Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
6. prosince 2001 v 9.03 hodin

Přítomno: 166 poslanců

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážené kolegyně a kolegové, zahajuji sedmý den 43. schůze Poslanecké sněmovny. Vítám všechny, kdo jsou přítomni v jednacím sále, zdravím všechny, kteří jsou na cestě k ní, zbývající je mou povinností omluvit. Je to pan poslanec Miroslav Grebeníček - zahraniční pracovní cesta, Václav Grulich - rehabilitace po náročné operaci, Jiří Havlíček - hospitalizace, Jiří Karas - zahraniční pracovní cesta, Vladimír Laštůvka - zdravotní důvody, Jaroslav Lobkowicz - zasedání kandidátských států do EU v Slovinsku, Marie Machatá - zdravotní důvody, Petr Šulák - služební cesta do Lotyšska a Estonska, Radim Turek - převzetí záštity nad kulturní akcí v Třinci, Josef Vejvoda - vážné rodinné důvody, Zdeňka Stránská - předoperační vyšetření, Václav Klaus, Jaroslav Zvěřina - setkání předsedkyně Evropského parlamentu s předsedy parlamentů přidružených zemí, František Chobot, Miroslav Máče, Petr Nečas - zasedání stálé delegace České republiky na shromáždění Západoevropské unie, Milan Ekert, Zdeněk Jičínský - zasedání Valného shromáždění OSN.

Z vlády se omlouvá na dnešní odpolední jednání ministr zemědělství Jan Fencl z důvodu důležité resortní akce, ministr Miroslav Grégr v čase od 13 do 16 hodin z důvodu přijetí zahraniční delegace, Jan Kavan z důvodu zahraniční služební cesty, Miloš Kužvart, který je také v zahraničí, a místopředseda vlády Pavel Rychetský z důvodu zasedání smíšené komise k problémům zmírňování některých majetkových křivd způsobených obětem holokaustu.

Paní poslankyně Vlčková je též omluvena z důvodu nemoci, pan poslanec Ransdorf z důvodu zahraniční cesty.

Těch, kteří jsou na cestě, jsem zdravil relativně malý počet, protože všichni ostatní jsou mimo.

Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami, případně mi ohlásili, kdo žádá vydání náhradní karty.

 

Dnešní jednání zahájíme bodem 139, který jsme na dnešek pevně zařadili, což jsou

 

139.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Připomínám, že po polední přestávce se budeme věnovat bodům 103, 104, 105, 106, což jsou návrhy zákonů ve třetím čtení, a že ústní interpelace začínají až od 17 hodin a budou trvat podle délky odpovědi na dvě interpelace, které ještě zbývá přednést.

Na pořad jednání je předloženo šest odpovědí na vznesené interpelace, s nimiž jsou poslanci nespokojeni, a proto požádali o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Předpokládám, že vás nepřekvapí, že dám přednost předsedovi vlády jako prvnímu, na kterého zde mám dvě písemné interpelace, respektive žádosti o projednání odpovědí.

Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Miloslava Kučery ml. ve věci podivných praktik při výkonu funkce ministra zemědělství Jana Fencla. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1132. Dávám možnost vystoupit předsedovi vlády nebo panu poslanci Kučerovi.

 

Poslanec Miloslav Kučera ml.: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, obrátil jsem se se svou písemnou interpelací na předsedu vládu Miloše Zemana se slovy: Vážený pane premiére, obracím se na vás s písemnou interpelací ve věci zvláštních způsobů jednání ministra zemědělství Jana Fencla. Předkládám vám několik příkladů z jeho "rejstříku" a prosím o jejich posouzení a vaše stanovisko, zda je takovéto jednání slučitelné s vážností a odpovědností jím zastávaného úřadu a zda se dokonce nejedná o opakované zneužívání pravomocí veřejného činitele a dalších platných zákonů včetně ústavního práva. Současně vás žádám o sdělení, jestli budete takovéto počínání svého ministra tolerovat, či zda učiníte nějaké kroky k nápravě a jaké. Za zcela konkrétní a věcnou odpověď předem velmi upřímně děkuji.

Myslím si, že tento citát snad nejvýstižněji popisuje můj záměr v písemné interpelaci i způsob odpovědi, který jsem očekával od pana premiéra.

Dámy a pánové, tím, že jsem ve své písemné interpelaci použil celkem pět příkladů, dá se to chápat jako pět samostatných písemných interpelací. Věřím, že všichni pochopíte, že je účelné a potřebné pro projednání tohoto komplexu zde před sněmovnou a před zraky diváků České televize, abychom projednali jednotlivé body samostatně, o každém z příkladů, kdy jsem přesvědčen, že pan ministr porušuje práva a povinnosti, které mu úřad svěřuje, bych přednesl, o co se jedná, proč jsem nespokojen s odpovědí pana premiéra. Věřím, že pan premiér by to vzal a vyjádřil by se také odděleně, abyste neztratili vy a diváci přehled.

Pokud bych to mohl chápat za dohodnutou proceduru, přistoupím k příkladu číslo jedna. Nazván je "bránění v přístupu k informacím a maření výkonu mandátu poslance".

Mám zcela jiné názory na potřeby a priority pro změny našeho zemědělství než pan Fencl, veřejně jsem je okamžitě začal publikovat. V písemné interpelaci jsem se obrátil na premiéra vlády až tehdy, když jsem získal opakované důkazy o tom, že mně ministr Fencl brání v přístupu k informacím. Tím mně ovšem zároveň brání v právu řádně vykonávat mandát poslance, který mi zaručuje ústava této republiky.

Nejdůležitější informace, které vypovídají o stavu a změnách našeho zemědělství, jsou sbírány a zpracovány ve Výzkumném ústavu zemědělské ekonomiky. V datové podobě jsou zde shromážděny a zpracovávány vždy nejpozději do poloviny února za celý předcházející rok. Ministr zemědělství svým podřízeným nařídil, že mi tato sběrná a analytická data nesmějí poskytovat.

Tato analytická data jsou pak podle zadání ministra zemědělství použita na tvorbu tzv. zelené zprávy.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP