(10.00 hodin)
(pokračuje Papež)

K tomu si dovolím poznámku spíše technického charakteru. S použitím finančních prostředků Pozemkového fondu na řešení resortních problémů Ministerstva zemědělství nesouhlasí ani dozorčí rada Pozemkového fondu, která se na svém mimořádném jednání 26. června letošního roku vyslovila jednomyslně proti tomuto návrhu. Chtěl bych požádat Poslaneckou sněmovnu, aby vzala při závěrečném hlasování v úvahu i stanovisko dozorčí rady Pozemkového fondu, kterou Poslanecká sněmovna volí.

Navíc si myslím, že v návrhu doplňované odstavce 8 a 9 vůbec nepatří do tohoto zákona. Dovolím si citovat navrhované znění, které tam je: "O prostředky získané z příjmu Pozemkového fondu se zvýší rozpočtová kapitola Ministerstva zemědělství a lze o tyto prostředky překročit celkové výdaje státního rozpočtu schválené zákonem o státním rozpočtu na příslušný rozpočtový rok." Je zřejmé, že se zde jedná o nepřímou - a podle mého názoru dokonce nepřípustnou - novelu zákona o státním rozpočtu a o rozpočtových pravidlech.

Své stanovisko i k tomuto návrhu sdělím při závěrečném hlasování. Tolik moje závěrečné slovo.

Nyní mi dovolte, vážený pane předsedo, abych navrhl proceduru hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích v pořadí, jak jsou uvedeny v tisku 886/2, s tím, že navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení zemědělského výboru pod písmenem A jako o celku. Pozměňovací návrhy pod písmenem C pana poslance Urbana jsou nehlasovatelné, jak jsem již říkal. Po těchto hlasováních bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Doufám, že jste všichni slyšeli.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s procedurou, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti návrhu této procedury?

V hlasování pořadové číslo 284 z přítomných 169 poslanců 158 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Papež: Podle schválené procedury budeme nyní hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod písmenem A jako o celku. Stanovisko zpravodaje je kladné. (Ministr souhlasí.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 285 z přítomných 170 poslanců 166 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Papež: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem B. Stanovisko zpravodaje je negativní.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Stanovisko ministra? Pana zpravodaje prosím, aby mě nejdříve nechal vyzvat navrhovatele, a pak sdělil své stanovisko. Prosím, aby dodržel toto pořadí.

 

Poslanec Jiří Papež: Já bych chtěl -

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já jsem vás ještě nevyzval ke sdělení stanoviska. Počkejte si na pana ministra, pak řekněte své stanovisko, a pak dám slovo k technické poznámce panu poslanci Palasovi.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Nesouhlas.

 

Poslanec Jiří Papež: Já jsem chtěl říci, že tento návrh poté, co jsme přijali znění pozměňovacího návrhu pod písmenem A, je už nehlasovatelný.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Stejný názor má pan poslanec Palas. Nejsou námitky? Nejsou. Pokračujeme dále a dodržujme standardní proceduru.

 

Poslanec Jiří Papež: Nyní bychom měli hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem D pana poslance Pícla. (Stanovisko ministra je neutrální.) Stanovisko zpravodaje je neutrální.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 286 z přítomných 170 poslanců 103 pro, 55 proti. Návrh byl přijat.

 

Já bych prosil pana poslance Peška, jestli by se neobracel zády ke slovutné sněmovně, posadil se na své místo a normálním způsobem se choval. (V sále je hluk.) Vidím, že elementární zásady nejsou přijímány.

Prosím zpravodaje.

 

Poslanec Jiří Papež: Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem E pana poslance Palase. (Ministr souhlasí.) Stanovisko zpravodaje je nesouhlasné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 287 z přítomných 170 poslanců 83 pro, 84 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jiří Papež: Nyní bychom měli hlasovat o zákonu jako o celku, protože jsme hlasovali o všech pozměňovacích návrzích.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona podle sněmovního tisku 886, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 288 z přítomných 170 poslanců 163 pro, jeden proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji zpravodaji.

 

Dostáváme se k bodu

 

67.
Vládní návrh zákona o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 814/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr vnitra a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslanec Vladimír Cisár. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 814/3.

Otevírám rozpravu. Do rozpravy se hlásí pan zpravodaj.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi přednést legislativně technickou opravu mého návrhu, který se nachází pod bodem C2. Legislativně technická úprava zní následovně: Změna zákona č. 219/99 Sb., o ozbrojených silách České republiky, zákon č. 219/99 Sb., o ozbrojených silách České republiky, se mění takto: v § 5 písm. d) zní: d) propůjčuje bojové prapory.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane zpravodaji, nikdo z nás neumí nazpaměť ten zákon, aby věděl, jestli jste vnesl úplně novou myšlenku, nebo jen opravil jedno slovíčko. To je přece smysl vašeho vystoupení. To jste nám neřekl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP