(15.40 hodin)
(pokračuje Ondrová)

Nyní k jednotlivým pozměňovacím návrhům. K pozměňovacímu návrh číslo 1. Tento návrh je upřesňující povahy. Jednoznačněji než původní se v něm vyjadřuje, že velký i malý státní znak mohou používat i vysoké školy. Dále pak vyjadřuje i to, že jej mohou užívat ve smyslu § 18 písm. a) zákona o státní správě a samosprávě ve školství i všechny školy a školská zařízení a předškolní zařízení, která byla na základě rozhodnutí příslušného orgánu státní správy zařazena do sítě těchto zařízení. Původně Poslaneckou sněmovnou schválený § 2 písm. r) nestanoví totiž zcela jednoznačně okruh oprávněných subjektů, zejména pak neumožňuje mezi oprávněné osoby zahrnout i soukromé školy zařazené do sítě škol, protože právě tyto školy ke svému zřízení nepotřebují žádné zákonné oprávnění. S ohledem na poznámku pod čarou číslo 2 je rovněž sporné, zda by se text § 2 písm. r) vztahoval na vysoké školy.

Nyní k pozměňovacímu návrhu číslo 2. S ohledem na to, že vysoké školy a ostatní školy byly na základě pozměňovacího návrhu č. 1 zařazeny mezi oprávněné osoby podle § 2 písm r) návrhu zákona, a to včetně poznámek pod čarou, které odkazují na příslušné platné školské zákony, je třeba aktualizovat poznámku pod čarou, která se vztahuje k textu § 2 písm. t). Například se v ní cituje § 10 zákona č. 22/1997 Sb., který v oboru státního zkušebnictví zmocňuje akreditované právnické a fyzické osoby formou certifikátu osvědčovat, že příslušný výrobek je v souladu s technickými požadavky na výrobky. Jde pouze o jeden typ případu, kde právnická osoba je ze zákona pověřena vydávat listinu osvědčující jistou důležitou skutečnost.

Pozměňovací návrh číslo 3. Předložený pozměňovací návrh reaguje na řadu příkladů z praxe, kdy velké státní znaky jsou umístěny nikoliv po pravé, ale po levé straně hlavního vchodu do budovy z čelního pohledu. Nepovažujeme proto za důvodné trvat na této zákonné povinnosti umísťovat velký státní znak pouze po pravé straně hlavního vchodu. Vedle toho zůstává i možnost umístit jej na jiném vhodném místě budovy, pokud povinně stanovené umístění není technicky proveditelné jinak.

Poslední pozměňovací návrh - číslo 4. Tímto pozměňovacím návrhem se zrušuje zákonná povinnost, a to je nespojovat tabulku obsahující název příslušné instituce s vyobrazením velkého státního znaku v těch případech, kdy je velký státní znak umísťován na budově. Rovněž se navrhuje zrušit sankce za správní delikt, který je v původním znění stanoven v § 13 za nesplnění této povinnosti. Podle názoru Senátu navrhovaná zákonná povinnost, a to včetně možnosti jejího sankcionování, neodpovídá současné zavedené praxi užívání velkého státního znaku. Subjekty oprávněné užívat velký státní znak by měly mít dle našeho názoru ponecháno na svobodném rozhodnutí, jakým způsobem označí budovu, v níž mají sídlo.

Tolik k jednotlivým pozměňovacím návrhům.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji paní senátorce. Táži se, kdo se hlásí do rozpravy. Nehlásí se nikdo. Rozpravu proto končím a přistoupíme k hlasování. Podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny k přijetí následujícího usnesení je zapotřebí souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o užívání státních symbolů České republiky a o změně některých zákonů podle sněmovního tisku 814/4, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 814/5."

Předpokládám, že všichni, kdo mají o hlasování zájem, jsou již zde přítomni.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 24 z přítomných 178 poslanců 136 hlasovalo pro, 7 proti. Návrh zákona ve znění schváleném Senátem jsme tedy přijali.

 

Děkuji paní senátorce.

 

Dostáváme se k našim druhým čtením. Prvním bodem je

 

4.
Vládní návrh zákona o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů
/sněmovní tisk 968/ - druhé čtení

 

Znovu prosím pana ministra Grosse, aby se ujal slova, a předpokládám, že poslanci půjdou diskutovat ven, mají-li si co říci.

 

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové. Já zde předstupuji s návrhem zákona, který už projednáváme poněkolikáté, a jsem rád, že jsme se v projednávání nad touto předlohou dostali do druhého čtení, to znamená, že nejsme daleko, alespoň teoreticky, od ukončení legislativního procesu. Ta moje radost pramení z toho, že jsme doposavad nedokázali nalézt konsens nad tím, jak tento návrh zákona bude vypadat, a ve své podstatě tak bráníme řadě spoluobčanů ve vykonávání jednoho z jejich ústavních práv, tzn. práva volit do svého samosprávného obvodu, tedy do zastupitelstev příslušných obcí a příslušných měst.

Při projednávání zákona v prvém čtení a ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí nebyly vzneseny pozměňovací návrhy zásadního charakteru a pozměňovací návrhy, které byly schváleny ve výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí směřují podle mého názoru vesměs ke zpřesnění navrhovaného znění jednotlivých ustanovení návrhu zákona. S obsahem jednotlivých pozměňovacích návrhů tedy takto zatím předběžně souhlasím s tím, že samozřejmě se k nim jednotlivě vyjádřím, bude-li zapotřebí, v průběhu třetího čtení před jejich konečným schvalováním.

Dámy a pánové, v této souvislosti bych vás tedy požádal o projednávání příslušného návrhu tak, abychom dokázali v co možná nekratší době ukončit legislativní proces, aby obce a města, které čekají na možnost uspořádání voleb, aby měly již alespoň jednu jistotu, to znamená, že existuje právní norma, podle které alespoň teoreticky lze do příslušných obecních a městských zastupitelstev volby konat. Další prodlužování tohoto nejistého stavu považuji za dosti nemožné, nebo minimálně nezodpovědné. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu regionální rozvoj a životní prostředí. Usnesení 968/1. Prosím zpravodaje poslance Toma Zajíčka, aby se ujal slova.

Došlo ke změně. Zpravodajem je pan poslanec Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové. Jak už pan ministr vnitra signalizoval, jedná se o změnu zákona, která je potřebná z hlediska nemožnosti realizovat obecní volby v některých zastupitelstvech. Diskuse v této Poslanecké sněmovně byla o základních principech a základních parametrech, a to způsob výpočtu množství hlasů pro vstup do obecního zastupitelstva, případné kvorum pro koalice a změna systému některými poslanci byla zmiňována, a to systému více politického z hlediska volebních komisí.

Usnesení výboru pro veřejnou správu regionální rozvoj a životní prostředí, které máte ve sněmovním tisku 968/1, nepřináší žádné zásadní změny oproti vládnímu návrhu kromě omezení volební agitace v bezprostředním okolí volebních místností a v zavedení omezovací klauzule pro koalice, která odpovídá násobku pro jednotlivou stranu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP