(16.20 hodin)

(pokračuje M. Zeman)

Ono zoufalství jednostranného tržního mechanismu, proti němuž bohužel naši ekologové vůbec neprotestují, i když jinak chrání kdejakou ještěrku, spočívá v tom, že je zde vulgární ekonomická kalkulace založená na předpokladu, že epidemie slintavky a kulhavky se vyskytne jenom občas, že náklady na vakcinaci jsou poměrně značné a kromě toho u vakcinovaného zvířete nelze rozlišit, zda bylo zasaženo touto nemocí, nebo bylo zasaženo očkováním. Takže zde v podstatě v tomto katastrofickém scénáři, aniž bych samozřejmě vyloučil i jiné postupy, se spíše snažíme o preventivní vakcinaci. Proto jsme si např. objednali u firmy Merial - snad neprozrazuji obchodní tajemství - 60 000 dávek olejové vakcíny, která se jmenuje Manisa. Mám tady podrobný popis jakési koncentrické nouzové vakcinace kolem ohniska, ale myslím si, že tyto detaily nejsou ani pro pana poslance příliš podstatné. To, co je podstatné, je, že i když jsme si samozřejmě natrénovali ve vojenském prostoru i pálení zdravých zvířat, já osobně pokládám toto pálení za hluboce neetické. Dokonce bych dodal in the long run i neekonomické, ale to by ekonomické úvahy musely být založeny na delším časovém horizontu a nikoliv pouze na krátkodobém zisku.

Pokud jde o vaši třetí otázku, pane poslanče, jenom bych doplnil. Protest nebyl jenom protestem ministra zemědělství. Pokud jsem správně informován, zahraniční výbor naší Poslanecké sněmovny včera jednomyslně a zcela bez ohledu na politickou příslušnost svých členů přijal obdobný protest vůči tomu, co se nazývá vědecký výbor Evropské unie. Nepochybuji o schopnostech ministra zemědělství, které byly prokázány např. tím, že zatímco minulý resort Ministerstva zemědělství úspěšně prohrál jablečnou válku, tento ministr úspěšně vyhrál vepřovou válku, a to je důkaz jeho schopností. V souvislosti s tím podnikneme i další diplomatické a možná i méně diplomatické akce. Abych byl zcela konkrétní, mám za jednu hodinu, ani ne, setkání s panem prezidentem Prodim, kterého se bude účastnit i komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen, a z naší strany mimo jiné ministr zahraničních věcí Kavan. Ujišťuji vás, že tento protest samozřejmě uplatníme i při tomto jednání a uplatníme ho včetně příslušných konkrétních opatření i na všech fórech, kde ho uplatnit lze.

Je naprosto pochopitelné, a doufám, že se mnou souhlasí i pan poslanec Zahradil, že budeme respektovat doporučení vědeckého řídícího výboru v té oblasti, že nás ani nenapadne dovážet skot a výrobky z něj ze žádné země s výskytem nemoci šílených krav, protože nepochybně představují určité riziko.

Jinak bych ovšem rád konstatoval, byť je to podrobnost, že veterinární opatření u nás jsou daleko přísnější než v zemích, které tento výskyt buď mají, nebo kde je podezření na riziko takového výskytu.

Nyní ke čtvrté, předposlední otázce pana poslance Fischera: jaká je současná úroveň exportu českého hovězího masa, na jaké trhy a jaké jsou jeho perspektivy v souvislosti s omezením exportu ze zemí s výskytem BSE?

Je celkem jasné, že Česká republika se snaží při až 40procentním poklesu domácí spotřeby hovězího masa kompenzovat alespoň částečně tento pokles zvýšením exportu. Právě proto jsme přijali opatření, které vyjádřilo nařízení vlády č. 81/2001. Jedná se o opatření na vývozní subvence, mimochodem pak bylo ještě nařízení vlády č. 90 v obdobném duchu. Děláme to prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu. První smlouvy jsou na vývoz 10 tis. tun, vývozní subvence je 133 milionů korun a platnost je do 30. dubna 2001. Zatím se vyvezlo z 10 tis. tun 3 500 tun hovězího masa, nicméně např. před 14 dny jsme s panem ministrem Fenclem na cestě z Indie a Jižní Koreje jednali i s některými ruskými regiony, kde se podařilo nasmlouvat dodávku asi 40 tis. tun hovězího masa, a samozřejmě, že v této aktivitě budeme pokračovat. Přitom kromě Ruska je to Balkán, Pobaltí a další země, nicméně s lítostí musím konstatovat, že diskriminační a dodal bych přímo hloupé opatření Evropské unie tyto naše exportní možnosti poškozuje, a to je právě důvod, proč Česká republika reagovala tak, jak reagovala. Já to chápu jako konkurenční boj, který je založen na principu, když mně chcípla koza, ať chcípne i sousedovi, když já mám ve své zemi šílené krávy - ne že my bychom je neměli, teď ale nemluvím o hovězím dobytku - tak ať země, kde tato nemoc neexistuje a kde dokonce není rozumné riziko výskytu této nemoci, ať tato země také chcípne ve svém exportu hovězího masa do některých zemí, které by tento vývoz absorbovaly.

Vaše poslední otázka, která je opět velmi konkrétní. Ano, vynaložilo se 8 milionů korun z vlastních prostředků, a jak se těchto 8 milionů nahradí. Mám tady korespondenci mezi ministry financí a zemědělství a na krizové komisi pro šílené krávy bylo přislíbeno, že do dvou měsíců bude tento problém vyřešen přesunem příslušných 8 milionů korun. Kdyby pana poslance zajímaly některé detaily, které se týkají tohoto finančního vyčíslení nebo jiných podkladů, mám je tady, rád mu je předám. Stejně tak tady mám i velmi podrobný podklad o výskytu nákaz skotu v jednotlivých členských zemích Evropské unie podle těchto zemí a podle těchto nákaz. Mám tady protestní dopis, který podepsal ústřední ředitel Státní veterinární správy proti závěrečnému názoru o geografickém riziku v České republice, pokud jde o šílené krávy, a některé podklady další, takže bude-li mít pan poslanec zájem, rád mu je okamžitě předám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan předseda vlády má velké štěstí, že ještě nežijeme ve světě political correctness, protože kdybychom v takovém státě žili, tak už v této chvíli je mrtvým mužem a nedožil by se ani svého odvolání zítra či pozítří na sjezdu sociální demokracie. Bylo by to rychlejší, pane předsedo.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane předsedo, i když si cením vašich poznámek, v nedávné debatě o České televizi jsme kupodivu zastávali stejný názor, že nelze beztrestně porušovat platný zákon, a já jsem tehdy pronesl onu slavnou větu, že každý, kdo vyzývá k porušování zákona, nemá v české politice co dělat. Dovoluji si vás proto zcela přátelsky upozornit, že zákon o jednacím řádu, který je zákonem České republiky, vám zakazuje z předsednického stolce jakékoliv komentování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP