(9.30 hodin)
(pokračuje Václavek)

Doufám jen, že v následujícím období se v rozpočtovém výboru přece jen dozvíme něco o tom, o čem tady mluvil pan předseda Klaus, to znamená, jak by měla vypadat příjmová stránka státního rozpočtu jak s ohledem na cyklické, tak strukturální podoby státního rozpočtu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji. Technická poznámka - pan poslanec Vejvoda má náhradní kartu č. 4.

Jak uvedl pan poslanec Tlustý, dnes ráno jsme obdrželi na stoly souhrn předložených návrhů v prvním čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2002, sněmovní tisk 1060, podle pořadí, jak byly návrhy vzneseny. Jeho procedurou jsme si schválili postup. To znamená, že můžeme přikročit k prvnímu hlasování, kterým je oponentní zpráva menšinové skupiny poslanců rozpočtového výboru.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Je to celý text pod písm. B předloženého písemného podkladu, který končí v první čtvrtině strany 4. Budeme tedy jedním hlasováním rozhodovat o celé oponentní zprávě menšiny poslanců podle tisku 1060/2, uvedené pod písm. B souhrnného materiálu. Stanovisko ministra je kladné, zpravodaj nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 64 z přítomných 196 poslanců pro 74, proti 105. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní budeme hlasovat o části I. návrhu usnesení rozpočtového výboru pod písm. A, tisk 1060/1. Budeme tedy hlasovat o textu: Poslanecká sněmovna I. neschvaluje základní údaje návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2002 podle sněmovního tisku 1060.

Moje stanovisko je doporučující, stanovisko ministra je záporné.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 65 z přítomných 196 poslanců pro 98, proti 92. Návrh nebyl přijat.

 

(Hluk v sále, smích, potlesk.)

Počkáme na záznam o hlasování, abychom se zbytečně nedostali do procedurálních problémů.

(Velký hluk v sále.)

Není žádná námitka?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Prosím, abyste vzali na vědomí, že tím se nic nemění na tom, že nebyl schválen návrh na schválení. Jinými slovy - podle jednacího řádu stejně jednáme o doporučeních a lhůtě pro předložení nové varianty. Můžeme pokračovat.

V tuto chvíli budeme hlasovat, jak jsem navrhl, o návrhu pana poslance Recmana, který - ačkoliv jednací řád s takovou variantou nepočítá, jak jsem uvedl - navrhuje, aby bod I. zněl: Poslanecká sněmovna vrací vládě České republiky návrh státního rozpočtu České republiky na rok 2002.

Já nyní váhám o svém stanovisku. Nezbývá mi než tento text doporučit, aby naše usnesení mělo naději mít smysl. Pan ministr nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 66 z přítomných 196 pro 122, proti 72. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní v souladu s navrženou procedurou budeme hlasovat o třech variantách lhůty, ve které má vláda předložit sněmovně nový návrh státního rozpočtu. Jak jsem uváděl, návrhy jsou tři. Možná by bylo nejlepší hlasovat v pořadí, jak byly předloženy, čili napřed návrh rozpočtového výboru, který máte v části A jako bod II, jednoduše řečeno - do 20 dnů. Poté v případě neúspěchu bychom hlasovali o návrzích pana kolegy Recmana a Pilipa.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Obávám se, že budeme muset nejdříve provést orientační hlasování. Návrhy jsou - do 20 dnů, do 7. listopadu a do 15. listopadu. Návrh na 20 dnů je shodný s návrhem do 7. listopadu. Budeme orientačně hlasovat. Myslím, že můžeme dát pouze dvě orientační hlasování, protože když schválíme 20 dnů, je to totéž jako 7. listopadu.

Slovo má pan poslanec Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane místopředsedo, čeština je jazyk vtipný. Návrh rozpočtového výboru je, že nejpozdější termín je do 20 dnů. Může se také stát, že vláda to může odevzdat dříve.

 

Místopředseda PSP František Brožík: To je obsaženo ve všech termínech. Všude v návrzích čtu "do", to znamená, že vláda to může předložit kdykoliv do termínu.

Slovo má pan poslanec Pilip.

 

Poslanec Ivan Pilip: Pane předsedající, pro zjednodušení stahuji návrh "do 15. listopadu.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Budeme hlasovat o stažení pozměňovacího návrhu pana poslance Pilipa na stažení data 15. listopad.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 67 ze 196 přítomných 196 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu "do 20 dnů" podle návrhu rozpočtového výboru.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: II. návrhu A, to znamená "stanoví, že nejpozdější termín předložení nového návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2002 je 20 dnů od doručení tohoto usnesení předsedovi vlády". Pan ministr doporučuje, zpravodaj rovněž doporučuje.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 68 ze 196 přítomných pro 170, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Doufám, že pan poslanec Recman uzná, že jeho návrh je již nehlasovatelný. Pane zpravodaji, můžete pokračovat.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Nyní máme usnesení tvořené body I. a II. a přistupujeme ke dvěma návrhům, které oba různými formulacemi navrhují vřadit nový bod II. a zároveň před chvílí schválený bod II. přečíslovat na III. Podle schválené procedury budeme hlasovat o návětí v první variantě na straně 4. Bod II. zní: Doporučuje vládě, aby do nového návrhu zapracovala změny podle následujícího zadání.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP