(14.40 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám všeobecnou rozpravu, do které k tak významnému tématu, jakým je 13,5 miliardy, nemám žádnou přihlášku. Obecnou rozpravu končím.

Přistupujeme k rozpravě podrobné, do které se jako první hlásí pan poslanec Drda.

 

Poslanec Jiří Drda: Jak jsem avizoval, tak dozorčí rada fondu dává mými ústy návrh na snížení výdajů pro rok 2002, a to o 1 miliardu Kč celkem. Předpokládáme, že výbor fondu toto zajistí především snížením dotací obcím na výstavbu nájemních bytů.

Jako druhý bod navrhuje dozorčí rada Poslanecké sněmovně, aby uložila dozorčí radě fondu kontrolu úrovně výdajů s ohledem na stav reálných příjmů toho roku. To je vše.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Opravdu jiné náměty nejsou. To považuji za podezřelé. (Smích v sále.) Dobře.

Budeme hlasovat. Prosím, pane poslanče, pojďte navrhnout postup při hlasování. Začneme vaším pozměňovacím návrhem?

 

Poslanec Jiří Drda: Navrhuji, abychom začali tím, že schválíme snížení výdajové části rozpočtu na příští rok o 1 mld. Kč, a za druhé pak necháme hlasovat o doprovodném usnesení, které ukládá dozorčí radě fondu kontrolovat konkrétní úroveň výdajů, jak jsem to tady přečetl.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře. Vážení, odhlašuji vás a prosím, abyste se znovu zaregistrovali.

 

První bude návrh na snížení rozpočtu o 1 mld. Kč.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 383 ze 108 přítomných 76 pro, 24 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Drda: Druhé hlasování bude o doprovodném usnesení, jak jsem je přečetl, to je o kontrole skutečných výdajů proti příjmům dozorčí radou.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Rozumíme všichni, o čem hlasujeme - aby dozorčí rada kontrolovala.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 384 ze 109 přítomných 96 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Drda: Nyní budeme hlasovat o celém usnesení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby zajistila písemné uznání závazků Fondu národního majetku vůči Státnímu fondu rozvoje bydlení ve výši 13,44 mld. Kč."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 385 ze 110 přítomných 69 pro, 16 proti. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme projednali bod 122.

 

Přistupujeme k bodu

 

137.
Návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2002
/sněmovní tisk 1037/

 

Nevím, jestli je zde ředitel úřadu. Je zde.

 

Dám hlasovat o tom, zda sněmovna souhlasí, aby se ředitel Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami dostavil na tuto schůzi.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 386 ze 106 přítomných 81 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Prosím pana ředitele Vrzala, aby se dostavil na naše jednání.

Návrh projednal rozpočtový výbor. Usnesení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 1037/1. Prosím pana poslance Sobotku, aby jako zpravodaj výboru návrh uvedl.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedo, dámy a pánové, návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2002 jste obdrželi jako sněmovní tisk 1037. Rozpočtový výbor projednal tento návrh za přítomnosti ředitele Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami a vyslovil souhlas s návrhem rozpočtu, tak jak byl Úřadem pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2002 předložen.

Rozpočtový výbor přijal následující usnesení, které doporučuje Poslanecké sněmovně k přijetí:

"Rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení:

 

Poslanecká sněmovna

1. schvaluje podle přílohy tohoto usnesení návrh rozpočtu Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami na rok 2002, a to ve výši příjmů 34,655 mil. Kč a ve výši výdajů 34,655 mil. Kč, z toho výdajů investičních ve výši 735 tis. Kč, a to včetně 10 mil. Kč, které budou poskytnuty úřadem k zajištění likvidací podle § 13 odst. 6 zákona č. 87/1995 Sb., ve znění zákona č. 100/2000 Sb., a zajištění nucené správy podle § 28B odst. 3 zákona č. 87/1995 Sb., ve znění zákona č. 100/2000 Sb. Úřad poskytne finanční prostředky spořitelnímu úvěrnímu družstvu za účelem financování likvidace nebo nucené správy spořitelního a úvěrního družstva, a to i nenávratně, nebo k hrazení služeb souvisejících s likvidací nebo nucenou správou spořitelního a úvěrního družstva po jmenování nuceného správce nebo likvidátora úřadem.

2. Poslanecká sněmovna stanovuje výši ročního poplatku na činnost Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, který jsou spořitelní a úvěrní družstva povinna zaplatit nejpozději do 31. ledna 2002, a to podle § 26 odst. 3 zákona č. 87/1995 Sb., ve znění zákona č. 100/2000 Sb., ve výši 0,125 %, tedy ve smyslu § 26 odst. 4 zákona č. 87/1995 Sb., ve výši 0,25 % z objemu všech vkladů vedených u spořitelních a úvěrních družstev ke dni 30. 6. 2001."

Tolik návrh usnesení. Dovoluji si požádat Poslaneckou sněmovnu, aby s tímto usnesením vyslovila svůj souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP