(15.30 hodin)

(pokračuje Špidla)

V takovémto okamžiku člověku na mysli vytane citát ze Shakespearova Hamleta, který zní "slova, slova, slova", protože za těmito slovy musí být konkrétní opatření. A ta konkrétní opatření jsou jasná. Chceme-li vyrovnat systém tak, aby zůstal vyrovnaný jenom na základě pojistného odvodu, který nechceme posilovat, tak musíme zrušit náhradní doby. Prostě tato fráze znamená, že ta politická síla, která ji zastává, chce zrušit náhradní doby, prodloužit věk odchodu do důchodu, pravděpodobně omezit i ty prvky, které souvisí se vdovami, sirotky atd. Prostě zrušit veškeré prvky, které v tomto systému jsou solidární. Pak jej lze vyrovnat. Je to pravda, ale je to cesta, kterou Česká strana sociálně demokratická nepůjde. (Ve sněmovně je velký hluk.)

Byla velmi kritizována důchodová pojišťovna jako jakýsi věrolomný pokus zabránit dalšímu vývoji. Není to pravda. Důchodová pojišťovna je v tomto směru neutrálním nástrojem, který bude znamenat zkvalitnění důchodového pojištění, zprůhlednění důchodového pojištění, uvolnění politického rizika nad důchodovým pojištěním a všechny tyto prvky jsou do tohoto systému vloženy. Nebude a nemůže ani znamenat zábranu jakémukoliv dalšímu vývoji, pokud se vyskytne dostatečná politická vůle a souhlas rozsáhlých částí politické reprezentace.

Jen na okraj jsem zmínil velmi špatné zkušenosti z Polska, ale daly by se tyto zkušenosti nalézt i jinde. Podcenění kvality nositele pojištění vede k neúspěchu reforem i takových, které vycházejí z jiných celkových představ, než je představa sociální demokracie.

Dámy a pánové, tento návrh byl připravován velmi dlouho. Je připravován v celkovém kontextu politického vývoje v České republice, je připravován v souvislosti s našimi historickými tradicemi a je připravován velmi poctivě. Připouštím, že u takto rozsáhlé předlohy bude existovat mnoho důvodů pro to, aby se nad nimi diskutovalo ve druhém čtení. Myslím si, že druhé čtení je okamžik, kdy se skutečně s důchodovým systémem pohneme kupředu. Odmítnutí této předlohy znamená odložení jakéhokoliv pohybu na dobu nejméně rok po volbách a nejsem si jist, zda na dobu ještě o mnoho delší. (Tleskají poslanci ČSSD.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane místopředsedo, musím vám bohužel sdělit, že jenom proto, že zde není žádný z místopředsedů, který by mi umožnil sejít k řečništi, tak nereaguji okamžitě na vaše vystoupení, které považuji za neuvěřitelné. Učiním to hned, jak přijde jeden z místopředsedů.

Prosím, chce paní zpravodajka něco říci? Nechce.

Pak tedy vyhlašuji patnáctiminutovou přestávku vyžádanou klubem KDU-ČSL.

 

(Jednání přerušeno v 15.35 hodin.)

***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP