(16.30 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Pane předsedo vlády, není to přesně tak. Předsedající schůze má také povinnost zajistit, aby jednání probíhalo řádně, aby řečníci nezneužívali mikrofonu k nevhodným věcem, a vaše věta byla na pomezí toho, abych zasáhl tvrději. Jestli jsem zasáhl tímto ironickým způsobem, tak to bylo z mimořádné jemnosti vůči vaší osobě. Jinak bych to řekl daleko tvrdším způsobem.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane předsedo Poslanecké sněmovny, jsem ochoten připustit vaši pracovní hypotézu, že 30. sjezd sociální demokracie, který jste zmínil ve svém komentáři, může, byť mně nepochopitelným způsobem, souviset s nemocí šílených krav.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Tuto hypotézu si netroufnu komentovat, to už trochu přesahuje mé IQ. Prosím pana poslance Fischera.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Já již mohu jen poděkovat panu premiérovi za vyčerpávající odpovědi, které mě plně uspokojují, a poděkovat za nabídnuté materiály, které rád přijmu. Jen bych ještě chtěl poznamenat, že ve věci opatření na hranicích - jak mě poučili veterináři - dezinfekční rohože nejsou právě nejúčinnější a navíc zase vznikají ekologické problémy s jejich likvidací, protože nákaza se šíří vzduchem, přenášejí ji ptáci apod. Pokud se týče spalování mrtvých dobytčat, tak pokud byla nakažena, spalování údajně ještě napomáhá přenášení nemoci, protože při nižších teplotách zcela nelikviduje toto nebezpečí.

Ještě jednou děkuji. Myslím, že vláda postupuje přiměřeně a rozumně. Doufám, že se podaří vyvarovat se všech těchto nemocí a následků, které jsou nyní v západní Evropě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Poslední ústní interpelace určená předsedovi vlády je interpelace pana poslance Beneše.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedo vlády, nebudu komentovat války. Hovořil jste zde o dvou. Jenom vás chci upozornit, že vyhraná válka mého švagra, pěstitele vepřového, stála poměrně hodně peněz, takže bych to mohl komentovat trošku jinak.

Chtěl bych ale hovořit o zákonu o vodách. Jistě si vzpomenete, pane předsedo vlády, že jsme spolu na toto téma už jednou vedli interpelaci. Musím se přiznat, že jsem byl docela potěšen, že jste zasáhl, nicméně člověk míní, poslanci dělají něco jiného, a já musím říci, že jsem byl více než zklamán, protože přijímání zákonů není jenom o oné aproximaci našeho právního systému, ale je také o implementaci, což nám Evropská unie stále více zdůrazňuje.

Jestliže vrcholoví státní úředníci nejsou schopni nalézt společný výklad takových zdánlivě jednoduchých termínů, jako je vodní dílo či meliorace, tak se musím přiznat, že mě to mrzí. Proto, vážený pane předsedo vlády, se vás chci zeptat, co učiníte pro to, aby vládní úředníci aproximovali i implementovali pokud možno shodně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím, pane předsedo vlády.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Děkuji za konkrétní otázku, pane poslanče. Již jsem učinil. Na minulém zasedání vlády, které se konalo v pondělí, dostali ministři zemědělství a životního prostředí naprosto jasný příkaz, aby zakázali svým podřízeným úředníkům - byť by to tito lidé teoreticky činili bez jejich vědomí a bona fide - předkládat nebo stimulovat jakékoliv pozměňovací návrhy k návrhu zákona o vodách. Oba ministři se mi samozřejmě písemně zavázali, že tento příkaz splní. Protože dnes máme čtvrtek, předpokládám, že se obdobný případ opakovat nebude. Nechci tyto úředníky ať z jednoho, tak z druhého resortu jakkoliv omlouvat. Myslím si, že to byla chyba, kterou jsem oběma ministrům vytkl.

Připomínám pouze, že bitva mezi životním prostředím a zemědělstvím je bitva nekonečná v jakékoliv vládě, v jakékoliv době, v jakékoliv zemi. Vzpomínám si na věčné spory třeba Skalický - Lux, možná si na to i vy vzpomenete, na toto téma, na rozhodnutí vrchního soudu a podobná rozhodnutí třeba ve věci povodí, takže já to beru téměř jako druh nemoci šílených krav, nebo - chcete-li - jako kompetenční spor. V tomto smyslu to tematicky souvisí s předchozí interpelací.

Pokud jde o to, co bude dále, vycházím z toho, že zemědělský výbor a výbor pro evropskou integraci už tuto předlohu projednaly. Jakékoliv pokusy o pozměňovací návrhy ze strany vládních úředníků jsem tímto opatřením zastavil. Já samozřejmě nemohu popřít právo jakýchkoliv poslanců, aby předkládali pozměňovací návrhy. To je jejich svaté právo, ale byrokratický aparát nemá co předkládat pozměňovací návrhy ani přímo, ani nepřímo, ani ve prospěch Ministerstva životního prostředí, ani ve prospěch Ministerstva zemědělství.

Prosím, aby váš výbor vzal na vědomí, že tato instrukce jednoznačně existuje a že jediné, co platí, je vládní návrh, tisk, který byl Poslanecké sněmovně zaslán.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, pane předsedo vlády. Slovo má poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Pane předsedo, pane předsedo vlády, udělal byste mi největší radost, kdybych vás ve věci zákona o vodách už nemusel potřetí interpelovat a kdyby válka, kterou jste zmiňoval v minulém vystoupení a kterou jste teď přesunul do polohy bitvy, se odehrávala v rovině šarvátky. To bych pak měl asi nejenom já radost, protože pak bychom opravdu mohli "implementovat" shodně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Oznamuji všem, že už nemáme žádné další ústní interpelace na předsedu vlády. Schůzi přerušuji a začneme v 17.00 hodin ústními interpelacemi na jednotlivé ministry. Upozorňuji ministry i interpelující, že několik interpelací bylo staženo, tak prosím, aby se všichni informovali včas a byli zde včas přítomni.

Přerušuji schůzi do 17.00 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.38 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP