(9.10 hodin)

(pokračuje Grebeníček)

Jinými slovy - mám-li premiérovi uvěřit, pak radioaktivita a celková toxicita ochuzeného uranu nepředstavuje pro člověka a životní prostředí žádné nebezpečí. Znamená to tedy, a má premiér takové informace, že v České republice a jiných civilizovaných zemích světa nepodléhá nakládání s jaderným odpadem nízké radioaktivity a s těžkými kovy vysoké toxicity, tedy i s ochuzeným uranem, žádným zvláštním předpisům?

V této chvíli nerozumím ani tomu, proč pro nakládání s uranovým střelivem platí v armádách, které jím disponují, zvláštní pokyny. Jak si mám také vyložit některá prohlášení představitelů členských zemí Severoatlantické aliance, mezi jinými i kancléře Spolkové republiky Německo, o potřebě přestat užívat střelivo obsahující ochuzený uran?

Premiér mě informoval o mezinárodních a v poslední době i českých šetřeních rizik plynoucích z používání munice s obsahem ochuzeného uranu, potvrdil - a to vítám - plnou spoluodpovědnost české vlády za nasazení uranové munice na Balkáně, současně se však - a to považuji za nepřijatelné - zcela distancoval jménem vlády od jakékoli pomoci při dekontaminaci postižených oblastí s tím, že nic takového nepovažuje za potřebné. Musím se tedy ptát: trvá předseda vlády na tom, že při užití 11 t uranu a obsahu několika set gramů tohoto prvku v jedné střele není česká vláda ochotna žádat alianci o zveřejnění přesných údajů o místech dopadu a odmítá pomoci vyhledávat tyto svého druhu ekologické bomby?

V této chvíli se odvolávám na písemné vyjádření předsedy vlády, ve kterém přiznal, že jej představitelé Severoatlantické aliance, kteří žádali podporu bombardování Jugoslávie, v podstatě obelhali o povaze cílů. Jakou má premiér jistotu, že alianční tvrzení o neškodnosti ochuzeného uranu je pravdivější a že zasažená území jsou - mám-li parafrázovat jeho mínění - méně radioaktivní než běžná půda?

Chci věřit, že tam, kde jsem nedostal srozumitelné a jednoznačné odpovědí o činnosti vlády, nejde v první řadě o záměr vyhnout se podání informace, ale především o skutečnost, že pro velký rozsah textu, který premiér zpracoval, opomněl některé mé otázky zodpovědět. Věřím, že v tomto okamžiku s odstupem času o rozpornosti údajů, které poskytl, už premiér nepochybně ví. Jeho aktuální přístup k dané problematice si pochopitelně se zájmem vyslechnu.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Grebeníčkovi. Táži se pana předsedy vlády, zda je připraven dokulhat k řečništi. - Ano.

Kdyby byl pan poslanec Grebeníček slušný, tak nechtěl převést písemnou interpelaci v ústní a netrápil pana předsedu vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Já chápu, pane předsedo, že pan předseda Grebeníček je amatérský radiolog, a jeho zájem o munici s ochuzeným uranem je pro mne plně pochopitelný.

Protože jsem chtěl prohloubit jeho i své znalosti o tomto tématu, dotázal jsem se svých expertů jednak na Ministerstvu obrany, jednak na Ministerstvu zahraničních věcí, zda v této oblasti došlo k jakémukoli posunu. Musím ale pana předsedu Grebeníčka i sebe zklamat. Obě ministerstva mi odpověděla, že moje pětistránková - zdůrazňuji pětistránková - odpověď na interpelaci pana poslance Grebeníčka obsahuje všechny údaje, které jsou v této době k dispozici, a žádné mezitím provedené zkoušky a testy nepotvrdily ono nebezpečí zbraně, kterou pan předseda Grebeníček nazývá barbarskou.

Chtěl bych proto závěrem své odpovědi využít pouze informace, kterou jsem již férově panu předsedovi Grebeníčkovi sdělil, a to, že munici s ochuzeným uranem používá i armáda Ruské federace. Označuje-li pan předseda Grebeníček tuto munici za barbarskou zbraň, věřím, že při své nejbližší návštěvě Moskvy doporučí svému stranickému kolegovi panu Zivenovovi, který vede nikoli nevýznamnou frakci v ruské dumě, aby se tato barbarská zbraň z ruské armády odstranila, a nepochybuji, že pan Zivenov panu poslanci Grebeníčkovi vyhoví.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo se dále hlásí do rozpravy k tomuto tématu? Pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Já nevím, zda mám počkat, až předseda vlády zaujme své místo - asi by nebylo slušné, abych ho trápil tím, že by stál opřen o berli.

Nuže - pan předseda vlády řekl, že předseda Grebeníček je amatérský radiolog. Já nebudu vypočítával, čím vším amatérským předseda vlády je, protože zasahoval do mnoha vědních oborů, od pedagogiky přes historii, ekonomii - tam ale jeho profesionální kvalifikaci nezpochybňuji -, hovořil do řady vědních odvětví, prostě o čem všem mluvil, tím vším byl rád.

Chtěl bych ale říci, že bych neironizoval problém jaderné munice a neodkazoval bych na armádu Ruské federace, která koneckonců není tím strašákem, jako v minulosti mohla být, protože Rusko dává dnes na své ozbrojené síly asi čtvrtinu toho, co stojí Bundeswehr.

Nicméně je třeba si položit otázku, zda zakopaný pes není právě v tom, jaký objem informací máme dnes k dispozici. Mohli jsme se totiž přesvědčit, že jako mnoha případech i zde hrozí nebezpečí, že nám NATO lhalo. Lhalo nám v případě Perského zálivu, toho syndromu války v Perském zálivu. NATO nám lhalo v případě války v Jugoslávii, lhalo nám, pokud jde o konflikt v Bosně, zcela bez výhrad akceptovalo verzi o incidentu na tržišti Markale, který byl okamžitě připsán Srbům, ačkoli se pak ukázalo, že to byli muslimští politikové, kteří celou věc inscenovali, aby přitáhli pozornost západních médií a následně angažovanost západních ozbrojených sil. Tak tomu bylo i v případě konfliktu v roce 1999 v Jugoslávii, kdy se mluvilo o humanitární katastrofě, o Srby vyvolaném exodu albánského obyvatelstva, o masakrech v rozsahu deseti tisíců osob, a pak se ukázalo, že toto všechno byla bublina.

A v tomto lhaní a aroganci pokračuje NATO nadále.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP