(15.10 hodin)
(pokračuje Klaus)

Děkuji panu ministrovi.

Dostaneme se k bodu 152, poslednímu bodu z našich třetích čtení.

Věnujte pozornost sdělení. Na galerii máme delegaci Bundestagu vedenou panem Oswaldem, předsedou výboru pro dopravu, stavebnictví a bytovou politiku. Vítáme tuto návštěvu. (Potlesk.) Také se do Bundestagu někdy rádi podíváme.

 

Projednáváme bod č. 152, kterým je

 

152.
Návrh poslanců Rostislava Čevely, Milana Cabrnocha a Josefa Janečka na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky,
ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových
a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 907/ - třetí čtení

 

Pan poslanec Palas je jeden z největších rušičů. Budu vydávat medaile, vy dostanete medaili "rušič Poslanecké sněmovny". Pana poslance Bláhu nepočítám, ten by ji dostal také, ale teď jsem měl na mysli pana Palase.

Prosím pana poslance Čevelu. Prosím o klid v sále. Kdo vystoupí místo poslance Čevely jako navrhovatel? Poslanci Čevela, Cabrnoch, Janeček. Nejsou-li zde, nemůžeme tento bod projednávat. Bude zařazen někdy jindy.

Dostáváme se k bodu 33, jedná se o přerušenou rozpravu. Jedná se o 

 

33.
Návrh poslanců Pavla Němce, Karla Sehoře, Františka Vnoučka a Miloslava Výborného
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování
odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů,
a kterým se mění některé další zákony
/sněmovní tisk 910/ - druhé čtení

 

Prosím, aby zaujal místo jeden z předkladatelů, nevím, kdo to je - Němec.

Zahajuji přerušenou rozpravu z 19. října, zahajuji další část podrobné rozpravy. Mám tady pořadí - poslanec Sehoř, to už je pasé, Vnouček, to je také pasé. Hlásí se pan poslanec Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych načetl ještě dva pozměňovací návrhy, které se bohužel nepodařilo zapracovat do tiskového zpracování 25 pozměňovacích návrhů, které máte rozdány na stolech.

První pozměňovací návrh. Za bod 14 pozměňovacích návrhů k pozměňovacímu návrhu Jaroslava Plachého ke sněmovnímu tisku 910 se vkládá nový bod 15, který zní:

Bod 15: K § 35 doplnit nový odst. 3 ve znění: "Okresní úřad rozhodne o schválení technické způsobilosti jednotlivě dovezeného silničního vozidla, u něhož není prokázáno udělení osvědčení o homologaci typu ES a u kterého byly lhůty podle § 34 odst. 3 písmeno d) překročeny na základě technického protokolu, vydaného pověřenou zkušebnou. Pověřená zkušebna vydá technický protokol, splňuje-li vozidlo technické požadavky stanovené právním předpisem nebo mezinárodní smlouvou, kterou je Česká republika vázána, a které byly platné pro danou kategorii vozidla v České republice v době výroby vozidla."

Stávající odstavce 3, 4 a 5 se přečíslují na odstavce 4, 5 a 6.

Dosavadní body pozměňovacího návrhu Jaroslava Plachého se přečíslují.

Druhý pozměňovací návrh: V bodu 21 § 72 odst. 1 se písmeno b) zrušuje. Dosavadní písmena c) a d) se označují jako písmena b) a c). Krátké zdůvodnění: Požadavek písmene b) je ve své podstatě již uveden v písmenu a).

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pan ministr.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych přednést dva pozměňovací návrhy. Nejdříve doplnit návrh, který je v tisku 910, o pozměňovací návrh, kdy v § 46 se věta "školení je ukončeno přezkoušením" nahrazuje větou "jednou za tři roky je školení ukončeno přezkoušením".

Za druhé, v § 48 odst. 1 se slova "a přezkoušení" zrušují.

Za třetí, v § 51 odst. 1 se slova "a přezkoušení" zrušují.

V § 52 odst. 1 se před slovy "výsledky přezkoušení" doplňují slova "v případě, kdy je školení ukončeno přezkoušením i" a následuje "výsledky přezkoušení".

Tento pozměňovací návrh je určitou reakcí na nespokojenost představitelů řidičů profesionálů, tedy odborářů, kteří upozornili, že zákon tím, že zavedl každoroční přezkušování řidičů profesionálů, předběhl velmi výrazně stav v okolních zemích, a tímto pozměňovacím návrhem se povinnost nechat se přezkoušet, ukončit poučování přezkoušením prodlužuje z jednoho roku na tři.

Další pozměňovací návrh se týká pozměňovacího návrhu pana kolegy Plachého, tedy je to pozměňovací návrh k zákonu č. 56/2001.

Pozměňovací návrh se týká § 34 odst. 3 písmeno b), kde se na konec dosavadního odstavce b) zařazují slova: "Nevydá-li jiný stát doklad o vyřazení silničního vozidla z registru, lze jej nahradit čestným prohlášením žadatele."

Tento pozměňovací návrh řeší situaci, kdy některé státy vydávají potvrzení o vyřazení z registru buď velmi liknavě, případně ho odmítají vydat vůbec. Jedná se o tři evropské státy.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Pan poslanec Hojda. Připomínám, že potom se dostáváme zase k prvním čtením bodů 53, 54, 55, 66 a dalších.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP