(16.50 hodin)

(pokračuje Janeček)

Vzhledem k vysokému stupni rozpracování a řadě dosud přetrvávajících pochybností se vyšetřovací komise na svém říjnovém jednání jednomyslně usnesla na tom, že je žádoucí, aby ve vyšetřování pokračovala s cílem

potvrdit či vyloučit pochybnosti u těch dárců orgánů, u kterých existuje pouze dílčí či rozporuplná dokumentace,

ověřit, zda orgány poskytnuté zahraničním transplantačním centům tato skutečně obdržela,

zjistit, zda existuje řadou svědků nekonkrétně zmiňované konto ČR u nadace Eurotransplant, jejímž prostřednictvím jsou odňaté orgány do jeho členských států poskytovány, a kdo je s ním oprávněn disponovat,

zjistit příčiny naprosté absence kontroly činnosti RTC FN Ostrava jak ze strany vedení nemocnice, tak ze strany Ministerstva zdravotnictví ČR,

zjistit, u kolika dárců orgánů a proč nepředložila FN Ostrava příslušným zdravotním pojišťovnám podklady potřebné k úhradě nákladů spojených s odběrem orgánů,

objasnit značné rozdíly ve výši úhrad nákladů spojených s odběrem orgánů od jednotlivých zdravotních pojišťoven,

prošetřit některé další nově zjištěné závažné údaje, kterými vyšetřovací komise disponuje.

Jasným pojmenováním jednotlivých podezření, která se v první polovině roku 1999 ve vztahu k činnosti RTC FN Ostrava na veřejnosti objevila, odstraněním přetrvávajících pochybností jak v laické, tak i odborné veřejnosti, využitím získaných poznatků při tvorbě kvalitního transplantačního zákona hodlá vyšetřovací komise přispět k navrácení dobrého jména naší transplantační medicíně.

Proto vyšetřovací komise žádá Poslaneckou sněmovnu, aby přijala usnesení, kterým by změnila termín pro podání závěrečné zprávy o svých zjištěních z 30. 12. 2000 na 30. 6. 2001.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci. Asi nezbude, než abychom to teď přerušili, protože máme asi tři minuty na projednávání.

Hlásí se ještě někdo do všeobecné rozpravy? - Nehlásí. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? - Ne-li, dám hlasovat o návrhu usnesení.

Já vás pro jistotu odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Poprosím pana navrhovatele, resp. předsedu vyšetřovací komise, aby ještě jednou přečetl návrh usnesení.

 

Poslanec Josef Janeček: Poslanecká sněmovna bere na vědomí průběžnou zprávu a prodlužuje datum pro předložení závěrečné zprávy do 30. 6. 2001.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji panu poslanci.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo souhlasí s návrhem usnesení, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 493 z přítomných 116 poslanců 108 hlasovalo pro, 4 byli proti. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme skončili projednávání bodu 67 a máme pět minut volného času. V 17.00 hodin začínají interpelace na členy vlády.

 

(Jednání přerušeno v 16.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP