(12.30 hodin)
(pokračuje Aubrecht)

Ale bojíme se toho, že může nastat skutečnost, že se najdou i finanční prostředky na řešení daného případu a zákon to neumožní, což by bylo hrozné.

Požádal jsem, aby zákon byl projednán podle § 90 ze dvou prostých důvodů. Schválili jsme novelu horního zákona a naší snahou je, aby naše novela platila v co nejkratším možném rozdílném termínu proti schválené novele. To je první důvod. Druhý důvod je ten, že se bojíme, aby nenastal případ, který jsem tady uváděl, že bude ohroženo zdraví, životy a majetek občanů, a my bychom to nemohli řešit.

Dámy a pánové, předložili jsme vám malý problém, který se týká severních Čech, ale věřím, že i dalších oblastí naší republiky. Dovoluji si vás požádat o podporu tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan kolega Josef Hojdar.

 

Poslanec Josef Hojdar: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já mohu už jen velmi málo dodat k tomu, co tady bylo řečeno předkladatelem návrhu zákona, panem kolegou. Chci zde říci jenom jednu věc. Tato záležitost, o které se zde bavíme, je skutečně, jak tady bylo zmíněno, záležitost toho, abychom nebyli nuceni s úředníky jednoho ministerstva si vysvětlovat, co horní zákon míní či nemíní. Úředníci Ministerstva životního prostředí jsou v tomto případě trochu zaujatí a to, co celá báňská a hornická veřejnost bere odjakživa jako samozřejmost, se zřejmě vymyká z jejich chápacího naturelu. Takže je to záležitost toho, abychom měli zcela jasno, aby nedocházelo k nějakým problémům při jednání o těchto věcech.

Zdůvodnění, které tady bylo řečeno, je zcela jednoznačné. Chci zde říci ještě jenom jednu věc. Musíme si všichni uvědomit, že povrchová báňská činnost se v našem státě provozuje už přes sto let a bohužel i z doby před sto lety jsou právě opuštěná důlní díla, která nejsou do dnešního dne řešena, ale o kterých stát nemůže odhlédnout a která musí být nějakým způsobem do budoucna vrácena tomu, aby byla normálně používána. Takže tomuto slouží návrh tohoto zákona.

Chtěl bych ještě říci, že tu mám návrh opravu legislativně technických, gramatických a písemných chyb, ale ty přednesu v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášku dvou kolegů, pana poslance Petra a Vojíře. Prvně jmenovaný má slovo.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jak již bylo řečeno předřečníky, je jistá nesrovnalost v pochopení horního zákona, kde podle § 35 tohoto zákona lom pro povrchové dobývání vyhrazených nerostů není chápán jako důlní dílo, a z toho všeho pramení problémy, které tady již definovali předřečníci.

V současné době se v severozápadních Čechách provádějí rozsáhlé asanačně rekultivační práce a jsou zakládány průmyslové zóny, a právě realizaci těchto opatření, která jsou v souladu s územními plány jak municipalit, tak vyšších územních celků, brání stará důlní díla, neboť náklady na jejich asanaci, která musí proběhnout před vlastní stavbou, jsou veliké a není je z čeho hradit.

Pochopitelně z předkládací zprávy vzniká jistá obava, z čeho tak veliké prostředky, jak jsou definovány, budou hrazeny. Já se domnívám, že tato obava je naprosto zbytečná, neboť podle horního zákona každý těžař musí za vytěžený nerost odvádět do státního rozpočtu jistý poplatek, který se ve svém úhrnu za předcházející roky pohyboval mezi 300 až 400 miliony Kč. Je chybou, jak v dřívějším období tento příjem státního rozpočtu byl rozdělován. Byl převážně vracen zpět soukromým těžařům na rekultivaci a asanaci jimi způsobených důlních škod, přičemž na tuto činnost měli v rámci svých rozpočtů vytvářet tzv. finanční rezervu.

Je plně na státních orgánech, to je na Českém báňském úřadu a municipalitách, aby výše rezervy byla tak veliká, aby z ní šlo provádět běžné odčinění důlních škod a abychom na tuto činnost nemuseli dávat prostředky ze státního rozpočtu.

Převážná část nebo skoro celá část za vytěžený nerost by měla být věnována především na asanaci starých důlních děl, neboť podle dikce horního zákona je za tuto činnost výhradně zodpovědný stát. Státní prostředky by měly jít především na ty činnosti, které stát z dikce zákona musí zajišťovat.

Doporučuji proto přijetí tohoto zákona, a to v prvém čtení, protože si myslím, že výrazným způsobem pomůže rozvoji oblasti severozápadních Čech. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji vám, pane poslanče. Slovo má pan kolega Oldřich Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, členové vlády, já bych nechtěl zdržovat tento proces. Jako jeden z předkladatelů souhlasím se vším, co zde bylo řečeno. Chtěl bych nastínit jenom jednu myšlenku a říci, že by stálo opravdu za to, aby se patřičná ministerstva o to začala velmi intenzivně zajímat. Bylo zde řečeno, že staré důlní zátěže představují zhruba 15 miliard Kč vyčísleno v dnešních cenách. Tím, že na tyto zátěže žádné společnosti netvoří opravnou položku nebo nějaký finanční fond, tak zůstávají jakýmsi společenským problémem, který budeme muset řešit s největší pravděpodobností z daňové zátěže, tudíž přes státní rozpočet. Bylo by velmi dobré, kdyby patřičná ministerstva - ať už Ministerstvo průmyslu a obchodu, nebo Ministerstvo životního prostředí - přišla s jistou filozofií, jak třeba například po dobu patnácti let umořovat zátěž, která je v severních Čechách naprosto evidentní.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo další se hlásí do rozpravy? Nikdo. Končím obecnou rozpravu.

Vzhledem k tomu, že do jejího ukončení nikdo nevznesl námitku proti projednání tohoto zákona podle § 90 odst. 2, nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5, zda v jednání budeme pokračovat, tak aby s návrhem zákona byl vysloven souhlas již v prvém čtení.

Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1057 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 114 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 117 pro návrh 110, proti nikdo. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP