(17.00 hodin)

(pokračuje Langer)

Chci se zeptat pana navrhovatele nebo pana zpravodaje, zda hodlají vystoupit se závěrečným slovem, neboť padl návrh na zamítnutí. Slovo má pan ministr Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážení poslanci, vážené poslankyně, rozprava byla velmi živá a důrazná -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře. Prosím o klid v sále.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: - protože téma, kterým se zabývala, je do té míry závažné, že vyhrocené výroky a vzrušené hlasy byly zcela na místě.

Musím říci, že návrh vychází z několika premis. Za prvé - motivace k péči o dítě a motivace k tomu, žít ve svazku s někým jiným, citová motivace, jsou velmi silné. Dokonce jsem toho názoru, že je silnější než jednoduchá kalkulace. To, co bylo popisováno jako silný motivační zdroj pro to, aby člověk opustil své dítě, protože tak to bylo řečeno, vychází z představy člověka jako jednoduché kalkulačky, jako určitého obchodníka, který sčítá přínosy a výnosy a není schopen do své bilance vložit nic jiného než to, co se dá sečíst. Vztah rodičů a dětí je daleko hlubší.

Jsem pevně přesvědčen, že zvýší-li se prostor pro svobodné rozhodnutí, prospěje to jak rodičům, tak i dětem.

Celková představa o tom, že lze striktně oddělit trh práce, že lze rodinu izolovat v jakémsi ostrově a v jakémsi ghettu, je záležitost, která byla již dávno překonána, tento názor je mrtvý. Je otázka, zda vůbec kdy v sociálních vztazích byla realitou. Je to sen možná některých omezených konzervativců, ale nikdy to neodpovídalo životní realitě.

Jsem přesvědčen o tom, že současná rodina v moderním, měnícím se světě v okamžiku, kdy si pořídila děti, kdy prostě má děti, kdy se tyto děti narodily, se dostává do situace -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, já jsem vás přivolal včas proto, abyste nemuseli dobíhat na hlasování, nicméně na vás apeluji, abyste mě nenutili používat zvonce či jiných donucovacích prostředků k tomu, abych zjednal klid v sále. Pane kolego Voláku, prosím, zaujměte své místo a nerušte.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Princip rodiny je principem bezpečí a principem stabilní situace.

Rodina, která v České republice má děti, se dostává do situace, která je pro ni riskantní. Je riskantní pro všechny její členy, zvyšuje finanční nároky, ohrožuje kariéry, způsobuje často diskriminaci na pracovním trhu. To všechno jsou prvky, které jsou s narozením dítěte v České republice spojené, a je to věc, která je velmi nebezpečná.

Musím říci, že návrh, který předkládám, snižuje poněkud toto riziko z narození dítěte. Snižuje ho proto, že je možné udržovat kontakty se světem práce, že je možné udržovat určité kontakty se svou budoucí kariérou, že je možné získat dodatečné prostředky. Musím říci, že řada rodin je nucena volit velmi neobvyklé cesty, které jsou pro děti velmi nepříznivé, k tomu, aby vyrovnala ztrátu na příjmech, která je v současné době s narozením dítěte spojena.

Myslím si, že návrh, který předkládám, obyčejným otcům a obyčejným matkám pouze umožní snáze a s menším rizikem se rozhodnout.

Pokud jde o záležitosti, která se týkají porodného, myslím si, že v druhém čtení, pakliže zákon projde, bude možné o této výši velmi debatovat. Pokud pan poslanec Krása předloží návrh na částku, která bude vyšší, myslím, že po přepočtech bude možné o této částce debatovat a přijmout ji. Hodnota, kterou jsme zvolili, byla hodnota, která se snažila vyrovnat inflační nárůst a nepřekročit poměrně napjaté hranice veřejných výdajů.

Dámy a pánové, tato novela není anachronismem, je krokem kupředu a prospěje poměrně velkému množství obyčejných lidí. Ne mnoho, ale prospěje. Děkuji. (Potlesk sociálních demokratů.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Slovo má pan kolega Štrait.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Dámy a pánové, provedu rekapitulaci. Diskutovalo sedm poslanců a poslankyň. Zazněl dvakrát, z úst kolegy Svobody a kolegyně Dundáčkové, návrh na zamítnutí v prvním čtení. A ještě jeden určitý návrh, který je víceméně předčasný. Paní kolegyně Volfová připomíná, že by bylo dobré zveřejnit celý zákon. Ano, řeší to uvnitř článek IX na str. 23. Ministerstvo s tím počítá.

Je možno dát hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Vážené kolegyně a kolegové, rozhodneme o návrhu na zamítnutí předloženého návrhu zákona.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 61. Ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 176 pro hlasovalo 65, proti 103. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Má někdo jiný návrh?

Pokud ne, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 62 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 173 pro návrh hlasovalo 149, proti 4. Návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

 

Dalším bodem je bod 26 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 359…

Ještě předtím než ho uvedu, máte pane kolego slovo s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Rostislav Čevela: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, žádám o shovívavost a přeřazení bodu 32 - "Návrh poslance Rostislava Čevely a Milana Cabrnocha na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů" - na středu příští týden dopoledne jako první bod po již pevně schválených bodech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Hlásí se pan kolega Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, když nastalo okénko procedurálních návrhů, dám také jeden návrh. Navrhuji, aby bod 88, který jsme nově zařadili do našeho programu, získal své pevné místo v tomto programu.

Vzhledem k tomu, že bod 87, což je parlamentní tisk 796, je pevně zařazen na pátek 23. 2. jako čtvrtý bod odpoledne, navrhuji, aby bod 88, který s tím velmi úzce souvisí, byl zařazen na pátek 23. 2. jako pátý bod odpoledne.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: To je překvapivý návrh. Takže zazněly dva procedurální návrhy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP