(16.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dále se z místa přihlásil pan poslanec Koudelka.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Vážená paní předsedající, vážená sněmovno, z pověření ústavně právního výboru, který projednával zákon o volbách do Parlamentu, chci přednést změny, které realizují sjednocení tohoto projednávaného zákona v některých bodech se zákonem o volbách do Parlamentu.

Za prvé, v § 3 odst. 3 se číslovka 20 nahrazuje číslovkou 22.

Za druhé, v § 37 odst. 1 zní: "Po prvním dnu voleb zajistí okrsková volební komise zapečetění volební schránky, popřípadě přenosné volební schránky tak, aby do nich nebylo možné vkládat hlasovací lístky ani je vybírat, a zabezpečí i ostatní volební dokumenty. Před zahájením hlasování druhého dne voleb zkontroluje okrsková volební komise neporušenost pečetí a sejme je."

Třetí pozměňovací návrh směřuje k tomu, aby do tohoto zákona byla včleněna změna zákona o volbách do zastupitelstev krajů a tato změna zákona o volbách do krajů byla vyvedena ze zákona o volbách do Parlamentu, a oddělily se tak zákonné předlohy, které mají poněkud jiný systém projednávání ve vztahu k Senátu.

Část IV zní: Změna zákona o volbách do zastupitelstev krajů. § 81: Zákon č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a o změně některých zákonů, se mění takto: V § 3 odst. 2 zní: "Volby do zastupitelstev krajů se konají ve dvou dnech, kterými jsou pátek a sobota. Hlasování začíná ve 14 hodin a končí ve 22 hodin prvého dne voleb. Ve druhý den voleb začíná hlasování v 8 hodin a končí ve 14 hodin."

V § 3 odst. 3 se slova "v týž den" nahrazují slovy "v tytéž dny". V § 4 odst. 1 se slova "v den" nahrazují slovy "ve druhý den". V § 10 odst. 3 se slova "v den" nahrazují slovy "ve druhý den". V § 17 odst. 5 písm. f) se slova "v den" nahrazují slovy "ve dnech". V § 28 se druhá slova "dnem voleb" nahrazují slovy "ukončením hlasování". V § 31 odst. 7 se slova "v den" nahrazují slovy "ve dnech".

V § 35 se dosavadní text označuje jako odstavec 1 a doplňuje se odstavec 2, který zní: "Po prvním dnu voleb zajistí okrsková volební komise zapečetění volební schránky, popřípadě přenosné volební schránky tak, aby do nich nebylo možné vkládat hlasovací lístky ani je vybírat, a zabezpečí i ostatní volební dokumenty. Před zahájením hlasování druhého dne voleb zkontroluje okrsková volební komise neporušenost pečetí a sejme je."

V § 41 odst. 3 se slova "v den" nahrazují slovy "ve druhý den". V § 48 odst. 2 písm. a) se slova "ve dni" nahrazují slovy "ve druhý den". V § 50 písm. a) se před slovo "dnem" vkládá slovo "druhým".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane poslanče, že vás přerušuji. Za prvé bych chtěla poprosit o klid v jednacím sále a za druhé bych vás chtěla poprosit možná o poněkud pomalejší přednes, protože nejsem sice stenografka, ale nedokážu si představit, že by bylo možné vaši řeč zachytit, a vzhledem k tomu, že se jedná o text návrhu, prosím vás o ten pomalejší přednes.

 

Poslanec Zdeněk Koudelka: Dám to zapisovatelům písemně. V § 57 odst. 1 se slova "v den" nahrazují slovy "ve dnech". V § 58 odst. 1 se slova "v den" nahrazují slovy "ve dnech". V § 64 odst. 1 se slova "v týž den" nahrazují slovy "v tytéž dny".

Za § 64 se vkládá nový § 64a, který zní: "Dnem voleb podle tohoto zákona se rozumí první volební den, nestanoví-li tento zákon jinak."

To je všechno, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se někdo dále do podrobné rozpravy k tomuto návrhu? Není tomu tak, končím podrobnou rozpravu. Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Není tomu tak. Pan zpravodaj má slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, páni ministři, dámy a pánové, chtěl bych poděkovat všem těm, resp. pouze paní poslankyni Rujbrové, která uznala, že když její návrh neprošel ve výboru, tak jej kompletně nepřečetla, zatímco všichni ostatní - a já tomu rozumím - předkládají návrhy, kterými se výbor zabýval. Jen bych chtěl poprosit, existuje institut, který se jmenuje oponentní zpráva skupiny poslanců, abychom tohoto institutu využívali, neboť je samozřejmě možné návrh, který ve výboru nebyl přijat, předložit. Slibuji těm, s jejichž návrhem se neztotožňuji, že jim pomohu, aby dosáhli onoho kvora, aby Poslanecká sněmovna nemusela poslouchat celý návrh. Navíc, upřímně řečeno, jen dovolte, abych konkrétně v jednom případě, a to v návrhu na změnu § 33, řekl, o co se jedná.

Ta poslední věta toho § 33 zní "Na žádost voliče mu okrsková volební komise dodá za chybějící nebo jinak označený hlasovací lístek lístek jiný." Pozměňovací návrh je, že na žádost voliče mu okrsková volební komise dodá hlasovací lístek. Myslím, že to není úplně důstojné této Poslanecké sněmovny, navíc osobně si myslím, že i kdyby tam vůbec nebyl žádný text, nedovedu si představit, že by někdo v okrskové volební komisi odmítl dát někomu nový hlasovací lístek.

Na závěr dovolte, abych zopakoval, že v obecné rozpravě vystoupili dva poslanci. Jeden poslanec s tím, že zatím nemají připravený komplexní pozměňovací návrh na přímou volbu starostů, čemuž rozumím, a samozřejmě doufám, že až tento komplexní pozměňovací návrh bude připraven, že jej budeme moci diskutovat, abychom o tom nemluvili pouze obecně, ale abychom o tom mluvili konkrétně.

Druhý pan poslanec zdůraznil, že tato změna potřebuje celou změnu struktury zákona o obcích a samozřejmě také ústavy. Je třeba, abychom si to takto řekli.

V podrobné rozpravě vystoupilo celkem šest poslanců. Kdybych to měl zopakovat, pan poslanec Exner předložil návrh, který byl do výboru předložen pod tiskem PNP 968. Nevím, co toto utajení znamená. Pan poslanec Kvapil hovořil o věcných obsazích návrhu zákona, kde jsou politické střety, a já jako zpravodaj zdůrazňuji, že je třeba, aby takto sněmovna rozhodovala, aby se tímto takto zabývala, to znamená d´Hondt, upravený d´Hondt, jeden den, dva dny, uzavírací klauzule ano, nebo ne, stávajících pět zastupitelů pro volební okrsek změnit na devět - to jsou politická témata, o kterých jak sněmovna, tak Senát rozhodují. Pan poslanec Vidím se snažil předložit návrh reakce na zpochybnění ústavnosti oné pětiprocentní klauzule v tomto volebním systému. Pan poslanec Zajíček navrhl jakési měnění pravidel během hry, to si přiznejme, nicméně znamenající snížení počtu případných vypisovaných voleb zhruba na polovinu. Pan poslanec Hrnčíř naopak místo snižování počtu podpisů navrhuje zvyšování počtu podpisů a pan poslanec Koudelka se snaží učinit zákon zcela jednoznačně buď v režimu zákona velkého, tedy zákona, který musí schválit obě komory ve stejném znění, nebo aby byl pouze o komunálních volbách.

Tolik na závěr. Jenom chci zdůraznit, že nikdo nepředložil návrh na zamítnutí nebo vrácení výborům k projednání.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu.

 

Dalším bodem je

 

5.
Návrh poslanců Vlastimila Tlustého, Bohuslava Sobotky a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), zákon č. 129/2000 Sb.,
o krajích (krajské zřízení), zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze.,
a zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů
/sněmovní tisk 904/ - druhé čtení

 

Prosím, aby návrh za navrhovatele uvedl poslanec Vlastimil Tlustý.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP