(17.10 hodin)
(pokračuje Fencl)

Nicméně poskytnuté garance představují v letech 1999 754 milionů Kč, v roce 2000 455 milionů. Kumšt je vykonstruovat výši zprostředkovaného úvěru s přiměřenými garancemi ze strany státu. Vůbec není kumšt vygenerovat vysoké úvěry s vysokými garancemi, protože takto to bylo dříve a přineslo to problémy garančnímu fondu a máme co dělat, abychom ozdravili tento garanční fond. Myslím si, že to není výsledek špatný.

Vůbec jsem nerozuměl poznámce pana předsedy Poslanecké sněmovny o chaotických reakcích na epidemie slintavky a kulhavky v západní Evropě a na výskyt BSE. Já jsem skutečně do tohoto okamžiku žil v domnění, že jsme společně tento problém přiměřeně ustáli, ustáli jsme ho podstatně lépe než naši sousedé, kde tento problém vznikl. Naše stanoviska byla jasná, srozumitelná, dosud jsem nezaznamenal opačnou reakci. I první výskyt BSE jsme díky integrovanému záchrannému systému a spolupráci všech, kteří se na tom podíleli, myslím, zvládli profesionálně a velmi bych si přál, abychom se k tomu už nemuseli vracet.

V tuto chvíli ukončím své vystoupení a odkazuji vás na pokračování této debaty nad Zelenou zprávou, která nás společně čeká. Děkuji za vaši trpělivost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Fenclovi. Slovo má pan poslanec Kopecký, připraví se pan poslanec Šulák.

 

Poslanec Robert Kopecký: Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, podívám se na tuto zprávu také z regionálního pohledu a myslím si, že mi to přísluší nejvíce, protože jsem komunální politik, a to dlouhou dobu.

Pan místopředseda Langer oznámkoval tuto vládu známkou 4. Myslím si, že čtyřka může být velmi hezké číslo. Pro mne čtyřka znamená, že se nám o 4 % snížila nezaměstnanost na okrese Litoměřice, z 15,6 na 11,6. To je hezké číslo a já bych upřímně panu Langerovi za to poděkoval, aspoň za náš okres. Chtěl bych říci, že tato čtyřka představuje 1200 pracovních míst. Je to 1200 rodin, které budou mít stálý plat, a já jsem tomu velmi rád.

Chtěl bych říci, že jsem zažil tvrdou kritiku této vlády ze strany čtyřkoalice, ale vadí mi, že tady skoro nejsou. Buď tyto strany nebo to uskupení má ve všem jasno, anebo nevědělo, o čem hovoří. Nechtěl bych je napadat, ale někdy mně to tak připadá.

Dále bych se chtěl zmínit o tom, že na tom našem těžce postiženém severu se vytvářejí pracovní místa a je to dobře. Vytváří se u nás třeba dopravně zbožové centrum, které by mělo dát dalších 1500 pracovních míst. A to je možná víc, než si možná vy všichni tady myslíte. To je dalších 1500 rodin, které - doufám - do roka budou mít zabezpečenou práci. Za to bych chtěl poděkovat Ministerstvu průmyslu a obchodu, protože oni na tom pracovali.

Ani já nejsem se vším spokojený. Já otevřeně říkám, že co se týče zaměstnanosti, daleko více bych si přál, aby bylo více peněz pro lidi práce a méně peněz pro lidi sociálních dávek. Jako komunální politik vím, o čem hovořím, a budu si za tím stát. Ale říkejme věci tak, jak jsou, a stojme si za nimi!

Zlepšila se nám na tom našem severu dopravní obslužnost. Ona se zlepšila za ty tři roky a mohou vám to potvrdit všichni starostové, kteří tam jsou. Prosím vás, naslouchejte jim někdy víc!

Chtěl bych ještě říci: Já nevím, s kým se setkávají ti pánové, kolegové, kteří tady tvrdě kritizovali ministra školství. Ale já vím, že spolu s ministrem školství panem Zemanem jsem měl několik besed na našem okrese a zúčastnilo se jich asi 200 nebo 300 učitelů, kteří naopak vyjadřovali podporu ministru školství. Možná že to je někde jinde, možná že žijete mezi jinými lidmi, ale ta podpora tady byla. Totéž bylo u ministra Fencla a dalších.

Chtěl bych říci, že pro náš okres daleko důležitější než veškeré ty řeči tady je dokončení dálnice. My se dostaneme za prací do Prahy a jinam a opět se nám povede o něco lépe. A prostřednictvím paní předsedající bych chtěl říci některým řečníkům - některým, protože některá kritika byla oprávněná: nic nového jste se nenaučili, ale nic starého jste nezapomněli.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Petr Šulák, připraví se pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení ministři, vážené kolegyně a kolegové. Já když tady poslouchám vystoupení některých kolegyň a kolegů poslanců z pravé strany spektra, musím říci, že mě jejich vystoupení ani tak mnoho nepřekvapují. Za rok budou volby a ideologická klišé, jejich politická orientace jim brání vyjádřit se objektivně k nesporně úspěšným výsledkům sociálně demokratické vlády, které jsou ve zprávě prezentovány. Statistická čísla a stoupající preference voličů sociální demokracie však hovoří jednoznačně. Je vizitkou těchto kolegů a kolegyň, že nechtějí vidět fakta. Občané-voliči však nepochybně vidí věci reálně. O takových poslancích a politicích si budou myslet své.

Úsměvné je i známkování vlády, které zde provedl pan místopředseda Langer. Srovnáme-li současnou atmosféru ve společnosti, současný hospodářský a sociální vývoj, současný pokrok v našem přibližování se Evropské unii s všeobecnou stagnací a s úrovní korupce v době, kdy sociálně demokratická vláda nastupovala, nastal zde nepochybný a doufám i nezvratný obrat.

Chtěl bych tedy prostřednictvím paní předsedající panu místopředsedovi Langerovi říci, že této sociálně demokratické vládě je třeba dát známku 1. Je třeba jí dát plné absolutorium. Této menšinové vládě se totiž i v obtížných vnitropolitických a geopolitických podmínkách práce daří. Tato země pod její zprávou prodělala a prodělává velmi pozitivní a do budoucna také velmi nadějný vývoj. A nezmění na tom nic ani křečovitá snaha pravicové opozice snižovat pracovní výsledky této sociálně demokratické vlády, nebo - když budu mluvit méně uhlazeně - její snaha poplivat tyto pracovní výsledky.

Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, pane premiére, páni ministři, dámy a pánové, dovolte, abych se věnoval hned třem oblastem. Třem oblastem, které kromě stínování také sleduji ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. A mám pocit, že by nebylo úplně správné dívat se na činnost vlády pouze z pohledu kritického, aby pak pan poslanec Šulák to měl tak snadné, ale i z pohledu pochvalného. Čili dovolte, abych nejprve pochválil pana ministra pro místní rozvoj, respektive pány ministry pro místní rozvoj, neboť se na tomto místě vystřídali dva, že v podstatě nijak zásadně nezměnili podporu bytové výstavby. Změnilo se vlastně jediné - byl založen Fond bydlení a navzdory sněmovnou schváleným 26 miliardám korun skomírá fond při přemýšlení, co s částkou, která nedosahuje ani 15 % této celkové sumy.

Možná se budete divit, proč děkuji. Děkuji prostě proto, že se ukázalo, že nesplnitelnost slibů je reálná prostě proto, že tolik peněz není, a navzdory tomu, že vláda plní programové prohlášení v oblasti podpory bytové výstavby.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP