(20.50 hodin)

(pokračuje M. Kučera st.)

Připomeňme si tedy, jaká byla vůbec první reakce na to, že se Rada ČT z důvodů, jež jsme se dověděli ve zprávě, která nám byla předložena i v jiných referátech, tak tedy Rada ČT se z různých důvodů dověděla a rozhodla se v určité fázi využít svého práva - ba co dím svého práva - své povinnosti dané jí zákonem a ve chvíli, kdy zapochybovala o kompetentnosti bývalého generálního ředitele, tohoto ředitele odvolala. Strhl se obrovský pokřik. Už to tady jednou zaznělo a připomínám tedy, převážně těch lidí, kteří při někdejším jmenování toho samého ředitele do funkce generálního ředitele vystupovali kategoricky proti němu a proti jeho kompetentnosti. Já bych ty výkřiky shrnul do jedné jediné věty, jíž jsem byl osobně svědkem, neboť to bylo v televizním pořadu "21", jehož jsem měl tu čest se účastnit, kde jistý pan Kraus sdělil nejen mně, ale celému národu tuto větu: "My vám tu televizi nedáme." Já jsem se ho chtěl tenkrát zeptat a ptám se i dnes - kdo je to my? A pana Krause jsem se tenkrát zeptal, jestli mu ta televize patří. Pokud si myslí, že tomu tak je, pak zřejmě k tomu došel na základě závěru, že bude nejlépe naplnit onen známý dekret o půdě. Pokud neznáte jeho základní ideu, tak tedy půda patří těm, kdo na ní pracují. Česká televize tedy podle pana Krause patří těm, kdo v ní pracují. Ergo kladívko, je mi líto, ale musím sdělit panu předsedovi Poslanecké sněmovny i poslanci Bartošovi, který tady před chvílí hovořil o možnostech privatizace televize, že by se tím vyřešil tento problém - pánové, bohužel, přišli jste pozdě. Česká televize už byla dávno zprivatizovaná těmi, kdo v ní pracují.

Slyšeli jsme tu dnes výčitku, že rada odvolala generálního ředitele Chmelíčka, aniž by vyčkala naplnění nového schématu a výsledku tohoto schématu. Dobrá, pak se ale chci zeptat, jak to bylo v případě, kdy byl jmenován nový generální ředitel pan Hodač, a podotýkám, že je mi úplně jedno, jestli se generální ředitel jmenuje Hodač, Vomáčka, Novák nebo Kučera. Prostě tento generální ředitel byl jmenován, jak jsme si tu dnes mnozí několikrát vysvětlili a zdůraznili jsme zleva i zprava, že vlastně nikdo nezpochybňuje legitimitu jeho jmenování. Tento pan generální ředitel přišel do prostoru zpravodajství, v ústrety mu vyšel jeden z televizních redaktorů, který se na něj mile usmál, a aniž dal šanci panu generálnímu řediteli cokoli udělat, sdělil mu, že my - všimněte si, opět ono kouzelné slovíčko my - my vás, pane generální řediteli, neuznáváme. Ale nejenom to, my dokonce neuznáváme ani legitimitu Rady ČT, protože byla zvolena podle špatného zákona špatným způsobem. A neuznáváme vás hlavně proto - a teď cituji myslím poměrně přesně - že máme pocit, že vaše jmenování do funkce ředitele způsobí, že by mohla být ohrožena svoboda slova. Podtrhuji ještě jednou - máme pocit, že by mohla být ohrožena svoboda slova. Tedy dvakrát podmíněná situace. Dámy a pánové, nevím, co byste říkali v situaci, kdybyste se dověděli, že jsem šel po ulici a potkal jsem pána, který se na mě momentálně mračil. On se tedy nemračil na mě, mračil se na něco úplně jiného, třeba že se právě pohádal s manželkou, ale já budu mít pocit, že mě chtěl, protože mě nemá rád, udeřit. Mimochodem, mně se to málem stalo předevčírem v metru, kdy jeden z lidí spěchajících na Václavské náměstí mě poznal a říkal: s vámi si to, pane poslanče, taky vyřídíme, protože jsme viděli vaše vystoupení v televizi. Doufám, že se ten pán dnes večer taky dívá. Kdybych se já na toho mračícího člověka mile usmál a vzápětí bych mu jednu vrazil a hájil bych se tím, že se chovám zákonně, protože jsem měl pocit, že mi možná chtěl ublížit, tak takovým způsobem se předseda tzv. krizového výboru zachoval k legálně jmenovanému řediteli.

Kolegyně a kolegové, nám politikům bylo mnohokrát vyčítáno, že jsme zpolitizovali Českou televizi. Musím bohužel opakovat to, co tu už několikrát zaznělo. já jsem na Kavčích horách nebyl. Tedy resp. nebyl jsem na nich, dokud jsem nebyl pozván. Byl-li jsem pozván, přišel jsem do vysílání a nerozlišoval jsem, jestli mě zvou ti, nebo oni. Moje babička mě totiž vždycky učila, že pozdravit je slušnost a odpovědět povinnost. Takže byl-li jsem pozván, přišel jsem. Tak tomu prostě je. Ale ti politici, kteří byli a trávili valnou část svého vánočního času na Kavčích horách, ti tam byli ze dvou důvodů. Někteří z nich byli přímo pozváni, a pak si myslím, že je přímo absurdní chtít, jak bylo nedávno také řečeno, že by krizový výbor měl ty politiky vyhodit. On je nemůže vyhodit, když je pozval, to je samozřejmě logické. Jiní se pozvali prostě sami. Tuším, že v literatuře se tomuto pojmu, této kategorii lidí říká samozvanci. Takže ať už přímozvanci, nebo samozvanci, v televizi byli a bohužel to byli právě oni, kdo zpolitizovali celý problém.

Mimochodem, a teď se nechci dotknout křesťanského cítění svých kolegů, kteří jsou křesťanské víry, nemám opravdu nic proti atmosféře vánočních svátků, ale přiznám se, že slouží-li se za takto vypjatých okolností na místech, která k tomu patrně nejsou nejvhodnější a nejsou k tomu určena, mše, řekl bych, že politizace problému ČT dostává v takovýchto okamžicích vskutku pozoruhodný rozměr.

Teď bych se chtěl na chvíli držet dokumentu, který byl sice několikrát zpochybněn, že není oficiálním dokumentem, ale já jsem ho dostal oficiálně na stůl, souvisí se zprávou, která je projednávána, to je se zprávou o stavu České televize, a krizový výbor si přál, abychom tento dokument brali vážně, protože kdyby si to nepřál, tak by nám ho totiž neposlal a dokonce dnes ráno znovu ve sněmovně nerozdával, tedy dokument, který je dílem představitelů iniciativy ČT - věc veřejná. Někteří moji kolegové tento dokument na včerejší diskusi zpochybnili, protože v něm našli celou řadu argumentů, které ho zpochybňují v určitých dílčích momentech, a tudíž z toho usuzují, že mohu-li zpochybnit určité díly, mohu zpochybnit dokument jako celek. Já se k nim musím bohužel přidat. Jen tak pro zajímavost, že mezi těmi tzv. nezávislými signatáři je celá řada těch, kteří jsou závislí na politice, to už víme. Jsou to především všichni podepsaní páni senátoři. Jsou tam také ale lidé, kteří jsou závislí na ekonomice, resp. na ekonomice ČT. Podpisů a jmen jsou tam desítky a my všichni víme, jako oni to vědí, která jména to jsou. Jsou to především představitelé různých produkčních skupin, které mají v televizi takové i onaké smlouvy.

Já jsem tam také objevil, že mezi těmito nezávislými signatáři je celá řada jedné významné iniciativy, která se před časem jmenovala Děkujeme, odejděme. Mimochodem, v té době, kdy signatáři Děkujeme, odejděte - abych byl přesnější - vytvořili svoje hnutí, v té době se ČT zachovala vskutku jako velmi nezávislá, když byla reklamní agenturou tohoto hnutí a zvala prostřednictvím televizní obrazovky občany k demonstracím. Jen si nejsem zrovna jist, jestli toto je právě ten způsob, jakým by Česká televize měla plnit svoji veřejnoprávní službu.

U řady lidí jsem nalezl i chybné údaje o jejich občanském povolání. Nalezl jsem tam např. údaj "veřejná činitelka".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP