(12.50 hodin)
(pokračuje Dundáčková)

Vláda bohužel zřejmě propásla v tomto volebním období poslední možnost řešit to, co opravdu naléhavě potřebujeme a za co jsme právem kritizováni, a to je nemožnost občana domáhat se nezávislého soudního přezkumu rozhodnutí úředníků, nepoměr mezi ochranou práv věřitelů a dlužníků v oblasti úpadkového práva, přeplněnost věznic, ve kterých probíhá tzv. humanizace výkonu trestu odnětí svobody, a to čistě a důsledně na úkor daňových poplatníků.

Nyní mi dovolte ocenit úsilí současného ministra spravedlnosti, který jako první a jediný ministr spravedlnosti této vlády předložil nedávno podvýboru pro vězeňství ucelenou představu o dalším vývoji vězeňství a vzal za své i předložení rekodifikace úpadkového práva. Tyto snahy se ale z časových důvodů vymykají hodnotící zprávě. Proto se k ní naposledy vraťme.

Pokrok v oblasti obchodně právních vztahů se podařilo této vládě, jak sama říká ve své hodnotící zprávě, dosáhnout mj. i přijetím novely obchodního zákoníku reagující na nedostatky zejména v oblasti kapitálového trhu a práv akcionářů. K tomu mi prosím dovolte, abych citovala z článku, který byl publikován v nám všem dostupném nezávislém zpravodajství z Poslanecké sněmovny a Senátu, a sice Parlamentním zpravodaji, a to z článku doc. dr. Karla Eliáše, autora, který působí na katedře obchodního práva a v Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky: "Čím déle sleduji vývoj našeho zákonodárství," píše autor, "a v oblasti privátního práva zvlášť, nemohu se ubránit dojmu, že nosný a jistě životodárný cíl celkové reformy našeho zákonodárství s sebou nese až příliš masivní spodní proudy, při nichž se závažným a sociálně škodlivým (způsobem?) projevují nízké ambice, falešné odbornictví a neodpovědná krátkozrakost. Pro chvilku slávy, pro střádání myšlenkových chimér, pro nová vydání učených knih a komentářů se zapomíná na skutečný život, jemuž má zákonodárství, nové zákonodárství sloužit především. To vše až velmi nebezpečně umožňuje vztyčovat nad soukromým životem jednotlivců hrozivou stavbu vševládnoucího státu, který sám uzná, co je pro nás dobré a nejlepší, a chce nás tam vrazit i proti naší vůli. Nezapomeňme, že organizace, a to i organizace státní, je dobrý sluha, strašlivý pán. Čtu-li si v novele obchodního zákoníku, nemohu se čas od času ubránit dojmu, že jsme se namísto racionalizace komerčních vztahů dočkali spíš výsledku, který až příliš zavání novými formami nevolnictví."

Závěrem mi dovolte vyjádřit naději, že legislativní smršť vlády bude mít následky, které obvykle s každou správnou smrští spojujeme. Tedy ničivou silou dovede právní chaos k samodestrukci, a tím i očistě. To, co tato země potřebuje, je významné omezené regulace a obnovení svobodného prostoru pro svobodné rozhodování každého občana.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, paní kolegyně za vystoupení. Pan poslanec Starec ještě s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Martin Starec: Budu mít faktickou poznámku k paní poslankyni Dundáčkové, takže požádám předsedajícího, aby jí to volným způsobem přenesl. Za prvé se rád připojuji k těm "neslušným", kteří podporují registrační pokladny, majetková přiznání a bezhotovostní styk. Pro stručnost - v únoru nás bylo 59 % pro registrační pokladny, 62 % pro majetková přiznání a 62 % pro bezhotovostní platební styk v republice. Z tohoto průzkumu mj. vyšlo, že voliči a sympatizanti jednotlivých politických stran, kromě dvou případů, vždy toto podporovali nadpoloviční většinou. Ty dva případy jsou povinná majetková přiznání u Unie svobody - 48 %, u ODS 43 %. U všech ostatních je to výrazně nad polovinu částky - dosahují 60, 70 i více procent.

Odkazuji tím na své vystoupení na minulé schůzi sněmovny a na Literární noviny, které, ač literární, tomuto věnovaly kupodivu docela zajímavou pozornost. Neříkal jsem v něm nic víc, nic míň než to, jakou má co podporu. Žádal jsem, aby poslanci, pokud tady zastupují voliče, ve věcech, o kterých hovořím, skutečně alespoň vždy část klubu hlasovala pro. Možná že by průchodnost zákonů, které slouží nám všem, byla o to větší. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Předpokládám, že předseda vlády odpoví svým bonmotem, že věří pouze určitému druhu statistik. Nicméně v tuto chvíli si dovolím přerušit dopolední jednání, a to do 14 hodin, kdy budeme pokračovat projednáváním tohoto bodu. Připraví se poslanci Nečas, Kučera ml., Langer, Brousek, Jičínský, Krejčí, Němcová, Matějů.

 

(Jednání přerušeno ve 12.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP