Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
5. dubna 2001 v 9.02 hodin

Přítomno: 170 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahajuji tímto třetí jednací den 35. schůze Poslanecké sněmovny. Srdečně zdravím.

Pan poslanec Kapoun má náhradní kartu č. 3, jestli jsem porozuměl jeho gestikulaci. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

Sděluji, že o omluvení neúčasti na dnešním jednání z důvodu nemoci požádali pan poslanec Kasal, pan poslanec Patočka, z důvodu zahraničních cest poslanci Kohlíček, Matějů, Nájemník, Nedvědová, Máče, Svoboda, Titz.

Z vlády pan ministr Grégr se omlouvá na vyhlášení výsledků soutěže Vynikající výrobek roku - což se musím usmát, protože tam jdu já také a je to ve 12 hodin, tak nevím, proč se omlouval teď. Ministr Kavan přijímá předsedu Evropské komise Prodiho, místopředseda vlády Rychetský je na zasedání Legislativní rady vlády a pan ministr Schling zahajuje mezinárodní konferenci.

Dnes budeme nejdříve projednávat pevně zařazený bod 79, což jsou odpovědi vlády na písemné interpelace, a před polední přestávkou máme projednat body 58, 9 a 10.

 

79.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Na pořad jednání 35. schůze sněmovny je předloženo osm odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž páni poslanci a paní poslankyně nejsou spokojeni, a z toho důvodu požádali o jejich zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. První věcí jsou písemné interpelace na předsedu vlády Miloše Zemana.

Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Miroslava Grebeníčka ve věci postoje vlády ČR a opatření konaných v souvislosti s užitím radioaktivních materiálů ze strany Severoatlantické aliance při ostřelování a bombardování vojenských a civilních cílů v době útoků vojsk aliance na území Jugoslávie. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 867. Chce pan poslanec uvést důvod své nespokojenosti s písemnou odpovědí?

 

Poslanec Miroslav Grebeníček: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně. Interpeloval jsem na základě dotazů občanů premiéra ve věci postoje vlády ČR k užití radioaktivních materiálů ze strany Severoatlantické aliance při ostřelování a bombardování vojenských a civilních cílů v době útoků vojsk aliance na území Jugoslávie, jak naprosto přesně připomněl pan předseda v úvodu.

Žádal jsem jménem občanů, kteří se na mne obracejí o informace o opatřeních, která v této souvislosti vláda vykonala. Na mou interpelaci předseda vlády odpověděl velmi obsáhle, což by si nesporně zasloužilo ocenění, pokud by odpověď byla ve všech částech věcná. Lidsky cítím potřebu premiérovi poděkovat za práci, kterou přípravě své obšírné odpovědi věnoval. Některá vysvětlení jako dostačující akceptuji. Hodnotím-li ale jeho odpověď jako celek - a předesílám, že to v této chvíli nepřičítám jemu osobně - musím vyslovit politování nad tím, že jde o odpověď stále ještě nepřijatelnou.

Zdůrazňuji podstatné. Premiér mě informoval, že vojenské síly Severoatlantické aliance nepoužily při bombardování Jugoslávie nepovolené a barbarské prostředky. Ujistil mě, že střely s ochuzeným uranem jsou v alianci - cituji pana premiéra: zavedeny jako běžné střelivo.

Dovolím si s využitím dostupných informačních zdrojů, včetně aliančních a expertních analýz, oponovat. Kupříkladu užití konvencemi zakázaných kazetových pum a shoz malých množství radioaktivních odpadů s nízkou intenzitou záření - a k takovým patří právě ochuzený uran - lze nepochybně označit podle platných mezinárodních norem za barbarství. Připomínám fakt zveřejněný již v době bombardování Jugoslávie. Jde o skutečnost, že komise OSN pro lidská práva žádala už v roce 1997 zákaz střel s ochuzeným uranem a dala tím jasně najevo, že je tedy nelze považovat za běžné střelivo.

Nemohu tedy akceptovat ani premiérovo tvrzení, že někdy v budoucnu, bude-li prokázána škodlivost a mezinárodním společenstvím přijat zákaz této munice, Česká republika se k němu připojí. Je-li český stát státem suverénním, měl reagovat již dříve na obsah jednání komise OSN pro lidská práva a má tak možnost učinit i dnes.

Pozornost si v souvislosti s tvrzením předsedy vlády o neškodnosti ochuzeného uranu zaslouží i vyjádření Amnesty International - organizace, jejíž autoritu jistě premiér nebude zpochybňovat. Ta, dle médií, zaznamenala uzavření továrny vyrábějící komponenty uranové munice ve městě Alabama ve státě New York, neboť hrozila postupná kontaminace většiny území státu.

Udivilo mě, že předseda vlády označuje ochuzený uran za neškodnou látku, protože prý - opět budu citovat: jeho radioaktivita je asi o 40 % nižší než u přírodního uranu, běžně se vyskytujícího v půdě, vodě a vzduchu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP