(10.10 hodin)

Poslanec Vladimír Cisár: Jedná se o technickou úpravu jednak v názvu zákona, a to vzhledem k tomu, že návrh uvedený 76/1959 byl zrušen, a dále po doplnění návětí podle platných legislativních pravidel.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Tohle je ta myšlenka, kterou jsme měli slyšet. Doufám, že to tak je. Nikdo nenamítá. Kdo další chce vystoupit v rozpravě? Pan ministr vnitra.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, k pozměňovacím návrhům se vyjádřím v závěrečném slově, ale v rámci rozpravy ve třetím čtení jsem upozorněn na legislativní zpřesnění, které by se mělo učinit v pozměňovacím návrhu A. Jde o bod 2, který je navrhován, aby v § 2 písmeno r) znělo "školy zřizované na základě oprávnění podle zvláštního zákona". Podle mých legislativců na konci chybí uvedený odkaz. Měl by najít také odraz v poznámce pod čarou a tomu by poznámka pod čarou měla odpovídat. Myslím, že to legislativci spraví, ale mělo by to v rozpravě vše třetím čtení zaznít, aby tomuto bylo učiněno zadost.

Jestli už v tuto chvíli hovořím, abych nebyl napaden za to, že jsem se vyjádřil k některým pozměňovacím návrhům, aniž by bylo možno vést rozpravu k těmto mým připomínkám, využil bych toho, že hovořím i k zásadním námitkám k pozměňovacím návrhům, které předkládá pan poslanec Cisár, protože prakticky všechny z nich nemohu za předkladatele akceptovat, a to z poměrně zásadních důvodů. Pokud jde o první pozměňovací návrh pod písmenem C, kde se nahrazuje pojem "bojová zástava" pojmem "bojový prapor", musím připomenout právě to, že Ministerstvo vnitra při zpracovávání tohoto návrhu vycházelo z platného zákona 219/1999, o ozbrojených silách, které se snaží pan poslanec Cisár modifikací novelovat jiným způsobem, než navrhoval pod bodem 2. Ale má to zásadní dopad i na jeho pozměňovací návrh pod bodem 3, kde je navrhováno poslancem Cisárem to, aby se ve své podstatě zavedl nový státní symbol. Zde se dostáváme do rozporu s Ústavou České republiky, protože v článku 14 odst. 1 Ústavy České republiky ani v zákoně č. 3/1993, o státních symbolech České republiky, tento pojem znám není. Tímto pozměňovacím návrhem bychom novelizovali ta ustanovení, která jsou v jiných právních předpisech, do kterých se tímto zákonem nezasahuje, tj. jak Ústava České republiky, do které prostým zákonem zasahovat nemůžeme, tak ale též do zákona 3/1993, o státních symbolech, který tímto také nenovelizujeme. Mám s tímto pozměňovacím návrhem pana poslance Cisára z tohoto důvodu poměrně zásadní problém. Říkám to v rozpravě, aby bylo možno ještě na toto reagovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Slovo má pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jenom krátce k pozměňovacím návrhům pana kolegy Cisára. Domnívám se, že bod 1 a 2 je hlasovatelný a dává smysl, ovšem je potřeba je hlasovat dohromady. Jednotlivě by skutečně mohlo dojít k tomu, že by tyto pozměňovací návrhy potom tvořily logický nesmysl.

Co se týče bodu 3, domnívám se, že je nehlasovatelný a vůbec bychom o něm neměli hlasovat, protože nemůžeme prostým zákonem novelizovat ústavu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ještě jednou pan poslanec Cisár.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Pane předsedo, dámy a pánové, souhlasím se svými předřečníky. Bod 3 je nehlasovatelný, protože pojem "státní prapor" naše právo nezná. Ale domnívám se, že mé pozměňující návrhy pod body 1 a 2 jsou hlasovatelné. Vedla mě k tomu ta skutečnost, že pojem "bojové zástavy" je přejatým pojmem a jedná se o rusismus, který byl do našeho zákonodárství vtažen v 50. letech. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, to je určitě pravda. Jsem rád, že na to upozorňujete, pane poslanče.

Hlásí se ještě někdo další do rozpravy ve třetím čtení? Ne-li, rozpravu končím a prosím o závěrečná slova.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, mohu být již poměrně stručný. Co se týče pozměňovacího návrhu pod písmenem A s drobnou úpravou, kterou jsem přednesl v rozpravě z hlediska legislativně technické poznámky pod čarou, s tímto návrhem souhlasím. Pozměňovací návrh pod písmenem B také budu souhlasit.

Pokud jde o pozměňovací návrh pod písmenem C, bude zapotřebí hlasovat ještě před zahájením hlasování o pozměňovacích návrzích o stažení pozměňovacího návrhu pod číslicí 3. Pak ten zásadní problém, o kterém jsme zde chvilku diskutovali, je vyřešen. Pozměňovací návrh pana poslance Žižky budu podporovat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se pana zpravodaje.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil s hlasovací procedurou. Domnívám se, že za prvé bychom měli hlasovat o legislativně technických změnách, za druhé o bodě A, za třetí bod D, za čtvrté bod C1, 2, bod 3 je nehlasovatelný, za páté bod B, za šesté celý zákon.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jsou nějaké námitky nebo návrhy? Pan poslanec Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Navrhuji, aby jednotlivé body pod písmenem A se hlasovaly samostatně. Jde o poměrně různou problematiku. V našem poslaneckém klubu máme názor, že k některým bodům nebudeme hlasovat jednotně.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Zkusme schválit proceduru s tímto pozměňovacím dílčím návrhem.

 

Zahájil jsem hlasování o proceduře. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 289 z přítomných 167 poslanců pro 146, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím, začněme, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Dámy a pánové, začali bychom legislativně technickými změnami. Zpravodaj i pan ministr souhlasí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomu tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 290 z přítomných 167 poslanců pro 149, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Dále bychom pokračovali pozměňovacími návrhy pod bodem A1. Stanovisko zpravodaje i ministra je souhlasné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 291 z přítomných 168 poslanců pro 155, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Vladimír Cisár: Bod A2. Stanovisko zpravodaje i ministra je souhlasné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP