(15.00 hodin)

(pokračuje Kupčová)

Následkem srážky došlo ke smyku, přičemž oba automobily skončily mimo vozovku vpravo. Při dopravní nehodě došlo ke zranění spolujezdkyně v osobním voze Ford Mondeo E.H., narozené 21. 7. 1979. Poškozená utrpěla zlomeninu dvanáctého hrudního obratle, zhmoždění hrudníku a bederní krajiny. Na základě posudku z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství, poškozená utrpěla těžkou újmu na zdraví s déletrvající poruchou zdraví.

Ve smyslu ustanovení § 89 odst. 7 písm. ch) trestního zákona se v daném případě jedná o těžkou újmu na zdraví. Požití alkoholu Janem Kasalem bylo vyloučeno. Na základě dosavadního šetření je podle § 158 trestního řádu Jan Kasal důvodně podezřelý, že v důsledku porušení důležité povinnosti uložené § 7 odst. 1 zákona č. 12/1997 Sb., o bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích, ve znění § 5 odst. 1 písm. b) vyhlášky č. 99/1989 Sb., o pravidlech provozu na pozemních komunikacích, se dopustil trestného činu ublížení na zdraví podle § 224 odst. 1 trestního zákona.

Mandátový a imunitní výbor na své schůzi dne 6. 9. letošního roku projednal tuto žádost a předkládá Poslanecké sněmovně k hlasování následující návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna podle čl. 27 odst. 4 ústavního zákona č. 1 z roku 1993 Sb., Ústava České republiky, a § 12 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Jana Kasala, narozeného 6. 11. 1951, pro skutek spočívající v tom, že jako řidič atd. - omlouvám se, myslím, že není nutné, abych opakovala stejný text, který jsem řekla při svém úvodním slovu.

Za druhé mandátový a imunitní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh usnesení pod bodem 1 přijala.

Na závěr mám takové malé technické upozornění. V textu jsem četla o označení dálnice písmenem A, tak je to obsaženo ve vyšetřovacím spise. Členové mandátového a imunitního výboru se však domnívají, že správné označení je písmenem D.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan kolega Jan Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane místopředsedo, dámy a pánové, neobávejte se toho, že bych tady chtěl přednášet sáhodlouhou úvahu na téma poslanecká imunita. Z mého pohledu je ta věc naprosto jasná. Mám za to, že na podobné případy by se poslanecká imunita vztahovat neměla, a dokonce nesměla.

Velmi doporučuji, abyste přijali návrh mandátového a imunitního výboru, tak jak jej přednesla paní dr. Kupčová. Chtěl bych mandátovému a imunitnímu výboru poděkovat za korektní projednávání a stejně tak bych chtěl ocenit i práci policie a orgánů, které vedly vyšetřování. Věřím, že mé žádosti vyhovíte.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo další se hlásí do všeobecné rozpravy? Nikdo. Proto rozpravu končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Do té se nikdo nehlásí, proto ji končím.

Přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení, tak jak jej navrhla zpravodajka mandátového a imunitního výboru paní kolegyně Jitka Kupčová. Odhlásil jsem vás a prosím vás, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami. Přistoupíme k hlasování o usnesení, které předložila zpravodajka mandátového a imunitního výboru pod č. 49.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 65. Ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 152 pro návrh 140, proti dva. Návrh usnesení byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že pan ministr Grégr je již zde v jednacím sále, můžeme přistoupit k projednávání bodu 16, resp. 17 schváleného pořadu 27. schůze Poslanecké sněmovny s tím, že bodem 16 je

 

16.
Vládní návrh zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy
v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
/sněmovní tisk 535/ - druhé čtení

 

Předložený návrh z pověření vlády uvede ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, dovolte, abych uvedl druhé čtení vládního návrhu zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, tzv. energetický zákon, tisk číslo 535. Vzhledem k tomu, že Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádalo k vládnímu návrhu zákona několik seminářů pro poslance a poslankyně i senátory Parlamentu, nebudu se již zabývat obsahem zákona a znovu zdůrazňovat jeho důležitost pro vstup České republiky do Evropské unie, ale rád bych alespoň zrekapituloval vypořádání rozhodujících pozměňovacích návrhů.

Uplatněné pozměňovací návrhy k zákonu jsme důkladně vyhodnotili. Zejména se jednalo o návrhy členů hospodářského výboru i dalších výborů Poslanecké sněmovny a zástupců poslaneckých klubů. Dále jsme se zabývali náměty, které vzešly z jednání se Svazem průmyslu a dopravy, Hospodářskou komorou, ale i zahraničními investory působícími na území České republiky v tomto odvětví i zástupci odborné veřejnosti.

Z nejzásadnějších připomínek či námětů, které byly projednávány, bych zmínil zejména tyto:

možnost zřízení operátora trhu s elektřinou podle zákona o komoditních burzách,

možnost zřízení operátora trhu i pro plyn za předpokladu, že bude nalezena jeho vhodná náplň,

stanovení povinného výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla,

otázku kompetencí jednotlivých orgánů státní správy v oblasti energetiky a

možnost zpracování vyhlášky o pravidlech obchodu s plynem atd.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, závěrem bych vám rád poděkoval za všechny pozměňovací návrhy, které upřesňují vládní návrh zákona. Zejména však musím poděkovat zpravodaji panu poslanci Vojířovi a předsedovi hospodářského výboru poslanci Hojdarovi a nakonec bych řekl i hospodářskému výboru jako celku za mravenčí práci, kterou vykonali při zpracování a vyhodnocování. Akceptuji pozměňovací návrhy hospodářského výboru, které obsahuje jeho usnesení ze dne 6. září 2000. Mohu se optimisticky domnívat, že nic nebrání tomu, aby naše společná a dá se říci poměrně dlouhodobá snaha vyvrcholila úspěšným projednáním energetického zákona ve druhém a třetím čtení.

Děkuji vám za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP