(17.11 hodin)

Poslanec Václav Exner: Vážený pane ministře financí. Desetitisíce občanů, kteří se ocitli v problematice kampeliček, mají pocit, že nejsou vždy řádně informováni o věcech, které se kampeliček týkají - aspoň řada z nich. Přestože už dochází k vyplácení náhrad, stále je mnoho nejasností v této oblasti. Chci se na vás obrátit s návrhem, zda by nebylo možné zřídit informační centrum, které by občanům sdělovalo všechny potřebné informace, které se týkají jejich záležitostí, a to ať už jde o individuální záložny, nebo o Úřad pro dohled nad družstevními záložnami, případně Ministerstvo financí. Myslím, že by byly užitečné informace o tom, že není možné na některé dotazy odpovědět, nebo aspoň sdělit místo, kde se odpovědí může příslušný občan dočkat. Případně sdělit to, zda na informaci má nebo nemá nárok a podle jakého právního předpisu.

Chtěl bych věřit, že jako se to osvědčilo v mnoha případech, i v tomto případě by bylo možné, aby takové informační místo bylo vybaveno telefonním, případně faxovým nebo počítačových spojením a jménem členů družstevních záložen věřím tomu, že taková věc bude možná.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Pan ministr financí Rusnok je řádně omluven na dnešní jednání Poslanecké sněmovny, z toho důvodu dostanete odpověď na vaši interpelaci písemnou formou, a to do 30 dnů.

Budeme pokračovat dál. V tuto chvíli jako devatenáctý vylosovaný v pořadí je pan poslanec Miroslav Beneš. Interpelovaným ministrem je ministr Miloš Kužvart, a to ve věci střediska Praděd.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Vážený pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové. Děkuji za udělení slova. Jsem v pořadí devatenáctý vylosovaný, v pořadí třetí interpelující pana ministra Kužvarta ve věci Pradědu - nikoliv nápoje, ale zeměpisné lokality - a v pořadí první, kterému se dostane možnosti získat odpověď. Myslím, že všichni, kteří se trošku zaobírají zimními sporty, kteří trošku sledují noviny, tak že vědí, že na Pradědu je velmi svérázná situace. Je pravdou, že velmi dlouhou dobu jsou v té lokalitě lyžařské vleky. Je pravdou, že Ministerstvem životního prostředí zde byla vyhlášena Národní přírodní rezervace Praděd a že se tato rezervace dostala do kolize s vleky. Já, který osobně jsem začínal své lyžařské kroky na Šumavě, jsem své děti učil prvním lyžařským krokům právě v Jeseníkách a také právě na Pradědu. A proto si myslím, že je velikánská škoda, že jsme svědky toho, čeho jsme svědky.

Moje otázka na pana ministra je následující. Vážený pane ministře, uvědomujete si, že vaše kroky vedou k diskreditaci ochrany životního prostředí v České republice?

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan ministr životního prostředí.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, vážená paní poslankyně, páni poslanci. Praděd je nejenom jméno zeměpisné lokality, ale i Národní přírodní rezervace v první zóně CHKO Jeseníky. Dovolte mi, abych na otázku, která byla položena, odpověděl trochu obšírněji, protože se musíme i vzhledem k informacím, které nyní před chvílí zazněly, podívat trochu víc do minulosti.

Jedná se o problém, kdy sjezdové lyžování v oblasti Pradědu, konkrétně Ovčárny, se intenzivně provozuje až po roce zhruba 1959. Již v červnu 1955 byla výnosem Ministerstva kultury zřízena Státní přírodní rezervace Petrovy kameny a dnešní lyžařské aktivity se jí dotýkají nejvíce. Tato rezervace byla jednou z chráněných rezervací, jejichž sloučením vznikla, a to v roce 1991, dnešní Národní přírodní rezervace Praděd. Další rezervací dotčenou lyžováním byla i Státní přírodní rezervace Bílá Opava, která byla zřízena výnosem Ministerstva školství a kultury v srpnu roku 1963.

Národní přírodní rezervace Praděd je především výjimečná svými přírodovědeckými rezervacemi, jejichž význam je celoevropský. Já bych tady chtěl zmínit jeden důležitý moment, který občas v těch diskusích, které probíhají v tisku, uniká. Jde o to, jakým způsobem - a k tomu asi míří otázka pana poslance - probíhá vyřízení celkem čtyř žádostí na povolení výjimky ze zákona na ochranu přírody a krajiny na provoz celkem šesti vleků.

Já bych tady chtěl zdůraznit, že z těchto šesti kauz byly u čtyř vleků prvoinstančně shledány podmínky pro to, aby výjimka ze zákona na dalších pět byla prodloužena. Zdůrazňuji tedy, uplynulo v květnu t. r. pětileté období výjimky ze zákona. Ty záležitosti byly vyhodnoceny a prvoinstančně bylo rozhodnuto - ano, nedochází k ničení přírody, takže není tady ani tak střet lyžařů s přírodou, vleků s přírodou, ale režimu, v jakém se ten který vlek provozuje.

Chtěl bych tedy zdůraznit, že sám Praděd, Ovčárnu a ty lokality okolo znám v létě i v zimě. Sám také využívám vleků nejenom v Jeseníkách, nejenom na Šumavě. Vím, že to má veliký význam i pro region, i pro zaměstnanost. Ale tady je nutné si uvědomit několik zásadních skutečností: kolik je v těch atraktivních vrcholových partiích Jeseníků vleků celkem a že zde v tomto případě z těch šesti vleků již byl povolen provoz u čtyř. Ten problém je pochopitelně ještě o něco složitější, já se to pokusím zde velmi stručně popsat.

To neudělení v prvoinstančním řízením výjimky pro provoz vleků bylo učiněno na základě prokázaných poškození zvláště chráněného území, a to zejména v nejcennějších vrcholových partiích, kde mechanickým poškozením došlo ke zničení části unikátních ekosystémů. Tady bych chtěl uvést, že jsme jako Ministerstvo životního prostředí ze zákona povinni zajistit, aby přírodovědecky velmi cenné a unikátní území mezinárodního významu nebylo vystavováno nevratnému poškození.

Tak jak jsem se o této věci bavil i s místopředsedou sněmovny a ODS panem Ivanem Langerem, tak jsem konstatoval - (předsedající - připomínce nebylo rozumět) - vím, že to sledujete, že i glosujete moje vystoupení, pane předsedající - že v této věci se bude rozhodovat objektivně. A pochopitelně toto své slovo splním. Takže nejde tady o spor mezi zjednodušeně řečeno ochránci přírody a lyžaři, nejde ani o spor mezi ochránci přírody a vleky, jde o to, v jakém z těch konkrétních případů byly dodrženy podmínky výjimky ze zákona na ochranu přírody a krajiny v uplynulém pětiletém období a kdy prokazatelně tyto podmínky dodržovány nebyly. Proto tedy prvoinstančně bylo rozhodnuto tak, jak jsem sdělil na záznam.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP