání.

Aby měly podniky na výplaty, které odboráři často vyjednají, musí rozprodávat zařízení, budovy. Když se vyplácejí mzdy v podniku, který nic nevyrábí dlouhodobě, anebo třeba vyrábí a dlouhodobě nic neprodává, tak je to také tunelování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Petr Šulák, připraví se pan poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, jsem poněkud překvapen, i když ne mnoho, že zde kolegové z řad pravice ve svých reakcích nad zprávou o činnosti vlády přehlížejí tak průkazné a statisticky podložené skutečnosti, jako jsou např. pokles inflace, růst hrubého domácího produktu, růst objemu zahraničních investic, pokles nezaměstnanosti, pokles všeobecné a zejména hospodářské kriminality, růst podílu objasněné a zejména trestně stíhané kriminality. Svědčí to bohužel o jisté pokleslosti jak naší smluvní, tak naší nesmluvní opozice.

Nechci zde rozebírat jednotlivá vystoupení. Považuji však za existující situace, to je před nástupem sociálně demokratické vlády, výrok pana předsedy Klause o tom, že vláda se stará o provoz, za jistou poklonu této vládě. Zajistit totiž úspěšně provoz společnosti bezprostředně po letech stagnace a úpadku způsobeném pravicovými vládami bylo a je nesmírně náročné a záslužné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP