(9.20 hodin)
(pokračuje Doležal)

To je vypsání, co a v jakém paragrafu se nachází. Mnou navrhovaný paragraf 3 je snaha vytvořit definici veřejné kontroly.

Co se týká slova "veřejnosprávní", upozorňuji "veřejnosprávní", mou snahou je tento jazykolam z této normy vypustit. Já nepopírám, že toto slovo existuje v našich právních normách a je možno ho použít. Já se ale domnívám, že by nám mohlo zavést určité problémy. Co se týká toho, že je tam zavedeno se souhlasem Evropské komise, docela by mě zajímalo, který z členů Evropské komise tak dobře mluví česky, aby dokázal vůbec slovo "veřejnosprávní" vyslovit.

Otázka sankcí - chtěl bych upozornit, že tento zákon řeší pouze vztahy mezi orgány veřejné správy. To znamená, že to je orgán versus orgán. To znamená, že sankce bude udělovat vyšší orgán orgánu nižšímu. To znamená, že nejdřív mu přidělí dotaci a pak mu dá pokutu a ty peníze mu sebere. Já se domnívám, že existuje mnoho jiných a lepších postupů, jak si vynutit fungování podřízených úřadů, než jim dávat sankci. Například odvolávání odpovědných zaměstnanců je lepší než dávat úřadu sankci. Ten úřad mnohdy za člověka nemůže.

Proto se domnívám, že tyto pozměňovací návrhy nejsou špatné, a rád bych je podpořil.

Teď bych chtěl navrhnout proceduru. Jelikož už ve druhém čtení jsme odhlasovali za základ pozměňovací návrh rozpočtového výboru neboli komplexní pozměňovací návrh, nechal bych hlasovat postupně nejdříve o pozměňovacích návrzích pod bodem B, a to v pořadí 1, potom body 2, 4, 5 a 9 společně, poté bod 3, pak bod 6, pak body 7 a 8 společně, pak bod 10, poté bod 11 týkající se části A, potom týkající se části B, potom bod 12, pak 13, poté pozměňovací návrh pod písmenem C a postupně 1, 2 a 3, na závěr bych nechal odhlasovat komplexní pozměňovací návrh jako celek, potom závěrečné usnesení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já nevím, jestli vás páni poslanci poslouchali s tímto relativně komplikovaným návrhem. (Hlasy: Ne.) Mám strach, že neposlouchali, protože se tady vedou izolované konzultace. Nevím, jak budou hlasovat o tomto návrhu procedury.

Pan předseda klubu ČSSD.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, tento týden zde několikrát v této sněmovně zazněla slova o tom, že by zpravodaj ve svém závěrečném slově měl odolat pokušení, aby využil této své výhodné situace k tomu, aby podpořil či nepodpořil nějakým rozsáhlejším projevem pozměňující návrhy, které byly předneseny ve druhém čtení. Já se domnívám, že kolega Doležal využil své pozice zpravodaje k tomu, aby si vytvořil dodatečný prostor k podpoře, k rozšíření odůvodnění svých vlastních pozměňujících návrhů, které přednesl ve druhém čtení. Domnívám se, že kolega Doležal měl ve druhém čtení dostatek příležitostí k tomu, aby zde pro své pozměňující návrhy argumentoval. Měl k tomu možnost i při svém vystoupení jako zpravodaje. Měl ve druhém čtení možnost přednostně vystupovat v rozpravě. Myslím si, že tyto možnosti byly dostatečné. Já v tuto chvíli vznáším protest proti tomu, jakým způsobem kolega Doležal přistoupil ke svému zpravodajskému vyjádření ve třetím čtení tohoto návrhu zákona. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane předsedo, já musím jako předsedající schůze vyjádřit zásadní nesouhlas s tím, co jste řekl. Mně oznámil pan zpravodaj, že nehodlá vystoupit se svým zpravodajským komentářem. V momentě, když pan ministr jako navrhovatel věnoval celou dobu svého vystoupení polemice s poslancem Doležalem, on v tu chvíli dodatečně se "dopřihlásil" a využil tohoto svého práva. To bylo 1 : 1. To bych musel říci, že ani ministr nesměl říci to, co říkal.

(Neúspěšné pokusy předsedy klubu ČSSD poslance Sobotky o vystoupení.)

Doporučuji, abychom hlasovali o navržené proceduře - kterou jste jistě všichni "pozorně" poslouchali - navržené poslancem Doležalem.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto proceduru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 262 z přítomných 167 poslanců 154 hlasovalo pro, 4 hlasovali proti. Návrh byl přijat. Postupujeme tedy podle navržené procedury.

(Reakce na neustálý hluk v sále:) Já bych opravdu prosil o zklidnění sněmovny. I pan poslanec Matulka kdyby se zklidnil a posadil na své místo - nebudete moci hlasovat vestoje, nezlobte se.

Prosím, zahájili jsme hlasovací proceduru.

 

Poslanec Vladimír Doležal: První, o čem budeme hlasovat, jsou pozměňovací návrhy pod písmenem B. První hlasování - bod č. 1. Stanovisko: souhlas.(Ministr nesouhlas.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 263 - z přítomných 170 poslanců 85 pro, 84 proti. Návrh o jeden hlas nebyl přijat.

 

Rozumím tomu tak, že někdo dojde zkontrolovat, jestli se náhodou nezmýlil po ránu. Prosím, pan poslanec Havlíček.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Pane předsedo, dámy a pánové, já se omlouvám, já jsem hlasoval pro a nerozsvítilo se mi světlo a na sjetině mám křížek, takže zpochybňuji hlasování.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, chce to chodit dřív spát, nedá se nic dělat. (Smích.)

 

Budeme hlasovat o souhlasu či nesouhlasu s revokací.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro námitku pana poslance Havlíčka, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 264 - z přítomných 170 poslanců 145 pro, 7 proti. Návrh byl přijat.

 

Dávám znovu hlasovat. Nechť pan poslanec Doležal znovu řekne, o který návrh jde.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Hlasujeme o pozměňovacím návrhu pod písmenem B číslo 1.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Stanoviska jste slyšeli.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 265 - z přítomných 171 poslanců 85 pro, 85 proti. Návrh opět nebyl přijat.

 

Já bych prosil, aby každý dával pozor, aby se třikrát podíval, jestli se mu rozsvítilo světélko nebo nerozsvítilo - buď fyzické světélko na tomto ukazateli, nebo světélko v hlavě, jak mi radí paní poslankyně Orgoníková. (Smích.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP