(10.30 hodin)
(pokračuje Klas)

Postavení, ideově hodnotová orientace, smysl existence vojenského veteránství byly vždy v identickém vztahu k demokratické československé i české státnosti, národním a státním zájmům. Jeho význam, působnost a postavení ve společnosti, v branném a bezpečnostním systému státu, v ozbrojených silách a sborech, v občanské veřejnosti spočívá v tom, že vojenští veteráni se podíleli a byli účastníky prvního, druhého a třetího odboje, že byli nositeli a uskutečňovateli jejich ideového smyslu a politické demokratické podstaty, že byli příkladem a vzorem naplňování mravního imperativu vojáka demokratické armády, národně osvobozeneckého odporu, odboje proti nedemokratickým režimům doma i v zahraničí, že byli nejen aktéry dějinné kontinuity našich dějin, ale i tvůrci historické paměti národních, státních i vojenských tradic.

Čtvrtý pozměňovací návrh. Přečíslování § 2 na § 3 s názvem Armáda, ponechat v původním znění vládního návrhu.

§ 3 přečíslovat na § 4 s tím, že nadpis zůstane zachován - Vojenský veterán - a bude doplněn původní vládní návrh, to znamená odst. 1 bude zachován, odst. 2, odst. 3, a znovu na rozdíl od usnesení výboru pro obranu a bezpečnost bude vložen odst. 4. To je velice důležitá zásadní změna. Ponechat původní vládní návrh, to znamená v § 4 nově očíslovaném ponechat odst. 4.

Za další. § 4 přečíslovat na § 5, ponechat písm. a), b), c), d), e) a nově zařadit písm. f): Zajišťuje aplikaci a jednotnou realizaci nároků sociálního zabezpečení osob veteránů dle aktualizovaných dřívějších i nově přijímaných právních norem.

§ 5 přečíslovat na § 6 a ponechat v původním vládním znění.

§ 6 přečíslovat na § 7 a ponechat v původním znění vládního návrhu.

V § 7 doporučuji pouze malou úpravu, a sice v odst. 2, kde by za slovy v poslední větě "manželku, manžela" byla čárka a následovala by slova "nebo družku (nebo druha)".

Odst. 3 beze změny, odst. 4 beze změny.

§ 7 přečíslovat na § 8 s tím, že odst. 1 zůstane zachován v původním vládním znění. Stejně tak odst. 2 s tou úpravou, že za slovy "manželku (manžela)" doplnit "nebo družku (nebo druha), a to s jejím souhlasem (s jeho souhlasem)".

V odst. 3 provést obdobné změny: za slovy "manželkou (manželem)" doplnit slova "nebo družkou (nebo druhem)" a za slova "manželku (manžela)" doplnit "nebo družku (nebo druha)".

Odst. 4 ponechat v původním vládním znění.

§ 8 přečíslovat na § 9 a § 9 přečíslovat na § 10.

Děkuji, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Také děkuji, pane poslanče. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu končím.

Táži se pana ministra, zda hodlá využít svého závěrečného slova. (Asi ne.) Ne. Tak pan kolega Turek? Uděluji slovo panu poslanci Turkovi.

 

Poslanec Radim Turek: Já jsem možná udělal chybu, že jsem nezdůvodnil kroky, které vedly k zásadní změně názvu zákona, kdy pojem vojenský veterán byl nahrazen pojmem válečný veterán.

Poslanci a samozřejmě představitelé Ministerstva obrany usoudili, že je vhodné řídit se konstitučním řádem mezinárodní asociace nebo Mezinárodní federace vojenských veteránů, která sdružuje vojáky z více než 80 zemí světa, a tento termín používají. Proto jsme se domnívali, že by bylo vhodné, kdyby i Česká republika v případě, že tvoří nový zákon, byla v souladu s obecným pojmem, který se používá v celém světě. Toto byl především hlavní důvod, proč došlo ke změně vojenského veterána na válečného veterána. Aby se zároveň dalo najevo, koho se to má týkat, to znamená vojáků, kteří zasáhali do pozemních operací proti agresorovi na celém světě, vojáků, kteří se zúčastnili misí, ať už to jsou mise, které mají za úkol chránit civilní obyvatelstvo, jsou to prostě mise, které se nasazují buď v rámci NATO, nebo OSN, vždy se používá termín válečný veterán. Čili to byly hlavní důvody pro tuto změnu a myslím si, že by bylo dobré, kdybychom se řídili všeobecně tímto konstitučním řádem vojenských veteránů v České republice.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče. Žádné návrhy nezazněly. Tím končím druhé čtení tohoto návrhu zákona, končím projednávání bodu č. 39.

Než přistoupíme k dalšímu bodu, s procedurálním návrhem se hlásí pan poslanec Břetislav Petr.

Děkuji panu ministrovi i panu kolegovi Turkovi. Nyní má slovo pan kolega Petr.

 

Poslanec Břetislav Petr: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, vystupuji s procedurálním návrhem týkajícím se úterního zahájení jednání, kde v rámci návrhů zákonů, které by měly být zařazeny na pořad této schůze, došlo k jistému pochybení.

Kolega Sobotka podával seznam sedmi zákonů, které hovořily nebo pojednávaly o zpravodajských službách, o kontrole zpravodajských služeb, o zákazu bakteriologických zbraní, o změně zákona o hornické činnosti, o vojácích z povolání, o nápravě křivd způsobených holocaustem a o financování programu nákupu nadzvukových letadel. Ale došlo nějakým nedopatřením k tomu, že z těchto sedmi zákonů bylo hlasováno pouze o šesti. Tři z těchto zákonů, první tři, které jsem jmenoval, nebyly zařazeny na pořad schůze, další tři ano.

Nebylo hlasováno o zákonu o hornické činnosti a státní báňské správě. Chtěl bych podotknout, že se jedná o novelu tohoto zákona, která má výrazně technický a bezpečnostní charakter a do jisté míry reaguje na situaci, která nastala v kladenských dolech, kde v důsledku důlního neštěstí ztratili život čtyři havíři. Domnívám se, že o tomto zákonu, o kterém nebylo hlasováno, bychom měli hlasovat, zdali bude dán na pořad této schůze.

Chtěl bych podotknout, že tento zákon výrazně zpřísňuje odpovědnost vedoucích pracovníků i závodního dolu za stav bezpečnosti a dodržování bezpečnostních předpisů. Nejedná se o žádnou politickou normu, ale o novelu výrazně technického charakteru. Domnívám se a přimlouval bych se za to, abychom o tomto zákonu, o kterém nebylo hlasováno v úterním odpoledním jednání, hlasovali znovu a aby tento zákon byl dán na pořad této schůze.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, pane poslanče.

Pro členy sněmovny sděluji, že jsem skutečně ověřoval přes stenografický zápis z úterní schůze, že návrh byl podán a skutečně v tom nepřeberném množství hlasování o zařazení či nezařazení bodů toto hlasování o zákonu - zkráceně zákonu číslo 61 - neproběhlo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP