(14.10 hodin)
(pokračuje Payne)

"Poslanecká sněmovna konstatuje, že vstup do Evropské unie je jednou ze zahraničněpolitických priorit České republiky."

Za druhé. Z hlediska části usnesení navrhuji, aby to vzetí na vědomí - to zde údajně přednesl poslanec Zahradil, takže není potřeba to opakovat.

Na konec opakuji usnesení, které jsem navrhl již v obecné rozpravě, a to: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nemá společný názor na budoucí podobu Evropské unie."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Jsou to dva návrhy, "jednou z priorit", a to druhé. Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Vážení členové vlády, paní a pánové, podle toho, co jsem říkal v obecné rozpravě, dávám dva návrhy na usnesení k tomuto bodu Informace předsedy Poslanecké sněmovny.

První bod bude znít: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že pro Českou republiku je evropská integrace jednou z priorit." Odůvodnění bylo řečeno.

Za druhé: "Zařazuje na schůzi Poslanecké sněmovny bod Zpráva Václava Havla o jednání prezidenta České republiky a prezidenta Rakouské republiky ve Vídni a dopad jednání na současnou českou zahraniční politiku."

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo další se hlásí?

Pane předsedo, můžete dát panu zpravodajovi Zahradilovi písemnou formu návrhu?

Kdo další se hlásí? Nehlásí-li se nikdo, tak podrobnou rozpravu končím.

Nevím, komu mám dát závěrečné slovo. Sobě ho nedám, takže to tak neuděláme. Končím podrobnou rozpravu. V této chvíli vás všechny odhlašuji. Prosím pana zpravodaje Zahradila, aby se ujal řízení hlasování. Prosím, přihlaste se svými kartami.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji vám, pane předsedající. Zaznělo pět návrhů usnesení, nemýlím-li se. Jeden přednesl pan poslanec Sobotka, který v podstatě zopakoval návrh pana předsedy vlády Miloše Zemana. K tomuto návrhu podal pozměňovací návrh pan poslanec Payne. Druhý návrh jsem přednesl já, třetí návrh přednesl pan poslanec Payne. Čtvrtý a pátý návrh přednesl pan poslanec Filip.

Domnívám se, že pokud by byl přijat návrh usnesení pana poslance Sobotky ve znění pozměňovacího návrhu pana poslance Payna, byl by jeden ze dvou návrhů podaných panem poslancem Filipem nehlasovatelný. Protože pokud by byl přijat návrh pana poslance Sobotky ve znění pozměňovacího návrhu pana poslance Payna, znělo by to takto: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vstup do Evropské unie je jednou ze zahraničněpolitických priorit České republiky." Zatímco pan poslanec Filip navrhuje, že "Poslanecká sněmovna konstatuje, že pro Českou republiku je evropská integrace jednou z priorit". Myslím, že tato dvě znění jsou téměř identická, takže pokud by byl přijat návrh pana poslance Sobotky ve znění pozměňovacího návrhu pana poslance Payna, byl by návrh pana poslance Filipa nehlasovatelný. Pokud by byl přijat návrh pana poslance Sobotky v původním znění, byl by návrh pana poslance Filipa hlasovatelný.

Ptám se ho, jestli souhlasí s touto interpretací jakožto navrhovatel.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana poslance Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Takový výklad je možný. Já s ním úplně nesouhlasím, protože proces integrace je něco trochu jiného než samotný vstup do Evropské unie. Myslím si, že tady v diskusi byla řeč o rozdílech, zejména pokud jde o podobu Evropské unie coby unie nebo federálního superstátu.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji. Takže pan poslanec Filip trvá na hlasování o svém návrhu. Já bych v tom případě navrhl tento postup: Napřed bych nechal hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Payna k návrhu pana Sobotky, resp. pana předsedy vlády. Tento pozměňovací návrh buďto bude, nebo nebude přijat. Pokud nebude přijat, budeme hlasovat o návrhu usnesení pana poslance Sobotky ve znění pozměňovacího návrhu pana poslance Payna. Pokud přijat nebude, budeme hlasovat o návrhu usnesení pana poslance Sobotky v původním znění. Jako o druhém, resp. o třetím budeme hlasovat o návrhu pana poslance Filipa, podle kterého Poslanecká sněmovna konstatuje, že pro Českou republiku je evropská integrace jednou z priorit, protože ten s tím věcně souvisí. Potom bych dal hlasovat o dalším návrhu usnesení, podle kterého bere Poslanecká sněmovna zprávu předsedy Václava Klause atd. na vědomí. Poté bych dal hlasovat o návrhu pana poslance Payna, že Poslanecká sněmovna konstatuje, že nemá společný názor na budoucí podobu Evropské unie, poté bych dal hlasovat - jako o posledním návrhu - o návrhu pana poslance Filipa o zařazení nového bodu, který by se jmenoval Zpráva Václava Havla o jednání prezidenta České republiky a prezidenta Rakouské republiky atd.

Toto je postup, který navrhuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já myslím, že to je velmi logické a není třeba ani o tom dávat hlasovat. Chce někdo zpochybnit toto pořadí? Ne. Vidím "nenámitky" vůči tomuto pořadí hlasování. Prosím.

 

Poslanec Jan Zahradil: Napřed bych dal hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Payna k návrhu pana poslance Sobotky. Přijetí tohoto pozměňovacího návrhu by znamenalo, že budeme hlasovat o usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vstup do Evropské unie je jednou ze zahraničněpolitických priorit České republiky."

Stanovisko zpravodaje kladné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování číslo 225 z přítomných 150 poslanců 58 pro, 52 proti, což je sice více, ale 40 se zdrželo hlasování, proto návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jan Zahradil: Teď musím dát hlasovat o návrhu pana poslance Sobotky v původním znění: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že vstup do Evropské unie je zahraničněpolitickou prioritou České republiky."

Stanovisko zpravodaje kladné.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 226 ze 159 přítomných 122 vyjádřilo názor pro, 11 vyjádřilo názor proti.

 

Takže jsme se shodli na tom, že vstup do Evropské unie je prioritou České republiky. Já doufám, že to bude pro všechny návodem k vystupování na zahraničních fórech. (Smích.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP