(12.30 hodin)

(pokračuje Dostál)

Jen pro zajímavost - na konci komunistického režimu byl počet krádeží 42 se škodou 2 mil. 192 tisíc Kč. Po listopadové revoluci a po závanu svobody do naší země lze po deseti letech říci, že v roce 1999 se počet krádeží zvýšil z 51 na 479 krádeží a že proti 2 mil. 192 tisícům Kč škody jsme registrovali jako Ministerstvo kultury škodu 46 mil. 346 tisíc korun. Takže si myslím, že to všechno jsou podpůrné argumenty pro pozměňovací návrh pana poslance Talíře.

Stejně tak velká část v restituci vydaných předmětů se v současné době - říkám v restituci vydaných, ne tedy předmětů zcizených - objevuje na trhu se starožitnostmi. Jedná se zejména o významné sbírky vydané původním majitelům, které byly integrální součástí sbírkových fondů státních institucí před rokem 1990 a na jejichž základě byly tyto fondy mnohdy celé budovány. Lze snad připomenout obrovské majetky vydané z Národní galerie v Praze, z Národního muzea, hradů, zámků apod. Cena těchto předmětů každým rokem roste a je v zájmu státu toto kulturní dědictví nadále chránit. Pokud bude omezený rozpočet Ministerstva kultury pro výkup těchto předmětů v příštím roce, dá se předpokládat, že mnohé z těchto předmětů zmizí nenávratně za hranicemi naší republiky, kde je lze prodat stále mnohem výhodněji.

Co tedy lze na závěr říci?

1. Restrikce meziresortního programu ISO zpochybňuje již téměř 10 let úspěšně se rozvíjející péči státu o movité kulturní dědictví, jejímž výsledkem jsou tisíce zachráněných kulturních statků.

2. Restrikce programu ISO zpochybní samotný smysl č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, protože se vytratí motivace pro vlastníky sbírek tomuto zákonu se podřídit i možnost státních muzeí i galerií poskytovat dalším vlastníkům pomoc a vybrané služby. Já dodávám, že tento zákon jsme nedávno přijali.

3. Restrikce programu ISO způsobí nenahraditelné ztráty movitému kulturnímu dědictví naší země.

4. Navíc se mi poprvé po několika letech podařilo přesvědčit svého resortního partnera ministra vnitra, aby byl v roce 2001 dostatečně podporován i subsystém Policie ČR. Hrozí tedy disproporce v rozvoji systému, ale tentokrát ze zcela opačné strany, tedy ze strany Ministerstva kultury.

Já tímto svým vystoupením, ač je to neobvyklé, jako člen vlády chci podpořit pozměňovací návrh pana poslance Talíře. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane ministře. Hovořit bude pan poslanec Josef Ježek, připraví se pan poslanec Radim Turek.

 

Poslanec Josef Ježek: Pane předsedající, děkuji za slovo. Vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolil bych si vzbudit vaši pozornost třemi pozměňujícími návrhy v rámci podrobné rozpravy. Jak už zmínil pan kolega Patočka, dovolil bych si jeho návrh podpořit a zároveň upravit v tom smyslu: v kapitole 334 - Ministerstvo kultury v programu 334 010 Státní vědecká knihovna Hradec Králové navýšit tuto částku z navrhovaných 3,5 mil. Kč na částku 8,5 mil. Kč. Obávám se, že částka 3,5 mil. Kč by nebyla postačující pro potřeby příštího roku. To je první návrh.

Ve spolupráci s panem kolegou Vávrou: z kapitoly VPS program 398 110 Výstavba a technická obnova zdravotnických zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí zvýšit již zařazenou položku "Nemocnice Boskovice, rekonstrukce operačních sálů" o částku 9,5 mil. Kč na úkor vládní rozpočtové rezervy.

Třetí návrh, který bych si dovolil přednést, je kapitola 333 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Zde bych žádal o možnost zařazení do programu 398 210 Výstavba a technická obnova školských zařízení v působnosti OÚ a obcí, zařadit položku "individuální dotace Základní škola Skuhrov nad Bělou, přístavba a nástavba tělocvičny" v částce 7 mil. Kč, a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

K tomu třetímu návrhu bych si dovolil malý komentář. Obec Skuhrov nad Bělou byla před dvěma lety výrazně postižena záplavami, kdy právě objekt školy a tělocvičny byl zaplaven do výšky zhruba 120 cm vodou. Nyní se zjistilo, že konstrukce tělocvičny jsou napadeny houbou dřevomorkou a hrozí těžký problém v rámci statiky celé budovy. Takže je to víceméně záležitost dost naléhavá, a prosil bych proto o podporu k tomuto návrhu.

Děkuji za pozornost a předkládám návrhy písemně.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slova se ujme pan poslanec Radim Turek. Pokud nebude mít dlouhý příspěvek, připraví se ještě pan poslanec Václav Brousek. Chtěl bych vás všechny upozornit, že na základě požadavku předsedy sněmovny je na 12.50 hodin svolán organizační výbor, takže ve sněmovně budeme končit ve třičtvrtě, aby se dala přesunout technika. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radim Turek: Děkuji. Pane předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, pokusím se obrátit vaši pozornost do severovýchodní části naší země a poprosím o podporu dvou malých investičních akcí, které v posledních fázích vypadly z návrhu Ministerstva financí. V kapitole VPS do programu 398 210 Výstavba a technická obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí zařadit novou položku "individuální dotace Základní škola Vendryně, rekonstrukce a nástavba, 5 mil. Kč, Základní škola Dolní Lomná, rekonstrukce a přístavba, rovněž 5 mil. Kč" a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu. Obě školy mohou doložit komplet své žádosti se zdůvodněním: několikaleté čekání na tuto dotaci včetně doporučení všech zainteresovaných institucí.

Věřím, že nezapomeneme na severovýchodní cíp republiky. Děkuji za vaši podporu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Slovo má nepřítomný pan poslanec Václav Brousek. (Námitky.) Je tady. Pane poslanče, máte slovo, budete zřejmě posledním diskutujícím před polední přestávkou.

 

Poslanec Václav Brousek: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové. Dovolte mi přednést jeden pozměňovací návrh k rozpočtu na rok 2001. Navrhuji do kapitoly VPS do programu 398 210 Výstavba a obnova školských zařízení v působnosti okresních úřadů a obcí zařadit položku "individuální dotace Základní škola Staňkov, rekonstrukce budovy, 10 mil. Kč" a o tuto částku snížit vládní rozpočtovou rezervu.

Krátké zdůvodnění. Jedná se o školu se 400 dětmi z 12 obcí, dále z Dětského domova ve Staňkově a ze Střediska výchovné péče.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP