(12.50 hodin)
(pokračuje Sehoř)

Myslím, že je evidentní, že i s těmito dalšími chybami je třeba postupovat stejně. To ale není všechno. Další věcí je, že jsou tam prostě hloupé otázky. Je důležité, aby ministerstvo se zamyslelo nad otázkami, které tam nejsou kvůli kvalifikaci uchazeče, nýbrž jsou tam z důvodů formálních nebo z toho důvodu, že ministerstvo by rádo budoucího řidiče nachytalo. I tyto otázky je důležité odstranit.

Myslím si, že kdyby přístup ministerstva byl kompromisnější, tak by k těm až nátlakovým akcím vůbec nedošlo.

Já stojím za tím, aby testy skutečně byly náročnější, než byly v minulosti. Dokonce si myslím, že i zvolený způsob, že jsou čtyři odpovědi, je docela správný. Myslím, že správné je, že více odpovědí je správných. Se zástupci Ministerstva dopravy jsme se již dohodli, že by bylo možné volit systém takový, jaký je ve Velké Británii, kde mají podobný systém, ale v záhlaví každé otázky je napsáno, kolik odpovědí je správných.

Byl bych rád, aby tuto kompromisní cestu ministerstvo potvrdilo a abychom se na tom dohodli. Jistě by to přineslo uklidnění situace.

Nakonec mi dovolte říci ještě poznámku, že můj dojem z celého jednání je, že my nejsme v tomto případě pozorovateli jednání mezi Ministerstvem dopravy a zástupci autoškol, tak jak by to správně mělo být, ale pozorovateli se stali zástupci Ministerstva dopravy, kteří se dívají na to, jak my, zástupci sněmovny, hledáme kompromisy. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nevím, pane ministře, jestli chcete ještě toto vystoupení komentovat. Já už raději všechny pozvu k hlasování.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, já si myslím, že na vystoupení pana kolegy Sehoře se ukazuje, že opravdu mezi námi není žádný zásadní rozpor. Já již dlouhou dobu opakuji, že testy se budou vyvíjet. Já jsem nikdy netvrdil a netvrdím, že všechny odpovědi na otázky, které jsou v testech, jsou formulovány naprosto neomylně nebo že testy jsou geniálním výtvorem. Samozřejmě nejsou. Jakým způsobem je ale možno tyto věci měnit? Musí se vždy měnit ve vhodné chvíli. Není možné nyní, protože se někomu nelíbí dvě odpovědi na jednu otázku, zahodit všechny testy a vyrobit nové. Budou vyvíjeny. Budou shromažďovány poznatky a ve vhodné chvíli dojde ke změně těch otázek a odpovědí, které budou odbornou veřejností považovány za nevhodné, nesprávné, nebo jakkoliv to chceme nazvat. V této věci mezi námi není žádný rozpor, v této věci se shodujeme. Myslím si, že to je to nejpodstatnější.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nikdo další se nehlásí. Před polední přestávkou můžeme dát hlasovat o návrhu pana poslance Beneše na vyjádření nesouhlasu s odpovědí pana ministra.

Já vás musím odhlásit, protože vidím, že jsme podstatně změnili své počty.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyjádření nesouhlasu s odpovědí ministra Schlinga? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 40 z přítomných 102 poslanců hlasovalo 51 pro a 34 proti. Skoro to vypadá, že pan poslanec Mlynář mohl rozhodnout tuto zápletku jinak, ale už má smůlu.

 

Přerušuji projednávání bodu "Odpovědi členů vlády na písemné interpelace" a vyhlašuji polední přestávku. Začneme ve 14 hodin třemi přesně určenými body, dvěma ze včerejška, jedním určeným nyní. Pak budeme pokračovat odpověďmi na dvě zbývající písemné interpelace, a to na pana ministra Grosse a na pana ministra Rusnoka.

 

(Jednání přerušeno ve 12.56 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP