(19.00 hodin)

(pokračuje Záruba)

Proto nepochopím argumenty některých diskutujících o zachování současného bezplatného vysokoškolského vzdělávání.

Jistě každý pochopí, že placení školného na vysokých školách nelze zavést ze dne na den. Je zcela jasné, že vládní garnitura, která by zavedla spolufinancování na vysokých školách, nezíská nadšené ovace, ale v dlouhodobé perspektivě by se tato situace velmi pozitivním způsobem projevila na všech ukazatelích, což by se mohlo projevit i na voličských preferencích.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, byl jsem požádán řečníkem, zda byste se nemohli uklidnit a vyslechnout jeho vystoupení.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Je však nutné, abychom si uvědomili, že opravdu v tomto okamžiku existují studenti, kteří by si mohli studium zaplatit, a ti druzí, kteří na to nemají. Co však vytvořit takový systém sociálních půjček, který by tyto rozdíly zmenšoval? Je zcela jasné, že vypracovávat takový sociální systém na vysokých školách je velmi složité a komplikované. Je daleko pohodlnější tvrdit, že na dotace vysokým školám nejsou v rozpočtu peníze. Věřím, že ta vládní garnitura, která to se školstvím myslí opravdu vážně, která pokládá vzdělání za jednu z priorit svého programu a vzdělání považuje za jeden z velkých podkladů národa, to dokáže.

Střední a vysokoškolské vzdělání tvoří v této zemi určitý nadstandard. Ne celá populace má možnost se nadále vzdělávat.

Dovolte, abych těm, kteří obhajují současný systém financování středního a vysokého školství, položil následující otázky.

Přátelé, vydržte ještě chvilečku. Já, když mluvíte, já tu sedím a nikoho neruším, tak buďte tak hodní, také nerušte.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane kolego, toto je mým úkolem. Prosím všechny kolegyně a kolegy, kteří nechtějí sledovat vystoupení pana poslance Záruby, aby si uklidili svůj pracovní stůl, jako jsem to udělal já, a vydrželi v klidu až do konce jeho vystoupení a do konce dnešního jednání Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Bohuslav Záruba: Dovolte, abych těm, kteří obhajují současný systém financování středního a vysokého školství, položil následující otázky: Je spravedlivý systém, jestliže jen určitá část populace má určité výhody, jako je např. bezplatné střední a vysoké školství? Bude střední a vysoké školství v budoucnu potřebovat více finančních prostředků? Jakým způsobem ministerstvo školství zajistí, aby se zrealizovaly jejich představy na vzdělávání uváděné v Bílé knize? Existuje vůbec nějaká statistika o tom, kolik procent přijatých studentů na vysoké škole by mohlo platit školné?

Nedovedu pochopit, proč bráníme zcela normálním požadavkům si zaplatit určitý nadstandard. Chci-li mít kvalitní jazykovou výuku s lektorem a s nejnovějšími učebnicemi, chci-li využívat výpočetní techniku se všemi jejími vymoženostmi, chci-li velký výběr volitelných předmětů, chci se zapojit do práce vědeckého týmu, který bude vybaven veškerou dostupnou technikou a informačními technologiemi, chci jezdit během studia na zahraniční stáže, musím si uvědomit, že toto všechno není v silách ministerstva školství a jeho rozpočtu, že je příjmovou povinností se na svém studiu finančně spolupodílet. Budeme-li opětovně trvat na bezplatném středním a vysokém školství, budeme-li bránit si zaplatit celoživotní vzdělávání, budeme stále zemí jen s průměrným vzděláním. Bezplatné vzdělávání a s tím související nemotivační přístup ke studiu bude mít za následek pouze průměrnost a zbytečné plýtvání finančních prostředků směřujících do vzdělávacího systému.

Přátelé, děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Přerušuji jednání Poslanecké sněmovny do zítřka deváté hodiny a jen upozorňuji, že jsme stanovili jako pevný bod, první bod zítřejšího jednání, bod č. 30, sněmovní tisk 818. Poté budeme pokračovat v projednávání tohoto přerušeného bodu.

 

(Jednání přerušeno v 19.05 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP