(15.40 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, já bych moc prosil, abychom si tyto věci hlídali.

Domnívám se, že to stačí, jestli tomu rozumím - (Ve sněmovně vznikla nejasnost týkající se předmětu veta poslaneckého klubu KSČM.) - Paní poslankyně Rujbrová mluvila o tom druhém návrhu poslance Martínka. To jsme registrovali.

 

Zahájil jsem tedy hlasování pořadové číslo 284 a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 284 z přítomných 102 poslanců 79 bylo pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

S další připomínkou se hlásí pan poslanec Vlček, doufám, že také s procedurálním návrhem.

 

Poslanec Miloslav Vlček: Pane předsedo, dovolte, abych přednesl jeden procedurální návrh, a to aby bod č. 100 - návrh poslanců Miloslava Vlčka a Hany Orgoníkové, Bohuslava Sobotky, Ladislava Korbela na vydání zákona o některých podmínkách ochrany místního trhu a o změně některých zákonů, tisk 1027, byl pevně zařazen na středu jako první bod, pokud tam není nic zařazeno.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Máme jeden, dva, tři, čtyři, pět bodů dopoledne, čili byl by to šestý bod. (Poslanec Vlček souhlasí.)

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 285 z přítomných 105 poslanců 69 bylo pro, 18 bylo proti. Návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy přejít k bodu

 

54.
Návrh poslanců Václava Grünera, Jaroslava Lobkowicze, Josefa Mandíka
a Václava Hanuše na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 288/1995 Sb.,
o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních),
ve znění zákona č. 13/1998 Sb. a zákona č. 156/2000 Sb.
/sněmovní tisk 849/ - druhé čtení

 

Projednávali jsme ve druhém čtení v červnu, vrátili jsme ho výboru pro obranu a bezpečnost k novému projednání, výbor tento návrh zákona znovu projednal a jeho usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 849/3.

Táži se poslance Grünera, zda chce vystoupit v úvodu k tomuto bodu. Ano.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane předsedo, vážení kolegyně a kolegové, jako zástupce předkladatelů návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 288/1995 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o střelných zbraních), ve znění zákona č. 13/1998 Sb. a zákona č. 156/2000 Sb., sněmovní tisk 849, navrhuji přerušení a odročení projednávání tohoto bodu, a to bodu č. 54, do konce doby projednávání vládního návrhu zákona o zbraních a střelivu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: To je procedurální návrh, který myslím má svou logiku, a já doufám, že mu všichni rozumějí.

Já vás pro jistotu všechny odhlásím, protože mám strach, že nás tady zase není dostatečný počet. Prosím tedy, abyste se znovu zaregistrovali.

Dám tedy hlasovat o tomto procedurálním návrhu.

 

Kdo je pro tento přesun, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto přesunu dokončení projednávání vládního návrhu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 286 z přítomných 99 poslanců 77 bylo pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

K proceduře před projednáváním bodu se hlásí pan místopředseda Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, vystupuji s procedurálním návrhem, resp. připomínkou, aby snad nedošlo k nějakým spekulacím.

Jako první bod dnešního odpoledního jednání byl bod č. 135, kterým bylo třetí čtení tzv. velkého volebního zákona. Poslanecká sněmovna rozhodla o opakování druhého čtení. Následně vystoupil dnes odpoledne pan kolega Martínek, který chtěl zařadit tento bod na pevně stanovený termín, nikoli jako nový bod jednání Poslanecké sněmovny, a myslím, že v tu chvíli nastalo nedorozumění mezi ním a poslaneckým klubem KSČM, který vznášel jakési veto.

Chtěl bych v tuto chvíli říci, že jsme svým hlasováním - a pamatuji si to velmi přesně jako řídící schůze - rozhodli o opakování druhého čtení, a tudíž jsme nerozhodovali o zařazení nějakého nového bodu na pořad schůze sněmovny. Z toho plyne, že tedy žádné veto poslaneckého klubu není k tomuto bodu možné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Toto se zdá naprosto evidentní. Paní poslankyně Rujbrová chce uplatnit jiný názor.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, musím proti způsobu interpretace ze strany pana místopředsedy Langera protestovat. Druhé čtení zákona o volbách do Parlamentu České republiky proběhlo. Ve třetím čtení jsme rozhodli o opakování druhého čtení. To znamená, že jde o bod, který na tuto schůzi zařazen nebyl, a poslanecký klub KSČM jeho zařazení vetoval.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jednou věcí je fundamentalismus legislativců, druhou věcí je holý lidský rozum, a tady se velmi táži, jestli ten rozum byl použit paní poslankyní Rujbrovou. Mám skoro strach že nikoli. Máme zájem nehlasovat o zákonu o volbách? Pan poslanec Exner má zájem.

Pak ovšem tu dá někdo návrh na mimořádnou schůzi sněmovny, kterou já neprodleně svolám, s jediným bodem, a věc je vyřešena. Myslíte, že na tom něco vyděláme?

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, poslanecký klub KSČM se nebrání svolání mimořádné schůze a je připraven pracovat jak na volebním zákonu, tak na dalších normách. Čemu se bráníme, to je účelová manipulace s jednacím řádem, ke které právě dochází.

 

Předseda PSP Václav Klaus: K účelové manipulaci s jednacím řádem, paní poslankyně, nedochází, v žádném případě ne z mé strany, a žádám, abyste se omluvila, že jsem něco takového udělal. Já jsem přijal vaše veto a jediná věc, kterou dělám, je, že se táži po rozumnosti tohoto vašeho chování, a pouze nevěřím svým očím, co tím můžete sledovat. O žádnou manipulaci s jednacím řádem v této chvíli nešlo a prosím, abyste to řekla na řečništi do mikrofonu, že nikdo nemanipuloval s jednacím řádem. Trvám na tomto vašem vyjádření. Já jsem naopak plně respektoval vaše veto.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, já se vám neomluvím, protože já jsem vás z manipulace s jednacím řádem neobvinila. Já jsem pouze prohlásila, že jsou tendence s jednacím řádem manipulovat, a na tom trvám.

A abych vysvětlila svůj přístup, což také mám v úmyslu, pokud jde o tzv. velký volební zákon, všichni zde víme, že dochází ke kuloárovým dohodám. A ve chvíli, kdy poslanci navrhli vrácení nebo opakování druhého čtení, velmi jsem to uvítala z tohoto důvodu, že jsem - možná naivně - předpokládala, že konečně do této diskuse se zapojí všichni poslanci a že všichni bude společně hledat cestu, jak připravit obecně přijatelný a dobrý volební zákon.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní poslankyně, až vás a vše kolegy někdy uvidím, že jednáte s někým ze zástupců z jiného poslaneckého klubu, veřejně vás obviním z kuloárových dohod a budu protestovat proti porušení jednacího řádu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP