(14.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Slovo má pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, býval jsem příznivcem stejného výkladu, dokud tato sněmovna před prázdninami, možná že to je pro někoho dávno, nicméně se to ale dá snadno nalézt, nezvolila jiný postup a opakovala hlasování v případech, kdy namítal jeden poslanec a rozdíl výrazně přesahoval hlas jednoho poslance.

Je mi tedy líto, zavedli jsme novou proceduru, která uznává možnost zpochybnění hlasování i v případech, kdy výsledek byl jiný než jednohlasný, a domnívám se, že vyčítat je třeba těm, kteří tuto praxi odhlasovali před prázdninami. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jako předsedající jsem v nelehké roli, ale nemohu nic jiného říci, než že si nemáme navzájem co vyčítat. (Veselost ve sněmovně.)

Já jsem zaregistroval pana kolegu Svobodu - pane kolego (k poslanci Karlu Vymětalovi), zaujměte své místo v lavici a nepokřikujte prosím na řídícího schůze. (Veselost ve sněmovně.)

Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jan Svoboda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem nechtěl zdržovat zpochybněním hlasování číslo 58, neboť jsem hlasoval pro, na sjetině mám, že jsem se zdržel. Nezpochybňoval jsem toto hlasování proto, že jsem byl přesvědčen, že jsem hlasoval pro. Neměl jsem totiž možnost kontrolovat sjetinu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Takže, kolegyně a kolegové, já v tuto chvíli nechám hlasovat o námitce, kterou přednesl pan poslanec Eduard Vávra. Říkám znovu - nemáme si navzájem co vyčítat.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 62 a ptám se, kdo je pro předloženou námitku.

Omlouvám se, končím toto hlasování, považuji je za zmatečné, odhlašuji vás na žádost poslaneckých klubů a prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 63 a ptám se, kdo je pro námitku vznesenou panem kolegou Vávrou, ke které se připojil pan poslanec Svoboda. Kdo je proti?

Konstatuji, že z přítomných 181 poslanců pro bylo 105, proti návrhu 44, návrh byl přijat.

 

Ještě než přikročíme k hlasování, o slovo požádala místopředsedkyně sněmovny paní kolegyně Buzková.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, musím přiznat, že mě znepokojil výrok pana předsedajícího v tom smyslu, že si nemáme co vyčítat, dokonce dvakrát opakovaný. Jsem totiž přesvědčena o tom, že takovéto výroky na půdu sněmovny nepatří a že jednací řád se nedá vykládat podle toho, jestli my jsme vám, tak vy nám také. Já jsem přesvědčena, že jednací řád je zákon a jakožto zákon se musí dodržovat.

V jednacím řádu je přímo řečeno, že námitkou lze zpochybnit hlasování bezprostředně po hlasování. Ano, Poslanecká sněmovna může svým hlasováním rozhodnout, kdy námitku připustí. Hlasuje-li o tom, je to v pořádku. Ale berme to prosím potom tak, že se jedná o legitimní rozhodnutí Poslanecké sněmovny, a ne o to, že si nemáme co vyčítat. (Potlesk poslanců KSČM a ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kolegyně a kolegové, jen chci konstatovat, že nevím, kdo v tuto chvíli jsme vy a oni, mám pocit, že je to úplně stejné na obě dvě strany, takže mezi tím není rozdíl.

V tuto chvíli tedy mi nezbývá nic jiného jako předsedajícímu, než přistoupit k opakovanému hlasování, které bylo zpochybněno. Bylo to hlasování číslo 58, tedy hlasování o návrhu usnesení, kterým sněmovna mněla vyslovit souhlas s návrhem zákona ve znění schváleném Senátem. Alespoň tak jsem porozuměl námitce a tak jsme o ní hlasovali. (Poslanec Vávra vyjadřuje souhlas.)

Ještě jednou tedy přednesu návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mnění zákon č. 1/1991 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 563/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 563/4."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 64 a ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 64 z přítomných 184 bylo pro 93, proti 90. Návrh byl přijat.

 

Nicméně počkám, než bude hlasovací listina zkontrolována zástupci poslaneckých klubů. (Děje se.)

Prosím tedy o stanoviska předsedů jednotlivých poslaneckých klubů. - Konstatuji, že žádné zpochybnění v tuto chvíli nevidím, a jsem jen v napjatém očekávání, kdy v průběhu dnešního odpoledne bude toto hlasování opět zpochybněno.

 

V tuto chvíli tedy zahajuji projednávání bodu číslo

 

15.
Žádost o vyslovení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Jana Kasala

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení mandátového a imunitního výboru číslo 49. Prosím zpravodajku tohoto výboru paní poslankyní Jitku Kupčovou, aby nám podala zprávu o projednání žádosti Policie ČR o udělení souhlasu k trestnímu stíhání.

Prosím ale, aby paní předsedkyně ústavně právního výboru posečkala chvíli, než bude v sále klid. - Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mandátovému a imunitnímu výboru Poslanecké sněmovny byla doručena žádost Policie ČR, Úřadu vyšetřování pro ČR ze dne 25. srpna t. r. o udělení souhlasu k trestnímu stíhání poslance Jana Kasala, narozeného 6. 11. 1951, ve věci podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví podle ustanovení § 224 odst. 1 trestního zákona, kterého se měl dopustit tím, že jako řidič osobního automobilu Škoda Felicia, SPZ AHE 00-78, se dne 5. 7. letošního roku v 7:20 hodin při jízdě na dálnici A1 ve směru od Prahy na Brno na kilometru 64,84 v katastrálním území Loket, okres Benešov, plně nevěnoval řízení tohoto vozidla, a tak došlo k dopravní nehodě, kdy přední částí svého automobilu havaroval do před ním jedoucího vozidla Ford Mondeo, SPZ BNI 51-77, které řídil P.Š., narozený 9. 3. 1974.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP