(9.20 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Za druhé mi dovolte upozornit na to, že všechny pozměňovací návrhy, které tady charakterizoval pan ministr, zařazené v usnesení rozpočtového výboru, jsou začleněny, nebo na základě zmocnění, které je součástí usnesení, budou začleněny do zcela konkrétních programů jednotlivých resortů, a tyto programy mají přesně stanovené podmínky, které musí příjemci těchto státních prostředků splnit. Jinými slovy schválení "příslušné akce" parlamentem je podmínkou nutnou, nikoli však postačující z hlediska naplnění příslušného projektu. To tu uvádím zejména pro mnoho starostů, ředitelů a jiných představitelů těchto institucí, kteří často nechápou, že samotné schválení položky ve státním rozpočtu nemusí znamenat její uskutečnění, pokud nesplní podmínky výslovně uvedené v příslušných programech.

Jen pro zajímavost uvádím, že v některých programech - a ostatně by to tak mělo být všude - podle nového zákona o rozpočtových pravidlech se požaduje, aby příslušný příjemce, příslušná instituce neměla žádné závazky vůči státu, nebyla dlužníkem státu. Opakuji to tu proto, že i to může být důvodem pro nenaplnění příslušné akce, aby bylo dopředu jasné všem, jak bude probíhat další proces případné realizace, a abychom předešli nedorozumění a aby tato okolnost byla známa nejen vám, ale také celé veřejnosti.

V poslední části mého vystoupení mi dovolte opravit celkem pět formálních chyb, které jsou obsaženy v tisku 1060/4. Já se tímto omlouvám sám i omlouvám vám sekretariát rozpočtového výboru. Tento obsáhlý tisk vznikal ve velmi značné časové tísni a je logické, že se tam objevilo několik drobných chyb, které ovšem nemění nic na podstatě přijatých pozměňovacích návrhů. Dovolte mi tedy je tady ocitovat, přičemž na začátku třetího čtení bychom o nich hlasovali, popřípadě, nebude-li námitek, by byly rovnou začleněny jako součást definitivního znění.

První oprava tedy je v položce 149 tisku 1060/4: za slovo "v Olomouci" se vkládají slova "část Holice" a v závorce uvedené slovo "Prostějov" se vypouští. Je to v souladu s textem, jak byl autorem tohoto pozměňovacího návrhu předložen.

V položce 201 je v textu správně uvedeno "zvýšení a snížení" u uvedených položek, ale v tabulce, která následuje, jsou zařazena tato zvýšení a snížení opačně do sloupců. Jinými slovy je třeba ty položky ve sloupcích přehodit, aby byla v souladu tabulková a textová část.

V položce 208 Ministerstvo dopravy, snížení běžných výdajů, je na konci stránky třeba doplnit ještě jeden řádek - výslovně uvádím, že takto byl uveden v písemně předloženém návrhu -, který zní: "Základní škola Turnov, Žižkova ulice, dokončení rekonstrukce", a ve sloupci zvýšení státního rozpočtu - část VPS se doplňuje částka 6 mil. Kč, stejně jako do sloupce "zvýšení celkem".

V položce 285, která se týká ÚSZS, Aksamitova 8, Olomouc, rekonstrukce budovy, v poznámce uvedené zatřídění do kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí je chybné; opravte si prosím správné zařazení do kapitoly Ministerstva zdravotnictví, program 335010.

A konečně v položce 324, Ministerstvo kultury, program 334110, podpora reprodukce majetku ve vlastnictví církví, má být správně uvedeno "židovská synagoga Kojetín, okres Přerov", v tisku 1060/4 je chybně uvedeno "židovská synagoga, Přerov". Prosím tedy i tady o opravu.

To jsou všechny nezbytné opravy chyb, ke kterým došlo při zpracování tisku 1060/4. Děkuji vám za pochopení. Vše co bylo nezbytné uvést na začátku druhého čtení, jsem uvedl, a nyní tedy může následovat druhé čtení, to znamená předkládání různých pozměňovacích návrhů vůči tiskům 1060/3 a 1060/4.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. K předloženému návrhu zákona otevírám podrobnou rozpravu. Sděluji, že se tento zákon těší široké přízni kolegyň a kolegů, neboť mám v tuto chvíli do podrobné rozpravy, kterou jedinou vedeme v tomto čtení zákona, přihlášeno 21 kolegyň a kolegů.

Jako první vystoupí pan poslanec Pavel Severa, připraví se pan poslanec Ivan Langer.

 

Poslanec Pavel Severa: Vážené dámy a pánové, dovolím si přednést několik návrhů, které bych chtěl doplnit do rozpočtu na příští rok.

Navrhuji zařadit do kapitoly Veřejná pokladní správa novou položku do programu 313040, nazvanou Centrum sociální pomoci města Litomyšl, oddělení pro postižené Alzheimerovou chorobou částku ve výši 1,5 mil. Kč k čerpání z VPS.

Dále navrhuji zařadit do kapitoly VPS do programu čís. 298220 Výstavba a obnova budov a staveb základních škol položku obec Oldříš, okres Svitavy, výstavba školní vyvařovny ve výši 700 000 Kč. Jedná se o malou obec, kde již několikátým rokem se snaží vyřešit tento problém vlastními silami, avšak nejsou schopni z vlastních prostředků ho vyřešit.

Za další navrhuji do kapitoly VPS zařadit položku do programu čís. 398220 Výstavba a obnova budov a staveb základních škol položku Město Polička, okres Svitavy, dokončení rekonstrukce a modernizace školských zařízení města Poličky, novostavba tělocvičny a rekonstrukce školní jídelny Rumunská ve výši 1 000 200 Kč.

Za další zařadit do kapitoly VPS do programu čís. 398220 Výstavba a obnova budov a staveb základních škol položku Město Vysoké Mýto, okres Ústí nad Orlicí, dostavba školského areálu, ve výši 21 mil. Kč. Zde mi dovolte říci několik slov.

Je to jedna z mála škol, která pokud nebude mít uskutečněn problém druhé etapy výstavby, stane se velmi zajímavým úkazem v České republice, kde by se učilo na směny, protože tato škola už kapacitně nestačí. Je to výsledek omlazování města Vysoké Mýto, kam po odchodu Sovětské armády přišlo mnoho mladých lidí, kteří samozřejmě mají děti, a počet tříd vzrostl během deseti let z 22 na 29, počet žáků se zvýšil z 560 na současných 715. Je to prostě stav velmi špatný.

Dále navrhuji do kapitoly čís. 313 Ministerstvo práce a sociálních věcí, do programu čís. 313070 Pořízení a technická obnova investičního majetku charitativních organizací a občanských sdružení zařadit položku Denní stacionář pro děti a mládež s kombinovaným postižením, investor Sdružení Česká katolická charita, diecézní charita Hradec Králové, ve výši 2 000 100 Kč. Jedná se o projekt, kterým je zajišťována péče o tělesně a mentálně postižené děti a mládež v Pardubickém kraji a nabízí alternativu, která umožňuje rodinám věnovat se jejich povolání, protože nejsou omezovány trvalou péčí o dítě, které je tělesně postiženo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP