(16.20 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Dovolte mi, abych nad rámec své odpovědi, nicméně v kontextu s položenými otázkami konstatoval, že rozsudek jménem republiky ve věci žalobce ministra Fencla proti týdeníku Profit zastoupenému Stanislavem Devátým, známým to odborníkem na tajné služby, skončil tím, že týdeník Profit byl odsouzen k omluvě ministru Fenclovi na základě velmi podobných obvinění, která pan poslanec Doležal vznesl, a také - aniž bych mu hrozil obdobnou sankcí - byl odsouzen k povinnosti zaplatit žalobci 100 000 Kč do 15 dnů od právní moci rozsudku. Pokud zde respektujeme nezávislost našich soudů, a tato vláda ji bezpochyby respektuje, pak by měl pan poslanec Doležal vzít v úvahu i tento fakt.

Závěrem mi dovolte, kolegyně a kolegové, abych konstatoval, že si nenechám odstřelovat své ministry lidmi, které pokládám za novinářský póvl, případně které pokládám za televizní veřejně právní sebranku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ptám se pana poslance, zda si přeje položit doplňující otázku. Jedna minuta.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane premiére, rád bych reagoval. Četnost vašich návštěv Poslanecké sněmovny se možná s četností mých vystoupení srovnat nedá, protože bych jasně zvítězil. Možná byste měl více kontrolovat svůj sekretariát.

Ale doplňující otázka. Rád bych znal odpověď na poslední aféru, která doprovází pana ministra Fencla, a píšou o ní dnešní Jihočeské listy pod titulkem "Ministr zemědělství v den smutku střílel". Jak je vůbec, pane premiére, možné, aby ministr vaší vlády přijal takovýmto způsobem dar v odhadované výši 800 000 Kč od ředitele státního podniku, který řídí, a jak je vůbec možné, aby ředitel státního podniku, který takovýmto způsobem porušil zásady péče o svěřený státní majetek, byl ještě dnes ve funkci? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Pane poslanče Doležale, pokud jde o frekvenci našich vystoupení v Poslanecké sněmovně, nejsem si vědom, že by frekvence mých vstoupení v této sněmovně byla nízká. Nicméně jste-li vy hvězdou Poslanecké sněmovny, což se dovídám s jistým překvapením, zajímalo by mě, proč média, o nichž si myslím jen to nejhorší, nevěnují vašim vystoupením žádnou pozornost. Patrně to souvisí s kritickým stanoviskem vůči médiím a nikoli s obsahem vašich vystoupení.

Pokud jde o vaši poslední otázku, která skutečně prozrazuje hloubku vašeho záměru a vašich zájmů, chtěl bych konstatovat, že podle vysvětlení, které jsem nyní obdržel od ministra zemědělství, šlo o tzv. poplatkový lov a o odstřelení jednoho jelena, kde paroží zůstává i státním lesům. Přál bych všem mužům v této Poslanecké sněmovně, aby i jejich paroží, včetně vás, pane poslanče, zůstalo zachováno. Děkuji vám za skutečně podstatnou otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a nyní udílím slovo panu poslanci Ivanu Langerovi, který byl vylosován na třetím místě, aby přednesl ústní interpelaci na předsedu vlády.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Předesílám, že kladu otázku předsedovi vlády České republiky a nikomu jinému. Vážený pane premiére, obracím se na vás ve věci provádění bezpečnostních prověrek, neboť v poslední době se v mé poslanecké kanceláři hromadí řada stížností na délku a způsob jejich provádění. Chci se tedy dotázat, kolik žádostí o udělení prověrek dosud Národní bezpečnostní úřad obdržel, kolik z těchto žádostí bylo do dnešního dne vyřízeno, a rád bych se dověděl, pokud máte k dispozici tuto informaci, kolik nevyřízených žádostí starších dva roky NBÚ eviduje a zda mi můžete - nikoli jako ekonom, za kterého se považujete, ale jako předseda vlády - odpovědět, kdy si myslíte, že budou všechny žádosti, které byly podány NBÚ, včas vyřízeny. Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Děkuji. Konečně rozumná otázka, na kterou lze konkrétně na základě čísel odpovědět. Jinak bych, pane místopředsedo sněmovny, chtěl konstatovat, že jsem stejně jako předseda vaší strany absolventem vysoké školy ekonomické, takže se nepovažuji za ekonoma, nýbrž jsem ekonomem. Pokud jde o vás, nevšiml jsem si, že byste absolvoval moji alma mater. Ostatně se obávám, že byste neprošel.

A nyní mi dovolte, abych odpověděl naprosto konkrétně na vaši otázku, kterou pokládám za korektní a stejně tak korektně ji zodpovím. Prosím vás, odlišme dvě věci - prověrky jednotlivců a prověrky organizací. Předpokládám, že se ptáte na prověrky jednotlivců, ale pokud mi předložíte doplňující otázku, jsem připraven odpovědět i na prověrky organizací, kterých je pochopitelně řádově, opakuji řádově, méně.

Tak tedy k 17. 10. 2001 je evidováno celkem 23 137 žádostí o provedení prověrek. Z toho na stupeň utajení "vyhrazené" 376, k dnešnímu dni ukončeno 327. Na stupeň utajení "důvěrné" 12 299, k dnešnímu dni ukončeno 7 856. Za třetí, na stupeň utajení "tajné" 8 743, k dnešnímu dni ukončeno 3 902. Za čtvrté, na stupeň utajení "přísně tajné" 1 719, k dnešnímu dni ukončeno 1 183.

Jinými slovy - mám tady spoustu dalších statistických čísel, ale nechci tím sněmovnu zdržovat, abych stihl ještě odpověď na poslední interpelaci - mohu s potěšením konstatovat, že tempo prověřování se v posledním roce výrazně zrychlilo. Přispělo k tomu i to, že tato vláda investovala do nového sídla NBÚ, které jsem nedávno navštívil, přibližně 600 mil. Kč. Mimochodem je to v budově bývalého pivovaru, což je mému srdci blízké, ale teď už se tam pivo nevaří, teď se tam provádějí bezpečnostní prověrky.

Chtěl bych závěrem konstatovat, že odborníci NATO, kteří provádějí pravidelné kontroly bezpečnostních prověrek na Národním bezpečnostním úřadu, byť nemají tak vysokou kvalifikaci jako pan poslanec Langer, označili ve svém oficiálním stanovisku, a to dokonce několikrát, práci NBÚ jako bezchybnou.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji a ptám se pana poslance Langera, zda si přeje přednést doplňující otázku. Je tomu tak, limit jedna minuta.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Opět položím otázku předsedovi vlády, nikoli prognostikovi, který má absolvovanou vysokou školu ekonomickou, a ta se týká skutečně toho, zda mi, pane premiére, můžete říci, zda se dá odhadnout, kdy ty žádosti, které jsou skutečně evidovány s datem starším než dva roky, budou vyřízeny. Skutečně mi jde o staré žádosti, které tam leží a které brání lidem, jejichž funkce a zaměstnání závisí na držení či nedržení certifikátu NBÚ - kdy jej budou moci obdržet, a tudíž budou moci vykonávat své zaměstnání. Jde o osoby, které jsou zaměstnanci státu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda vlády Miloš Zeman.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP