(Jednání pokračovalo ve 14.02 hodin.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, dovolte mi, abych zahájil odpolední jednání naší 43. schůze. Dopoledne jsme se moc daleko nedostali, ale možná, že jsme si alespoň některé věci vyjasnili.

Moje předchůdkyně v této roli předsedající, paní místopředsedkyně Buzková, ukončila obecnou rozpravu. Nyní tedy je příležitost k tomu, abychom otevřeli rozpravu podrobnou, alespoň doufám, že to bylo interpretováno jako rozprava obecná v tuto chvíli. Čili otevírám rozpravu podrobnou a prosím, abyste se přihlásili se svými návrhy. Pan poslanec Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych v tuto chvíli pouze formálně přednést návrh, který zde již ve svém vystoupení přednesl předseda vlády České republiky, návrh na usnesení, který zní: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vstup do Evropské unie je zahraničněpolitickou prioritou České republiky."

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jen pro pořádek bych chtěl využít této příležitosti, abych řekl, že až dokončíme tento bod, budeme pokračovat v prvních čteních zákonů, které jsou připraveny. Začínají: bod 77, 78, 79, 80 atd. z našeho programu.

Kdo se další hlásí? Pan poslanec Zahradil.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, já bych zopakoval svůj návrh, který jsem přednesl v obecné rozpravě, a ten návrh zní: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu předsedy Poslanecké sněmovny o jeho vystoupení v Evropském parlamentu dne 5. a 6. 12. 2001."

Pak bych si ještě dovolil v zastoupení pana poslance Payna, protože tu v tuto chvíli není, parafrázovat jeho návrh. Doufám, že jsem jej správně zachytil z obecné rozpravy, kdy o něm hovořil, a ten návrh, tuším, zněl takto: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že v tuto chvíli neexistuje společné stanovisko Poslanecké sněmovny k budoucímu uspořádání Evropské unie."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, moment, nezachytil jsem pana poslance Sobotku jako prvního, který přišel a kterého bych měl určit zpravodajem. Skoro bych zachytil vás. Poslanec Sobotka unikl.

 

Poslanec Jan Zahradil: Bude mi nesmírnou ctí, pane předsedo, dělat zpravodaje právě k tomuto bodu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Takže rekapituluji, že je návrh pana poslance Sobotky, který zrekapituloval návrh pana předsedy vlády, a pak jsou dva - jeden jste navrhl vy, druhý je návrh pana poslance Payna. Vidím tu pana poslance Payna, jestli to naformuluje ještě jednou.

Prosím pana poslance Payna, jestli by mohl autenticky sdělit svůj návrh usnesení.

 

Poslanec Jiří Payne: Já se omlouvám, pane předsedo a vážená sněmovno, protože jsme vedli jednání s delegací, která tu reprezentuje instituci, která prosazuje mezinárodní trestní tribunál, a jednání se protáhlo o pár minut, takže se velmi omlouvám.

Ještě v podrobné rozpravě se chci zmínit k několika detailům, které zde zazněly. Zaznělo zde tvrzení, že Evropská unie je zárukou míru a stability na evropském kontinentě. Toto tvrzení zde sdělil kolega Cyril Svoboda a musím konstatovat, že toto tvrzení se neopírá o fakta. Pokud jde o stabilitu v Evropě v době studené války, pak bych stabilitu nepřičítal Evropské unii, ale stabilita byla dána bipolárním uspořádáním mezi dvěma velmocemi a evropský kontinent v tom hrál jen minimální roli.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, omlouvám se, je podrobná rozprava, prosil bych, abychom už teď neextendovali, ale abychom dali návrh. Rozumím, že váš návrh nepřesně formuloval pan poslanec Zahradil. Jestli ho chcete zrekapitulovat, jak to znělo přesně, to je to, co bych teď od vás chtěl.

 

Poslanec Jiří Payne: Já bych velice rád, ale cítím, že sněmovna není připravena naslouchat.

 

Předseda PSP Václav Klaus: To je bohužel tradice.

 

Poslanec Jiří Payne: Velmi rychle zopakuji, že za posledních deset let, kdy Evropská unie od Maastrichtu převzala odpovědnost údajně za evropský kontinent, tak jsme byli svědkem výrazné humanitární krize v Albánii, kterou Evropská unie nebyla schopna řešit, a řešila to Itálie jako jediný stát, který byl ochoten do toho vstoupit. V Jugoslávii sehrála Evropská unie zcela tragickou úlohu, rozpoutala a prohloubila konflikt v Jugoslávii, zejména svým Vance-Owenovým plánem. Na Blízkém východě nebyla schopna sehrát vůbec žádnou úlohu, v Perském zálivu také ne, v současné válce v Afghánistánu také ne, na Kavkazu také ne, v Čečensku také ne a nikde jinde také ne, takže jestli Evropská unie k něčemu přispěla, tak k prohloubení vojenských konfliktů a politických konfliktů na evropském kontinentě. Není pravda, že Evropská unie je zárukou stability.

Druhá drobná poznámka - bylo zde řečeno, že vstup do Evropské unie je politickou prioritou, resp. že cesta do Evropy je vitálním zájmem země. Otázka je, do jaké Evropy, ale řekněme, že se tím myslí Evropská unie. Pokud je mi známo, tak česká koncepce zahraniční politiky neobsahuje pouze jednu prioritu, ale několik priorit, a kdybychom měli hlasovat o usnesení tak, jak ho navrhl předseda vlády, tak by to usnesení bylo v rozporu s koncepcí naší zahraniční politiky, protože tato koncepce identifikuje několik priorit, nejen jednu. A já se domnívám, že nemůžeme hlasovat o tom, že od dnešního data už máme jenom jednu prioritu, tím bychom vlastně pozměnili koncepci naší zahraniční politiky, a proto podávám pozměňovací návrh, aby usnesení, které přednesl předseda vlády Miloš Zeman, namísto znění, které bylo navrženo - Poslanecká sněmovna konstatuje, že vstup do Evropské unie je zahraničněpolitickou prioritou České republiky - podávám pozměňovací návrh, aby to znělo takto:

***




Přihlásit/registrovat se do ISP