(18.40 hodin)

(pokračuje Langer)

Myslím si, že osud společného projednávání je osudem dobrým, a věřím, že se nám konečně věcně, v klidu, bez emocí, bez osobních výpadů podaří návrh dotáhnout do zdárného konce. Myslím si, že nejenom my, kteří ho předkládáme, ať již jde o pana ministra, nebo o poslance, ale i ti, kterých se týká, což jsou provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání, ale především diváci a posluchači, nový zákon potřebují.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu místopředsedovi Langerovi. Slovo má pan poslanec Petr Pleva. Připraví se pan poslanec Talíř.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se pokusím být stručný, abychom stihli ještě hlasování. Nicméně si neodpustím několik poznámek zejména k poslaneckému návrhu zákona. Myslím si, že jestli je první čtení zatím idylkou, dovoluji si upozornit, že druhé čtení rozhodně idylkou nebude, protože tento zákon má ještě mnoho nedostatků a je na něm ještě hodně práce.

Jako o prvním nedostatku bych se zmínil o jedné věci, která nám byla zdůrazněna v Bruselu. Tato věc se jmenuje transparentnost. Malá transparentnost tohoto zákona. Jak ve volném správním uvažování rady, kde rada, přestože to bylo kritizováno u vládního zákona, má i v poslaneckém zákoně příliš mnoho prostoru vykládat volně různá ustanovení a hlavně chovat se ke každému provozovateli naprosto jinak i za stejných podmínek, což je myslím nepřípustné, a zvláště pro někoho, kdo vyznává liberální přístup k ekonomice, by toto mělo být přímo nepřijatelné.

Taktéž je problém v problematice udělování licencí. Celý postup udělování licencí je popsán velmi vágně a záleží skutečně pouze na modrých očích toho či onoho provozovatele, zda mu bude licence udělena. Ale pokud mu licence udělena není, nemusí věšet hlavu, protože jednu minutu po tom, co někdo dostal licenci, ji může okamžitě prodat někomu, kdo tu licenci nedostal. Pak se ptám, proč máme takovéto licenční řízení, když je vlastně pro kočku.

Co se týká zde zmiňované monomediální koncentrace, víme, možná jsme si to uvědomili po velké americké krizi v tomto století, že monopoly jsou nebezpečná věc. Já si myslím, že monopoly ve sdělovacích prostředcích, v přenosu informací, v ovlivňování veřejného mínění jsou přímo smrtící věc. Smrtící věc pro politiku. I když se to může zdát teď někomu výhodné, tak v příštím volebním období, nebo někdy příště, to může být velmi nevýhodné. Je to skutečně velmi nebezpečné, pokud se relevantní elektronická média dostanou do jedněch rukou. Tento zákon tomu opět brání velmi neúčinným způsobem.

Poslední věc, o které se chci zmínit už jenom okrajově, jsou sankce, které se zavádějí naprosto stejně jak pro malé lokální rádio, tak pro velkou celoplošnou televizi. Je sice na radě, aby zvážila, zdali tomu rádiu nedá tu maximální pokutu, protože tam má rozpětí pokut, ale když bude chtít rada někoho zlikvidovat, tak mu udělí pokutu v horní hranici a nikdo jí v tom nezabrání.

A pak jenom malé post scriptum k panu kolegu Kučerovi. Jeho optimismus, co se týká budoucí digitalizace, nesdílím, protože teď tady máme 4,5 celoplošného televizního kanálu, po digitalizaci budeme mít 6 celoplošných kanálů. Že by tudíž mohl vysílat každý, kdo bude mít zájem, o tom dosti pochybuji.

Přes všechny tyto výhrady si myslím, že jsou to nedostatky, které jsou odstranitelné ve druhém čtení, ale protože bychom někteří neradi trávili Štědrý večer a další dny u počítače nad tímto zákonem, dovoluji si poprosit sněmovnu o shovívavost a navrhnout prodloužení lhůty na projednávání tohoto zákona o 20 dnů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. O slovo požádala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny paní kolegyně Buzková, potom pan kolega Talíř.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jsem měla tu čest, že jsem vedla delegaci poslanců, která v pondělí navštívila sídlo Evropské komise k technickým konzultacím o návrhu tohoto zákona. Musím říci, že jsem byla velmi příjemně překvapena úrovní tohoto jednání i tím, co toto jednání přineslo. Poslanecká komise měla možnost jednat s panem Trussardem, který je předním odborníkem na aplikaci "televize bez hranic" a člověkem, který dokonale rozumí problematice zákonů tohoto typu v celé Evropě. Jednání s ním, byť bylo velmi dlouhé a vyčerpávající, bylo pro všechny poslance velmi přínosné z toho důvodu, že jsme se nejen dozvěděli o některých - předesílám drobných - nuancích tohoto zákona, které by mohly být vykládány jako rozpor s evropskými směrnicemi, ale které po této diskusi byly prodiskutovány v tom smyslu, jak lze drobnou opravou tento nesoulad napravit.

Dozvěděli jsme se od něj ovšem celou řadu dalších věcí. Ne věci, které by byly v rozporu, věci, do kterých by de facto Evropské komisi nemuselo vůbec nic být, ale věci, kde nám ze své vrcholné praxe poradil, jak tento zákon zlepšit, aby mohl lépe fungovat. Musím říci, že to byly rady velmi cenné od nejlepšího odborníka na svém místě.

Samozřejmě vím, že není možné, aby delegace Poslanecké sněmovny jezdila do Bruselu konzultovat každý návrh zákona, ale musím říci, že v případě takto významných a sporných návrhů, kde se jedná o velmi složité aplikace evropských norem, se takováto konzultace jeví jako velmi užitečná, a já ji mohu vřele doporučit.

Co se týká problematiky transparentnosti tohoto návrhu zákona, ano, o této záležitosti jsme diskutovali. Kritizována byla možnost neveřejného slyšení rady v případě licenčního řízení, ale na místě došlo k dohodě, jakým způsobem tato záležitost bude změněna.

V případě udělování licencí jsme hovořili o tom, že některé podmínky žádosti o udělení licence, některé informace nejsou možná specifikovány dostatečně přesně, ale opět se jedná o věci, kde bylo jasně na tomto jednání řečeno, jakým způsobem lze poměrně snadno napravit takovýto nedostatek.

Dámy a pánové, na závěr bych ráda upozornila, že na tomto jednání se pořizoval poměrně velmi podrobný zápis zaměstnanci naší mise i zaměstnanci zahraničního oddělení. Vzhledem k tomu, že jednání proběhlo toto pondělí, bylo to jednání, které trvalo asi pět hodin, tento zápis v tuto chvíli ještě není hotov, ale rozhodně výboru, kterému bude přikázán tento návrh zákona k projednání, bude tento zápis k dispozici jako velmi podnětný podklad.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji paní místopředsedkyni. Nyní má slovo pan kolega Talíř. Prosím.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Vážený pane předsedající, vládo, kolegyně a kolegové, já se pokusím velice stručně připojit k upozornění, které tady zmínil kolega Pleva. Přes to, co zaznívá v průběhu prvého čtení, musím podtrhnout to, že jistě společná práce na obou předlohách ve druhém čtení, ať už ve výboru, nebo ve stálé komisi pro sdělovací prostředky, nebude úplně bez problémů a nebude to procházka růžovou zahradou. A přestože podporuji, abychom v prvním čtení propustili oba dva tisky a pokusili se hledat společné řešení problémů, které tam zůstávají, chci jenom upozornit, že bude velmi záležet na tom, jak proběhne toto druhé čtení a k jakým dospějeme výsledkům, v dalším postoji k tomuto zákonu.

Jak předřečnice paní místopředsedkyně Buzková upozornila, bude třeba zpřesnit a vyjasnit některé definice, které jsou v tom zákoně navržené.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP