(9.30 hodin)

(pokračuje Jalůvka)

Většinou nebrali tuto otázku naplno a neuvědomili si, že může dojít k velmi brzkému schválení ústavního zákona.

Myslím si, že to, že dnes sněmovna jedná o poslaneckém návrhu, otevírá diskusi. A chtěl bych požádat kolegyně a kolegy, aby umožnili všem krajským zastupitelstvům alespoň v rozsahu dvou měsíců, aby se mohli zamyslet nad touto problematikou a dát své stanovisko.

Jenom pro zajímavost - v našem Ostravském kraji byly tři návrhy na jednání zastupitelstva - byl to kraj Moravskoslezský, Slezskomoravský a také se hlasovalo o návrhu současném, kdo podporuje Ostravský kraj. Vzhledem k tomu, že právě neproběhla patřičná diskuse, nezískal ani jeden z těchto návrhů podporu nadpoloviční většiny krajského zastupitelstva, ale přitom je zřetelně vidět snaha o přejmenování.

Přimlouvám se tedy za to, abychom tuto diskusi umožnili. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Hovořit bude pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, i já podporuji tento návrh. Nedomnívám se, že by bylo vhodné přijmout návrh na odročení tohoto bodu, protože je možné, aby nyní proběhlo první čtení návrhu zákona, druhé čtení návrhu a třetí čtení by proběhlo na příští schůzi Poslanecké sněmovny, což ovšem už znamená, že nebude první čtení odročeno. Do příští schůze Poslanecké sněmovny je dostatečný časový prostor, aby kraje, které chtějí a které jsou na tom samozřejmě ekonomicky zainteresované, aby změna proběhla do nejdříve, protože jim to ušetří zbytečně vynaložené náklady, tuto změnu vyjádřily vůči Poslanecké sněmovně. Jihomoravské nebo brněnské krajské zastupitelstvo tak již učinilo. Chce změnu názvu kraje. Nedomnívám se, že je nutné to příliš odkládat.

U těch krajů, které nejsou schopny se vyjádřit nyní, nic nebrání tomu, aby, pokud budou chtít, dejme tomu jsme se k jejich názvu vrátili později. Neměli bychom ale zdržovat celý peloton tím, že budeme čekat na toho posledního, na toho nejpomalejšího.

Ještě bych chtěl říci, že o názvu kraje rozhoduje jen Parlament ústavním zákonem. Ustanovení, které bylo v ústavě z roku 1992, o tom, že o názvu vyššího územně samosprávného celku rozhoduje zastupitelstvo, bylo v okamžiku, kdy byly variantní názvy kraje a země, bylo novelou ústavy vypuštěno. Dnes již tedy zastupitelstvo o názvu kraje nerozhoduje. Samozřejmě, může dát iniciativu, ale ne rozhodnout ve věci.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Pan navrhovatel, poslanec Jiří Vlach.

 

Poslanec Jiří Vlach: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, já jenom dvě vysvětlující věty.

Děkuji panu kolegovi Koudelkovi a navážu na jeho slova. Možná, že to v tom hluku na začátku dnešního jednání zaniklo, ale samozřejmě tak, jako se usnesl Jihomoravský kraj, tak se usneslo zastupitelstvo, nejen rada. Já jsem předtím říkal, že u nás se usnesla rada. My jsme pak použili tuto cestu na základě jakéhosi pověření nebo výzvy rady kraje a zastupitelstvo se usneslo. Já mohu odcitovat toto usnesení: Zastupitelstvo podporuje změnu názvu kraje na Jihočeský a dalším bodem ukládá radě kraje učinit další nezbytné kroky k rychlé změně názvu kraje.

To jenom pro informaci. Čili, není to iniciativa části zastupitelstva, je to iniciativa budějovického zastupitelstva.

A nyní k té technice. Já se pokusím to trošku zkrátit. Je evidentní, že tady není většinová podpora pro to extrémní zkrácení, respektive pro to zkrácení, které by skutečně garantovalo to ušetření finančních prostředků a projednání ve druhém a třením čtení příští týden.

Nicméně já bych chtěl snad na vysvětlenou říci, že většina těch dalších návrhů směřuje k tomu, abychom tady vytvořili ještě určitý prostor a abychom mohli, abych tak řekl, všechny pozměňovací návrhy, všechna ta usnesení krajů sesypat na jednu kopičku, aby to mohl projednat výbor pro veřejnou správu a případně, i když ta změna jednoho slova přece… Kolegové to přednesou jako pozměňovací návrh, tak aby to bylo možno projednat na příští schůzi, na začátku příští schůze.

Chtěl jsem ale poprosit pana kolegu Vymětala a další, kteří se přimlouvají za odročení. To je prosím asi trošku neuvědomění procesu. Ten návrh ústavního zákona existuje, řekněme to ošklivým slovem, jako nosič pro všechny další změny. A zastavit ten první krok, to mi přijde proti smyslu. Dobře, rozumím tomu, že většina sněmovny zřejmě prosadí, nezakceptuje můj návrh na velké zkrácení, aby tady byl prostor tak, aby ostatní zastupitelstva měla ještě šanci, aby ostatní pozměňovací návrhy se pak mohly zapracovat v rámci druhého a třetího čtení. Tomu rozumím.

Pokud bychom ale akceptovali to odročení prvního kroku, čili neukončili dnes první čtení toho zákona, znamenalo by to ten proces zdržet o další pravděpodobně dva měsíce a stejně z toho neuhněteme jeden společný návrh, protože prostě tato předloha už je předložena tak, jak je předložena.

Já si myslím, že je zcela nekonfliktní a dobrá ta cesta, že zazní pozměňovací návrhy, kdy název Brněnského kraje se bude měnit na Jihomoravský. A věřím, že se také další na něčem shodnou.

Chci jenom upozornit na to, že bych také všem zastupitelstvům neukládal nebo je nežádal. Prostě někde není cítěna potřeba a někde evidentně není shoda. Jsou kraje, kde já vím o námětech na tři změny. I proto si troufám tvrdit, že když pan kolega Beneš oslovil dopisem hejtmany, tak se mu nedostalo jednoznačných odpovědí prostě proto, že v některých částech naší země ta shoda evidentně není.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kolega Karel Vymětal se ještě jednou hlásí. Já, vzhledem k tomu, že nemám možnost se nechat vystřídat, bych poprosil pana poslance Filipa, zda by ke mně mohl na chviličku přijít.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji pěkně. Já souhlasím s panem předkladatelem. Je to tak. Myslím si, že všeobecná vůle je, abychom dali možnost všem krajům, aby se vyjádřily k této záležitosti.

To znamená - já nechci zdržovat první krok. To samozřejmě nemá smysl. Rozumím tomu tak, že po absolvování druhého a třetího kroku, tedy těchto čtení, zřejmě toto nebude vůbec konfliktní, pokud zastupitelstva ty návrhy dají. Tam já nevidím žádné nebezpečí. Nechť tedy běží první krok. To první čtení. Já stahuji návrh na přerušení a odročení.

Návrh toho usnesení ovšem zůstává v platnosti. Já se totiž domnívám, že opravdu není možné se obrátit pouze na hejtmany, ale že je třeba se obrátit na zastupitelstva. Ona mají tu zákonodárnou iniciativu a ona by se měla jako nejvyšší samosprávný orgán v kraji vyjádřit. Ten návrh usnesení tedy zůstává v platnosti.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Dále se hlásí ještě pan poslanec Recman a pan poslanec Grůza.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane předsedající, vzhledem k tomu, že pan poslanec Karel Vymětal stáhl svůj návrh a můj návrh byl podmíněný k tomuto návrhu, chtěl bych to modifikovat nebo upřesnit tak, abychom prodloužili lhůtu pro projednávání tohoto sněmovního tisku, a to ve variantě jedna - 20 dnů - to může udělat Poslanecká sněmovna bez souhlasu předkladatele, ve variantě dva - o 40 dnů - se souhlasem předkladatele.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Hovořit bude pan poslanec Grůza. Další přihlášky nemám.

 

Poslanec Jan Grůza: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že tato diskuse je trošičku mimo. Věřím pevně tomu, že všechna krajská zastupitelstva jsou seznámena s tím, že v současnosti ve sněmovně je tento návrh.

Chci vás jenom informovat o tom, že Zastupitelstvo Brněnského kraje na svém zasedání minulý týden přijalo usnesení, které s výjimkou jednoho hlasu podpořili všichni krajští zastupitelé, kterým podpořili návrh, aby se Brněnský kraj přejmenoval na Jihomoravský. V těchto chvílích se dohotovuje zápis. Bude zřejmě podepsán dnešního dne. Pan předseda výboru, pan Beneš, zřejmě obdrží usnesení během zhruba týdne. Tato usnesení budou. Myslím si, že zastupitelstva k tomu vyzývat nemusíme, že je to naprosto zbytečný krok a že můžeme vyčkat do druhého čtení. Ty návrhy určitě dojdou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Kdo se dále hlásí?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP