(16.50 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Nejen to, co se oficiálně veřejný dluh jmenuje. A protože nepřítomný pan premiér mívá ve zvyku zpochybňovat mé odborné schopnosti, nebudu mluvit za sebe, ale budu citovat nezpochybnitelné odborníky z washingtonského Institut of international finance, kteří vypracovali svoji poslední zprávu o České republice, kde se hovoří právě o onom veřejném dluhu. I oni vycházejí ze zhruba 331 miliard, čili 17,5 % HDP, o kterých hovoří vláda. Ale oni - stejně jako jsem to učinil já v tomto týdnu při projednávání zprávy o plnění programového prohlášení vlády - počítají dále. Tento čistý vládní dluh je jenom částí skutečnosti. Je třeba k němu připočítat jakýsi skrytý vládní dluh, skrytý v Konsolidační bance, který Institut of international finance vyčísluje v rozměru 12 % HDP, dále připočítává dluhy garantované státem v rozměru 13 % a dále zhruba 5% odhad HDP, zvýšení veřejného dluhu po převzetí závazků IPB. Celkově sečteno a podtrženo se zadlužení České republiky pohybuje v rozměru zhruba 47 % HDP, nikoliv 17 %. A to je také to, s čím pracují finanční trhy. Stále to ještě není oněch ominózních 60 maastrichtských procent. Ale trend jde takovým tempem nahoru, že i kdyby zítra přišla do úřadu úplně jiná vláda, s úplně jinou filozofií, tak to před 60 procenty nezastaví.

Já se tedy domnívám, že vláda tím, že zatajuje tuto skutečnost, nepostupuje podle zásad úplnosti a pravdivosti ani při vyčíslení veřejného dluhu, a proto - jak jsem již ohlásil při projednávání zprávy o plnění programového prohlášení - rovněž navrhnu zamítnutí návrhu státního závěrečného účtu České republiky za rok 2000.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Vzhledem k tomu, že se blíží 17 hodin, po poradě s vedením sněmovny i předsedy poslaneckých klubů přerušuji projednávání tohoto bodu do zítra 9.00 hodin. Vzhledem k tomu, že od 17 hodin budou probíhat interpelace na členy vlády, vyhlašuji do 17 hodin přestávku.

Sdělení pro všechny poslance. Vzhledem k tomu, že k ústním interpelacím je přihlášeno - nechci říci dokonce pouze - šest poslanců, ale pouze tři poslanci, protože pan poslanec Kohlíček má čtyři interpelace, poté budeme pokračovat až do 19 hodin, kdy budeme projednávat mediální zprávy pod body č. 91, 92 a 93. Upozorňuji všechny poslance - bez hlasování. Hlasování o těchto závěrech bude probíhat také zítra dopoledne po proběhnuvší rozpravě ke státnímu závěrečnému účtu.

Nyní do 17 hodin přestávka, od 17 hodin budou interpelace. Jako první vystoupí pan poslanec Václav Exner.

 

(Jednání přerušeno v 16.54 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP