(9.50 hodin)
(pokračuje Klaus)

Postupujeme k bodu 63, kterým je

 

63.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 147/1996 Sb., o rostlinolékařské péči
a změnách některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 409/2000 Sb.
/sněmovní tisk 873/ - třetí čtení

 

Prosím pana ministra Fencla a zpravodaje zemědělského výboru pana poslance Petra Horta, aby se odebrali ke stolku zpravodajů. Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou ve sněmovním tisku 873/2.

Otevírám rozpravu ke třetímu čtení. Dobře, rozprava není, nikdo se do ní nepřihlásil. Táži se navrhovatele či zpravodaje, zda chtějí vystoupit. Ne. Takže budeme pouze hlasovat o pozměňovacích návrzích.

Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a potom přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Petr Hort: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jedná se o technickou normu a vzhledem k tomu, že ve druhém čtení padl pouze jediný pozměňovací návrh, který se celkem logicky ze stavu projednávání týká změny data účinnosti zákona, navrhuji abychom o všech pozměňovacích návrzích obsažených v tisku 873/2 hlasovali jedním hlasováním včetně legislativně technických změn.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nevím, jestli vás zase poslanci vnímali.

 

Dám hlasovat o souhlasu s touto procedurou.

Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 281 z přítomných 168 pro 148, jeden proti. Návrh byl přijat, tedy budeme postupovat tímto navrženým postupem, jedním jediným hlasováním o pozměňovacích návrzích.

 

Stanovisko pana ministra? (Souhlasí. Zpravodaj rovněž souhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 282 z přítomných 168 poslanců 151 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Budeme tedy hlasovat o celém zákonu, zda sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem podle sněmovního tisku 873 ve znění schváleného pozměňovacího návrhu.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 283 z přítomných 168 poslanců 126 pro, 25 proti. Návrh byl přijat.

 

Zákon byl přijat. Tedy končíme projednávání tohoto zákona. Nikam neutíkejte, postupujeme dál.

 

64.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb.,
o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 886/ - třetí čtení

 

Opět pan ministr Fencl, ale zpravodajem zemědělského výboru je poslanec Papež. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 886/2.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy ke třetímu čtení se nikdo nepřihlásil, končím rozpravu. Táži se navrhovatele či zpravodaje, zda chtějí vystoupit. Takže nejdříve pan ministr Fencl. Prosím, abyste mu umožnili promluvit.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Pane předsedo, ctěná sněmovno, chtěl bych sněmovnu informovat o tom, že k jednotlivým pozměňovacím návrhům se vyjádřím při jejich hlasování, nicméně chtěl bych učinit krátkou poznámku k pozměňovacímu návrhu, který přednesl pan poslanec Palas.

Jsme jistě všichni informováni, že dne 8. 6. 2001 ve 14 hodin byl imunohistochemickou metodou potvrzen pozitivní test přítomnosti BSE u dojnice v chovu zemědělského družstva Dušejov. Všichni jsme sledovali situaci, tak jak se objevila a tak jak jsem se s ní vypořádali. Myslím, že jsem k tomu řekl již včera své stanovisko, nic na něm neměním.

Nicméně následovně jsme museli učinit určité kroky, které byly o testaci všech kusů starších 30 měsíců, a to ode dne 12. 6. 2001, a informuji vás, že od minulého týdne jsem rozhodl o testování zvířat starších 24 měsíců u některých kategorií poráženého skotu. Odhad nákladů na vyšetření bovinní spongiformní encefalopatie v ČR u skotu staršího 30 měsíců činí do konce letošního roku 155 milionů korun. Nezbytná bude i likvidace takzvaného specifikovaného rizikového materiálu, který je nutno odděleně skladovat, svážet, přičemž zvýšené náklady na sběr, svoz a neškodné odstranění jsou do konce roku odhadovány na 25 milionů korun.

Všechna zmíněná opatření je potřeba financovat a chtěl bych poznamenat, že se zde - a na tom se snad shodneme - nejedná jen o zájem resortu zemědělství, ale o zájem celé společnosti. Jiné finanční zdroje nejsou k dispozici. Proto je vám předkládán návrh na získání potřebných finančních prostředků z rozpočtu Pozemkového fondu ČR.

Chtěl bych se s vámi podělit ještě o poslední stanovisko a názor. Připouštím, že může být v logice věci, že v blízké budoucnosti bude muset spotřebitel uhradit náklad na jištění bezpečnosti potravin a zvyšování úrovně kvality potravin, nicméně v současné době, kdy existuje křehká rovnováha na trhu, kdy se pomalu vrací důvěra našich spotřebitelů k hovězímu masu, a to je záležitost, která souvisí s celou řadou velmi důležitých skutečností, bych považoval za velmi odvážné přenést tuto skutečnost na spotřebitele. Tím se nevzdávám, resp. nezbavuji možnosti tuto záležitost otevřít následně, protože tento problém má před sebou velmi dlouhou realizaci a bude finančně velmi náročný. Proto bych vás velmi prosil, abyste zvážili podporu tohoto - a říkám velmi otevřeně velmi nestandardního - řešení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, děkuji. Chce zpravodaj, prosím?

 

Poslanec Jiří Papež: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, učiním jenom několik stručných poznámek k některým pozměňovacím návrhům, které byly předneseny ve druhém čtení až v podrobné rozpravě, a nemohla tedy být k ním vedena adekvátní diskuse. Ke zbývajícím pozměňovacím návrhům se pak vyjádřím až při hlasování.

K pozměňovacímu návrhu pana poslance Urbana bych chtěl říci, že je uveden ve sněmovním tisku 886/2 jako ostatní pozměňovací návrhy. Tento pozměňovací návrh je tam pod písm. C a k tomuto pozměňovacímu návrhu bych chtěl říci, že je nehlasovatelný, neboť je formulován k jinému zákonu. Pan poslanec Urban s tímto mým stanoviskem souhlasí.

K návrhu pana poslance Palase pod písm. E v tomto souboru pozměňovacích návrhů bych chtěl pouze doplnit slova pana ministra v tom, že tento návrh umožňuje použití 180 milionů korun z rozpočtu Pozemkového fondu na řešení problémů spojených s monitorováním výskytu nemoci BSE u skotu a likvidaci nebezpečných konfiskátů živočišného původu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP