(14.30 hodin)
(pokračuje Kužvart)

S návrhem výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na přesunutí tabulky kvót z prováděcího předpisu, čili z podzákonné normy do přílohy zákona souhlasím. Čili zdůrazňuji, jde o stejný moment, jako byl uveden ve vládní předloze, leč s tím rozdílem, že toto bude určeno zákonem, a mám pocit, že toto bude férovější.

Musím zdůraznit, že hodnoty, které jsou navrženy pro rok 2008, budou zřejmě konformní, shodné se záměry připravované směrnice Evropské unie, která bude příští měsíc zveřejněna. Je přitom zcela nepodstatné - a to zdůrazňuji a dvakrát potrhuji - ke kterému datu do Evropské unie vstoupíme; uvědomme si, že hovoříme o horizontu roku 2008.

Stejně jako otázku kvót pro rok 2008 podporuji pozměňovací návrh na stanovení cílů pro recyklaci a opakované použití nápojových obalů ve výši 50 % pro rok 2005 a 80 % pro rok 2008. Nápojové obaly jsou totiž z nejvýznamnějších položek komunálního odpadu, který je plně financován z prostředků občanů a obcí. Do nedávné doby existovaly k nevratným nápojovým obalům alternativy vratných obalů, které se opakovaně používaly. V současné době však byly tyto vratné systémy silně zredukovány, a tím bylo občanům odepřeno již zmíněné právo na volbu obalů. A to já považuji za nejdůležitější. Tržně konformním způsobem vy dáte spotřebiteli právo volby, možnost volby, a nikoli to, že bude mít k dispozici pouze a jedině nevratné obaly. Tento vývoj, který je naznačen v jednotlivých sněmovních tiscích, by zároveň přenesl odpovědnost za nakládání s použitými obaly z výrobců a distributorů přímo na ty subjekty, které by vlastně neměly být do této věci zataženy jako ti, kteří platí za likvidaci odpadů. Znovu zdůrazňuji, tak jak své stanovisko přijal výbor pro životní prostředí, je to rozumný návrh, který právě onu odpovědnost za nakládání s použitými obaly přímo určuje na ty, kteří uvádějí na trh tyto odpady.

O tom, že se můj názor nevyskytuje ojediněle, svědčí i to, že k podpoře tohoto systému, tzn. stanovit pro roky 2005 i 2008 závazné kvóty, se přihlásily tři kraje a celkem 600 obcí.

Uplatňování zákona o obalech nesporně vyvolá potřebu investic, a to především investic do recyklačních závodů, jež patří mezi zajímavé investice a bývají navázány na mezinárodní trh. Rozvoj recyklačního průmyslu přinese nové pracovní příležitosti, zejména v oborech, po kterých není na trhu práce velká poptávka. Tady bych chtěl zmínit, že odhad nových pracovních míst je zhruba 8 000 právě v kategorii velmi nízko kvalifikovaných pracovních sil, které jsou velmi složitě zaměstnatelné.

Pozměňovací návrhy rovněž zahrnují dílčí úpravy zákona 185/2001 Sb., o odpadech. Jedná se zejména o úpravu definice odpadu tak, aby plně odpovídala definici Evropské unie. Po schválení zákona o odpadech ministerstvo a další vyjednávači z naší strany dospěli společně s Evropskou komisí k řešení jejích připomínek, které je nezbytné promítnout do znění zákona o odpadech 185/2001 Sb.

Vážená sněmovno, chtěl bych na závěr poděkovat všem poslancům, kteří se podíleli na formulaci námětů a připomínek. Nesporně tím přispěli ke kvalitní přípravě i dnešního jednání.

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, páni poslanci, děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Vládní návrh jsme přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a výboru pro evropskou integraci. Iniciativně projednal tento návrh i hospodářský výbor. Čili usnesení výborů máte k dispozici jako sněmovní tisk č. 962/1, 962/2, 962/3.

Prosím nejdříve pana poslance Tomíčka, aby se ujal jako zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí slova.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, dovolte, abych vás seznámil ve stručnosti s usnesením výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí ze dne 27. září 2001. Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na své 40. schůze po odůvodnění Ing. Evy Tylové, náměstkyně ministra životního prostředí, po zpravodajské zprávě Ing. Rudolfa Tomíčka a po rozpravě doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR sněmovní tisk 962 projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů.

Všechny pozměňovací návrhy, tak jak byly na výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí diskutovány a byly tam přijaty, jsou obsaženy v parlamentním tisku 962/2. Dovoluji si zde upozornit pouze na to, že tabulka na poslední straně tohoto parlamentního tisku je vadná ve dvou věcech. Za prvé - je tam chyba ve třetím sloupci, která vznikla přepisem. A potom je tam přidán navíc rok 2008, neboť o tabulce do roku 2005 jsme na výboru hlasovali zvlášť, o číslech roku 2008 jsme hlasovali také zvlášť a logicky by měly být tyto tabulky vedle sebe. Sám s nějakým návrhem na úpravu vystoupím v podrobné rozpravě, jinak samozřejmě se k zákonu jako takovému přihlásím v rozpravě obecné.

To je zatím vše, co se týče zprávy, resp. usnesení výboru pro veřejnou správu. Zatím děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Nyní poslanec Stanislav Fischer, který nás bude informovat o jednání výboru pro evropskou integraci.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci projednal jako první vládní návrh zákona o obalech již 14. září. Při rozboru a diskusi padly různé návrhy, ale konstatovali jsme, že jak celý návrh zákona vyhovuje směrnicím a nařízením Evropské unie, tak i pozměňovací návrhy vesměs jsou zpřesňujícího charakteru a jejich projednání náleží spíše garančnímu výboru. Proto o nich náš výbor nehlasoval.

Hlasováním bylo přijato usnesení, které máte jako tisk 962/1 a v němž se praví, že výbor pro evropskou integraci po úvodním slově první náměstkyně ministra životního prostředí dr. Dany Římanové, po vyslechnutí zpravodajské zprávy poslance Stanislava Fischera a po rozpravě

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby návrh schválila,

II. pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny,

III. zmocňuje zpravodaje výboru, aby o výsledcích jednání ve výboru informoval schůzi Poslanecké sněmovny,

IV. zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana poslance Langa jako zpravodaje hospodářského výboru.

 

Poslanec Pavel Lang: Děkuji, pane předsedo. Vážený pane předsedo, dámy a pánové, hospodářský výbor Poslanecké sněmovny dne 17. října 2001 na své 60. schůzi projednal návrh zákona o obalech a o změně některých zákonů, tisk 962, s tím, že doporučuje Poslanecké sněmovně po vyslechnutí úvodního slova pana ministra životního prostředí pana doktora Kužvarta, zpravodajské zprávě poslance Langa a po obecné rozpravě projednat a schválit tisk 962 ve znění pozměňovacích návrhů.

Chtěl bych vás požádat také o to, že v tomto materiálu došlo ke dvěma chybám, jejichž opravu si dovolím načíst v podrobné rozpravě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásil poslanec Beneš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP