(16.50 hodin)
(pokračuje Buzková)

Dalším bodem je

 

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy
a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 79/1997 Sb., o léčivech
a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 975/ - druhé čtení

 

Za omluveného místopředsedu vlády a ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra návrh uvede místopředseda vlády Pavel Rychetský, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych k projednávanému vládnímu návrhu novely zákona o regulaci reklamy uvedl několik poznámek.

Poslanecká sněmovna se tímto návrhem zabývala již jednou v roce 2000, ovšem po anulování směrnice Evropských společenství upravující reklamu na tabákové výrobky byl návrh vzat zpět. Nyní projednávaný návrh je tedy již přepracovaným návrhem, který vychází z dosavadní právní úpravy doplněné o úpravu vyplývající z platných směrnic Evropských společenství. V zájmu větší průhlednosti zákona byly do návrhu začleněny definice pojmu zadavatel, zpracovatel a šiřitel reklamy a byla vymezena odpovědnost těchto subjektů za porušení zákona. Návrh nově výslovně zakazuje reklamu klamavou a skrytou, přičemž u klamavé reklamy je odkaz na definici vymezenou v obchodním zákoníku. Stanovují se podmínky pro uvádění srovnávací reklamy, která je přípustná, pokud jsou tyto podmínky stanovené zákonem splněny.

Kromě obecných požadavků na reklamu, které jsou obsaženy v již platné právní úpravě, jako je například zachování dobrých mravů, nepoužívání prvků násilí nebo motivů strachu, byla do návrhu nově zařazena i ustanovení zakazující používání prvků pornografie, napadání politického přesvědčení a prvků diskriminujících rasu a pohlaví. Zákon dále obsahuje zvláštní právní úpravu pro regulaci reklamy a některé komodity. Jedná se zejména o reklamu na tabákové výrobky, na alkoholické nápoje a na léčivé přípravky.

Návrh byl projednán v hospodářském výboru, ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a ve výboru pro evropskou integraci. V těchto výborech byly předloženy, diskutovány a projednány pozměňovací návrhy vždy za účasti zástupců předkladatele a převážnou část těchto návrhů považuji za účelnou a přispívající ke kvalitě zákona.

Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci, předložený návrh novely zákona o regulaci reklamy je z hlediska modernizace právní úpravy v oblasti reklamy potřebným krokem k tomu, aby se právní úprava v této oblasti stala srovnatelnou s obvyklou právní úpravou ve vyspělých zemích Evropy. Doporučuji proto, aby byl předložený návrh propuštěn do třetího čtení ke schválení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Vládní návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru, výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Iniciativně ho projednal výbor pro evropskou integraci. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 975/1 až 3.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj hospodářského výboru poslanec Tomáš Teplík.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Dámy a pánové, jak již předeslal pan místopředseda vlády, při velmi zevrubném projednávání tohoto návrhu zákona vykrystalizovalo několik okruhů problémů.

První okruh problémů se týkal reklamy na tabákové výrobky. Druhý okruh problémů se týkal reklamy na volně prodejná částečně hrazená léčiva, třetí okruh problémů se týkal reklamy na alkoholické nápoje. Další okruh problémů se týkal kontroly a pátý okruh problémů se týkal duplicity s jinými právními platnými normami.

Diskuse ve výboru jak hospodářském, tak pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu tyto problémy odstranily. Proto doporučuji propustit tuto normu do dalšího čtení, tedy do závěrečného projednávání, s tím, že v tomto projednávání budu navrhovat přijmout tuto předlohu ve znění usnesení sněmovní tisky 975/1 a /2. Zároveň tedy, bude-li otevřena podrobná rozprava, přihlásím se s drobnými návrhy, opravami do podrobné rozpravy.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Miloslav Kučera starší je omluven, a proto se táži, kdo jménem výboru vystoupí. Pan poslanec Kostrhun má slovo.

 

Poslanec Jan Kostrhun: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, budu stručný. Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy a o změně a doplnění dalších zákonů, uvedených v tisku 975, projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na své 61. schůzi dne 9. 1. 2002 a vyslovil s tímto návrhem souhlas ve znění pozměňovacích návrhů, které jsou uvedeny v tisku 975/1.

Závěrem tedy na základě zmocnění výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuji, aby usnesení tohoto výboru uvedené v tisku 975/1 bylo přijato jako pozměňovací návrh k tisku 975. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Prosím, aby nás o jednání výboru pro evropskou integraci informoval zpravodaj Pavel Svoboda.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci tento zákon projednal na své 53. schůzi dne 10. ledna a doporučil jej ke schválení, a to včetně vlastního pozměňovacího návrhu, týkajícího se zpřesnění definice pojmu reklama, který máte v přesném znění obsažen v tisku 975/2.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se vlastně nepřihlásil nikdo, protože všechny přihlášky mám do podrobné. Ptám se tedy, kdo se hlásí do obecné rozpravy k tomuto bodu. Žádnou přihlášku nevidím. Rozpravu končím.

Zahajuji rozpravu podrobnou, do které je jako první přihlášen pan poslanec Václav Exner. Připraví se pan poslanec Jiří Maštálka. Dále jsou přihlášeny poslankyně a poslanci Jirousová, Janeček a Emmerová. Pan poslanec Teplík - přeje si využít své přednosti? (Ne.)

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, navrhuji vypustit bod osm z tisku 975. Tohoto bodu se nedotýkají tisky, které pan zpravodaj říkal, že budou vzaty za základ, s výjimkou jednoho pozměňovacího návrhu, a vypuštění bodu osm by zřejmě mělo mít přednost při hlasování. Jde o úpravu reklamy na střelné zbraně a střelivo. Důvod vypuštění bodu osm je ten, že se domnívám, že dosavadní úprava, která v zásadě zakazuje tu reklamu, je účinnější.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP