(16.10 hodin)
(pokračuje M. Zeman)

Přiznávám se, že nechápu smysl vaší otázky, protože jsme to byli právě my, kdo toto prohlášení - uznávám, že neformální, byť účinnou cestou - iniciovali. Jsme zcela spokojeni s tímto prohlášením signatářských velmocí a nemáme důvod jakkoliv měnit svoje stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Ptám se pana poslance, zda chce položit předsedovi vlády doplňující otázku ve lhůtě jedné minuty.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, paní předsedající. Ano, použil jsem, pane premiére, sousloví "tzv. Benešovy dekrety". Pak jsem na rozdíl od vás přesně citoval zákon 54/46 Sb., nepotřeboval jsem vaše poučení. Myslím, že tomu rozumím o něco lépe než vy, ač nejsem ekonom, ale právník.

Doplňující otázka není jediná otázka. Vy jste mi neodpověděl na otázku, kterou jsem položil, a to, jestli existuje koordinace postupu čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Jinak děkuji za potvrzení, že Václav Havel nerespektuje zahraniční politiku české vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Rozhodně nejsem zastáncem principu Tomáše Ježka, že ekonomové mají prchat před právníky tak rychle, aby je právníci nedostihli. Nicméně, aniž bych zpochybňoval hlubokou právní erudici pana poslance Filipa, jsem rád, že se ztotožňujeme v meritu věci, to je, že se jedná o platné zákony Československé republiky, a nehodlám exhibovat a tvrdit, že jsem lepší právník než pan poslanec Filip. Doufám, že pan poslanec Filip na oplátku uzná, že já jsem o něco lepší ekonom než on.

Pokud jde o doplňující otázku, kterou mi položil, já bych konstatoval, že zahraniční politika České republiky je určována vládou. Nejsme prezidentský systém, jaký je například ve Francii, kde současný prezident odpovídá za zahraniční politiku. Nicméně i když se tato vláda na rozdíl od vlád předchozích snažila dosáhnout konsensu s Poslaneckou sněmovnou, a myslím si, že se to podařilo, protože koncepce zahraniční politiky byla touto Poslaneckou sněmovnou vzata se souhlasem na vědomí, nemáme právo zabránit kterémukoliv ústavnímu činiteli, aby vyjadřoval své názory na jednotlivé zahraničněpolitické otázky. Znovu opakuji - pokud mě pan poslanec Filip byť jako právník dostatečně nepochopil, že prezident republiky, byť by byl součástí výkonné moci, není podle citovaného § 54 odst. 3 odpovědný, jinými slovy řečeno, má právo se vyjadřovat způsobem, který uzná za vhodný. Co si o tom vláda myslí nebo nemyslí, jsem naprosto jednoznačně vyjádřil ve své předchozí odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní uděluji slovo poslanci Vladimíru Doležalovi, který byl vylosován na druhém místě, aby přednesl ústavní interpelaci na předsedu vlády.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Prosil bych spojit oba časové údaje.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Co byste prosil?

 

Poslanec Vladimír Doležal: Oba časy, i doplňující otázku, a to je tři minuty najednou.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To nejde, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane předsedo vlády, obracím se na vás se žádostí o prověření a posouzení některých aktivit ministra zemědělství pana Fencla a jeho rodiny, které jsou podle mého názoru v přímém rozporu s tím, jak se má člen vlády chovat a jak má konat.

Koncem července jsem zaznamenal v deníku Super, že pozemky v okolí Hodonína, přes které či v jejich blízkosti povede v budoucnu obchvat kolem města, získal v uplynulém roce ministr zemědělství Jan Fencl se svou manželkou, a to formou směny s Pozemkovým fondem České republiky, jehož předsedou prezidia je shodou okolností právě on.

Vzhledem k profilu deníku Super jsem této informaci nevěnoval přílišnou pozornost, i když musím konstatovat, že zejména otištěný katastrální nákres pozemků, přes které by v budoucnu měl vést obchvat města Hodonína, působí velmi věrohodně. Když se však celou záležitostí začala zabývat i veřejnoprávní Česká televize, znovu jsem se k uvedenému článku vrátil. Začal jsem pátrat po pravdivosti uvedených informací, a tak jsem se ze zápisu z jednání prezidia Pozemkového fondu ČR dne 20. června 2000, konaného v salonku v prostorách pracovny ministra zemědělství, dozvěděl, že prezidium Pozemkového fondu České republiky směnu mezi Pozemkovým fondem ČR a Ing. Janou Fenclovou a Ing. Janem Fenclem opravdu schválilo. Ze smlouvy vyplývá, že orná půda manželů Fenclových má cenu s doplatkem Pozemkovému fondu ČR 34,48 Kč za m2 a orná půda jejich syna 13,42 Kč za m2.

Moje první otázka zní: je pravda, že v blízkosti parcel 2222/25, 1649/511 a 1649/24 v katastrálním území Hodonín povede obchvat?

Moje druhá otázka zní: domníváte se, že ministr Fencl věděl nebo mohl vědět v době, když žádal o směnu výše uvedených pozemků -

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, čas určený na interpelaci uplynul.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Dočtu poslední otázku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já vám nemohu podle jednacího řádu umožnit pokračovat. Máte potom jednu minutu na doplňující otázku.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážená, milá a nadále krásná paní místopředsedkyně, vážené torzo Poslanecké sněmovny, pane poslanče Doležale! Dovolte mi, abych úvodem konstatoval, že jsem rád, že jsem se s vámi seznámil. Vaše předchozí vystupování v Poslanecké sněmovně bylo totiž tak četné, že jsem se musel svého sekretariátu zeptat, ke které politické straně patříte. Nicméně chápu, že zviditelnit se interpelací na předsedu vlády je o něco snadnější než se zviditelňovat prací ve sněmovně.

Nyní mi dovolte, abych naprosto konkrétně odpověděl nejen na vaše dvě otázky, ale i na otázky související, tedy na kontext těchto otázek. Dovolte mi, abych pouze konstatoval fakta, nikoliv emoce.

Fakt číslo 1. Pozemkový fond České republiky v období od června 1998, kdy k moci nastoupila tato vláda, do současnosti nejen panu ministru Fenclovi, ale ani příslušníkům jeho rodiny nic neprodal.

Fakt číslo 2. Manželé Fenclovi vznesli - stejně jako tisíce jiných - na Pozemkový fond ČR restituční nároky, případně na směnu vlastních pozemků, a to v závratné výši 14,36 ha. Opakuji, protože pan poslanec Doležal si to jistě zaznamená - 14,36 ha.

Dovolte mi krátkou odbočku, kolegyně a kolegové. Já si vzpomínám, jak můj strýc ve Starém Kolíně byl označen za kulaka, protože měl osmihektarové hospodářství. Jsem rád, že pan poslanec Doležal bojuje proti novodobým kulakům, kteří mají nikoliv osm, ale dokonce čtrnáct hektarů. Možná by bylo dobré, kdyby se přesunul na druhou stranu Poslanecké sněmovny.

V každém případě mi dovolte, abych uvedl fakt číslo 3. Žádný z pozemků v majetku manželů Fenclových se nenachází v místě, kde je plánován silniční obchvat nebo průmyslová zóna, což lze dokladovat a) územním plánem města, b) písemným vyjádřením starosty města Hodonín.

Velice doporučuji panu poslanci Doležalovi - byť uznávám, že je to poněkud pracné - aby se s těmito informacemi seznámil dříve, než bude obtěžovat svého ministerského předsedu svou interpelací.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP