(Jednání opět zahájeno ve 14.04 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v odpolední části dnešního programu, a to následujícími body schváleného pořadu schůze: bod 15, bod 9, poté bod 13 a další.

Bodem číslo 15 schváleného pořadu schůze je

 

15.
Návrh poslanců Antonína Macháčka, Ladislava Korbela, Pavla Šafaříka, Svatomíra Recmana,
Michala Doktora a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 87/1995 Sb.,
o spořitelních a úvěrních družstvech a některých opatřeních s tím souvisejících
a o doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, ve znění zákona č. 100/2000 Sb.
/sněmovní tisk 941/ - prvé čtení

 

a upozorňuji - podle § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Upozorňuji také, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 941/1.

Nyní prosím zástupce navrhovatelů - v prezidiálce mám napsáno, že by to měl být pan kolega Macháček - aby se ujal jako první slova.

 

Poslanec Antonín Macháček: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, zahájili jsme projednávání drobné novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, lidově kampeličkách. Dovolím si tuto novelu krátce a stručně uvést.

Jsem přesvědčen, že důvodová zpráva, která je součástí sněmovního tisku 941, věcně vystihuje důvody, které nás vedly k podání této novely. Při podání tohoto návrhu na změnu zákona jsme sledovali především jeden cíl - odstranění dle mého názoru neúměrné tvrdosti a necitlivosti zákona ke dvěma skupinám osob. Jednak se jedná o členy družstevních záložen, kteří v souladu s platným zákonem požádali o ukončení členství, ale jejich oprávněný požadavek a nárok na vyplacení jejich vkladu nebyl z důvodů uvalení nucené zprávy realizován. A přitom se ocitli mimo režim výplaty náhrady ze zajišťovacího fondu družstevních záložen.

Z morálního hlediska se ale v ještě horší situaci ocitla druhá skupina osob, a tou jsou dědicové po zemřelých členech družstevních záložen. V případech, kdy člen družstevní záložny zemře, zaniká jeho členství dnem úmrtí. A to samozřejmě i v průběhu nucené správy. Přestože v těchto případech došlo k řádnému dědickému řízení, ve kterém se celý vklad zemřelého člena družstevní záložny stal součástí dědického řízení a pozůstalí zaplatili dědickou daň, nevztahuje se na tyto smutné případy režim výplaty náhrad ze zajišťovacího fondu. Přitom právě pro tento fond sněmovna po opakovaných pokusech schválila poskytnutí návratné finanční výpomoci ve výši 6 mld. korun.

Jsem přesvědčen, že na řadu z vás, možná na všechny, se obrátili s tímto problémem pozůstalí, především pak partneři zesnulého člena a požádali vás o pomoc, o radu.

Po seznámení se s tímto neetickým stavem a následujícím jednání s kompetentními pracovníky státní správy, především pak Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, jsme jako předkladatelé tohoto sněmovního tisku dospěli k závěru, že jedinou cestou, jak napravit tento stav, je rychlá novela zákona 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech, která odstraní tyto nedostatky zákona, které vedou k těmto, snad lze říci i nemorálním, situacím.

Potřeba urychleného projednání této novely v Poslanecké sněmovně je vedena i tou skutečností, že v současné době již takřka polovina postižených členů zkrachovalých kampeliček obdržela úhradu ze zajišťovacího fondu.

Dovolím si také v této souvislosti seznámit vás se stanoviskem Parlamentního institutu a dovolím si citovat: Poslanecký návrh zákona neřeší problematiku neslučitelnosti zákona s právem Evropského společenství. Současná situace v sektoru družstevních záložen vyžaduje provést komplexní právní úpravu zákona o družstevních záložnách, která by byla kompatibilní s právem Evropského společenství. Tolik citace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP