(10.00 hodin)

(pokračuje Gongol)

Jeden z vás dvou tedy nemluví zcela evidentně pravdu.

Při přečtení předposledního odstavce vašeho dopisu, kde mě informujete, že s ohledem na ochranu mé osoby mi nic nesdělíte o konkrétní výši nabídek za pohledávku, jsem se málem vděčností rozplakal. Jinými slovy bych vám měl být vděčný za to, že mě chráníte. To jsme došli již takto daleko? Můžete mi vysvětlit, co jste tím myslel?

Mnozí ze zájemců o levný odkup pohledávek jsou zkušení tuneláři, kteří své peníze vydělali právě na státu, a vy se ještě obáváte, aby vám Konsolidační banku nezažalovali a nechtěli kompenzace za to, že jejich nabídky neutajujete. To už je přece absurdní! Soutěž, kterou jste vyhlásil na prodej pohledávek, je soutěží veřejnou. Do jejich dispozic jste si mohli dát, že přihlašovatel souhlasí se zveřejněním jmenovitého pořadí nabídek a nabídnuté ceny. Co to asi bude za zájemce, kteří by se obávali zveřejnění? Odkud získali svůj finanční kapitál?

Pane ministře, v tomto státě existuje tržní hospodářství. Toto hospodářství udržuje rovnováhu pomocí konkurence a transparentnosti. Utajené státní intervence zde vedou jen k větší korupci. Tím, že utajujete celý proces, umožňujete praní špinavých peněz a účast těch firem, které kapitál získaly právě nezaplacením úvěrů pocházejících z českých bank.

Uvádíte, že konkurs Ostroje Opava s výnosem 400 milionů korun je naprosto nereálný. Naprosto s vámi souhlasím. Znamená to, že dobře víte, že skutečná hodnota tohoto podniku je dnes daleko nižší. Jeho neuhrazené závazky vůči Kompu jsou vyšší a dosáhly již kolem 500 milionů korun. Protože zároveň má tento dlužník více věřitelů, jde o jasné předlužení podle § 1 odst. 3 zákona 328/1991 Sb. V případě předlužení by ale podle § 3 odstavce 2 citovaného zákona měl sám dlužník podat návrh na konkurs. Jak je možné, pane místopředsedo vlády, že Kompo, tedy státní společnost, a dokonce i vy, pane ministře, víte o tom, že dlužník postupuje v rozporu se zákonem, a nepodnikáte patřičné kroky?

K vašemu závěrečnému slibu, že se tomuto případu budete osobně věnovat, bych rád dodal, že vám na tomto konkrétním případu musí být zřejmá nemohoucnost státního aparátu. Chtěl bych vás proto jménem daňových poplatníků této země požádat, abyste celý proces vymáhání pohledávek řešil systémově, včetně jeho zviditelnění, a donutil státní úředníky, aby pracovali pro stát, a ne pro soukromé dlužníky.

Minulá vláda se zaštítila bankovním tajemstvím. Teď už je toto tajemství venku. Bylo rozkradeno okolo 600 miliard korun. Po této zkušenosti by za vaší vládou neměl zůstat podobný kostlivec ve skříni, tj. manko zjevně a neprůhledně odprodaných pohledávek. Více jak 1500 let starý výrok, že stát, který nedodržuje zákony, je jen brlohem pro zloděje, je velmi aktuální pro naše poměry.

Vyhlásili jste akci čisté ruce. Zatím i podle odpovědi na mou interpelaci musím pouze konstatovat, že svou nerozhodností umožňujete ušpiněným tunelářům převléci se do smokingů vážených podnikatelů a bankéřů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Pan ministr Mertlík bude odpovídat.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, dámy a pánové, jsem trochu na rozpacích, protože jakkoli předmětem interpelace byl údajný nehospodárný postup Konsolidační banky, předmětem vystoupení pana poslance Gongola bylo mnoho jiných věcí, které se daného případu bezprostředně netýkají, jako např. vnitřní situace ve firmě Ostroj Opava, která je soukromou společností, nebo třeba obecný postup Konsolidační banky v jiných případech. Pokusím se nicméně držet toho, co bylo předmětem písemné interpelace.

Za prvé bych chtěl říci, že zde byl zpochybňován postup investiční kapitálové společnosti Komerční banky v období zhruba v dubnu 1999. Ve své odpovědi jsem spíše uvedl, že je otázka, jakým způsobem postupovali. Každopádně si myslím, že je všeobecně známo, že duben 1999 je zhruba období, kdy se měnil management v této bance, posléze se měnil management i v investiční kapitálové společnosti Komerční banky a celá řada problémů, která v bankách byla, byla právě důvodem těchto změn. Myslím si, že říci, že stát nic nedělá, alespoň ve vztahu ke Komerční bance, je obtížně prokazatelné.

Nyní dovolte, abych se zaměřil na vlastní obsah interpelace ve vztahu k situaci ve vymáhání konkrétní pohledávky za firmu Ostroj Opava, a. s. Z vystoupení pana poslance Gongola bylo především zřejmé to, že on se domnívá, že nejlepší formou řešení situace z hlediska Konsolidační banky je konkurs společnosti Ostroj Opava. Ostroj Opava je významný regionální zaměstnavatel, jde zhruba o tisíc zaměstnanců. Musím říci, že jsem velmi rád, že právě z úst představitele Komunistické strany Čech a Moravy na půdě Poslanecké sněmovny zazněl návrh, který říká, že vhodnou formou řešení zadlužené společnosti - nebo obecně společnosti, byť i významného zaměstnavatele - je konkurs. Obecně si to myslím také a jsem velmi rád, že toto poznání - že konkursy patří k tržní ekonomice - proniklo i do té části politického spektra, která v minulosti myslím nebyla příliš příznivcem podobně razantních postupů.

Nicméně se domnívám, že písemná odpověď, kterou mají všichni poslanci k dispozici, ukazuje, že se zdá, že v tomto konkrétním případě konkursní řešení není optimální řešení právě z hlediska hospodárnosti postupu. A tou hospodárností postupu je maximálně možný výnos z dané problémové pohledávky ze strany společnosti Kompo, resp. pro celou skupinu Konsolidační banky.

Zároveň je ale zřejmé to, že situace společnosti se časem mění. Protože k dané předmětné pohledávce a jejímu prodeji zatím nedošlo, právě proto, že i na základě vaší interpelace jsem nechal znovu ověřit hodnotu pohledávky, je možné, že se dočkáme i toho konkursu. Konsolidační banka a Kompo v tomto případě budou postupovat velmi pragmaticky s principem skutečně získat z tohoto případu - stejně jako z řadu jiných - co nejvíce.

Vedle toho bych rád upozornil, pane poslanče, na to, že není jediným předmětem činnosti Konsolidační banky správa a vymáhání problémových pohledávek. Jsou to také oblasti restrukturalizace podniků. Vedle toho Konsolidační banka je i obyčejnou bankou, což znamená, že vede desítky tisíc účtů. Její rozsáhlá část aparátu je právě zaměřena na běžné bankovní činnosti, které Konsolidační banka zatím vykonává. Čili jenom část zaměstnanců se zabývá speciálně správou a vymáháním problémových pohledávek. Tolik asi k tomu, co zde bylo řečeno a co se týká vlastního předmětu oné interpelace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP