(17.20 hodin)

Poslanec Jiří Havlíček: Takže na základě toho doporučení výboru raději přečtu návrh usnesení, který by měl zaznít na plénu.

Poslanecká sněmovna souhlasí

1. s Dodatkem 2 k Memorandu o porozumění týkajícímu se systému spolupráce v oblasti výzkumu a technologie v Evropě (SOCRATE), podepsaným dne 13. listopadu 2000 v Marseille, který upravuje účast Rakouské republiky, České republiky, Maďarské republiky a Polské republiky na tomto Memorandu;

2. se závazkem uvedeným v doprovodném dopise SIDE LETTER úřadujícímu předsedovi rady ministrů Západoevropské unie, podepsaném dne 13. listopadu 2000 v Marseille, podle něhož bude Česká republika v souvislosti s realizací spolupráce podle Memoranda o porozumění týkajícího se systému spolupráce v oblasti výzkumu a technologie v Evropě (SOCRATE) a s tím souvisejícího programu Memoranda o porozumění týkajícího se evropské dlouhodobé spolupráce v oblasti obrany EUKLID a Memoranda o porozumění upravujícího technologická opatření pro laboratoře, pro evropskou vědu TALES aplikovat ustanovení Dohody o postavení Západoevropské unie, zástupců států a mezinárodního personálu, podepsané v Paříži dne 11. května 1955.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan zpravodaj Havlíček doporučuje, abychom o návrhu hlasovali v této podobě. Já jsem přesvědčena o tom, že můžeme hlasovat, pokud k tomu nebudou výhrady, o obou částech návrhu společně. Na žádost pana poslance Peška vás všechny odhlašuji.

 

Hlasování pořadové číslo 623. Budeme hlasovat o celém návrhu usnesení, jak ho přednesl pan zpravodaj Havlíček.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 623 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 623 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 85 vyslovilo 67 a 17 bylo proti. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem je

 

110.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím o exportu dávek
sociálního pojištění, podepsaná dne 30. května 2001
/sněmovní tisk 965/ - druhé čtení

 

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci. Smlouva, kterou předkládám a byla již už odůvodněna v prvém čtení, je nástrojem, který upravuje především spolupráci institucí obou států. Smlouva předvídá vzájemné vyplácení dávek sociálního pojištění mezi oběma státy, avšak za určité podmínky. Tou je kontrola oprávněnosti plateb na straně příjemců dávek. Cílem smlouvy je minimalizovat neoprávněné vyplácení sociálních dávek v relaci mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní prosím zpravodaje výboru poslance Jaromíra Kohlíčka, aby návrh výboru odůvodnil. Vládní návrh projednal zahraniční výbor a jeho usnesení bylo rozdáno jako sněmovní tisk 965/1. A prosím o klid, kolegové.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážená paní předsedající. Slyšel jsem tady určité pochybnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Promiňte, pane zpravodaji. Já jsem předpokládala, že obsluha hlasovacího zařízení si všimne, že nemáme nastaven ten bod pořadu schůze, který projednáváme, takže já bych prosila nápravu. Projednáváme bod 110 schváleného pořadu schůze, tisk 965.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Ano správně, bod 109 byl již projednán. Takže děkuji za úpravu.

Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi, abych vás stručně seznámil s usnesením zahraničního výboru k tisku 965. Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně poté, co vyslechl odůvodnění náměstka ministra práce a sociálních věcí Miroslava Fukse a zpravodajskou zprávu poslance Jaromíra Kohlíčka, a po rozpravě přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se smlouvou mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím o exportu dávek sociálního pojištění, podepsanou v Praze dne 30. května 2001. Zahraniční výbor dále pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

Podal jsem to takto stručně proto, že smlouva je velmi jednoduchá a zabývá se jen velmi úzkou částí dávek sociálního pojištění. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane poslanče, ale přiznám se, že by mě přesto zajímalo, proč ve vašem vystoupení vždycky odeznívá "vážení kolegové a milé kolegyně". Lámu si nad tím dlouho hlavu.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Milá paní předsedající, to je jasné - kolegyně jsou mi milé a kolegové jsou mi vážení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Možná se kolegyně dožiji toho, že si jich také někdy budete vážit.

Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Žádnou přihlášku nevidím. Rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak ho pan poslanec Kohlíček přednesl. To znamená: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Nizozemským královstvím o exportu dávek sociálního pojištění, podepsanou v Praze dne 30. května 2001."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 624, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 624 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 87 vyslovila 76 a nikdo nebyl proti.

 

Kolegyně a kolegové, tím jsme projednali blok druhých čtení mezinárodních smluv a v tuto chvíli nám zbývá projednat deset smluv v prvém čtení.

Já bych ráda poprosila všechny přítomné předsedy klubů, aby si vzpomněli na dohodu, která byla učiněna v úterý na jednání předsedů klubů s vedením sněmovny, a to v tom smyslu, že dnes do dokončení programu je třeba zajistit dostatečné kvorum v Poslanecké sněmovně, tak aby bylo možné tyto smlouvy projednat. Zatím to kvorum máme, ale hovořím raději o tom dříve, dokud ještě je co zachránit.

 

Dalším bodem je

 

111.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Kanadou,
podepsaná dne 24. května 2001
/sněmovní tisk 983/ - prvé čtení

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci. Smlouva o sociálním zabezpečení mezi Českou republikou a Kanadou je typickým mezinárodním instrumentem, který koordinuje odlišné důchodové systémy, platné v obou zemích, avšak - a to chci podtrhnout - omezuje se pouze na systémy důchodového pojištění, nikoliv ostatní odvětví sociálního zabezpečení, jako je nemocenské či zdravotní pojištění, pojištění v nezaměstnanosti, oblast rodinných dávek a další.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP