(9.20 hodin)
(pokračuje Kühnl)

Zdá se, že vláda, případně zmíněné bezpečnostní a informační složky státu a Ministerstva vnitra odvedly menší práci než několik málo novinářů, kteří zjistili taková fakta, jako že firma není dostižná, že její mateřská společnost sídlí v jakémsi malém městečku ve Švýcarsku v unimobuňce a nevyvíjí vlastně vůbec žádnou činnost, že není známa, a dokonce ani místním novinářům, natož švýcarským bankovním kruhům.

Dále vláda pominula informace již dříve známé, že bezpečnostní složky již v dřívější době upozornily na to, že jeden ze zakladatelů a s největší pravděpodobností stále činných osob ve firmě Falkon Capital je v podezření, abych to vyjádřil opravdu korektně, že je nebo byl ve spojení s tajnou službou cizího státu, jiný opět ve spojení, možná i nepřímém, s oblastí, která má blízko k organizovanému zločinu. Tyto informace zřejmě pro vládu nebyly dostatečným varováním - rozhodla se pro firmu Falkon Capital.

Pan premiér uvádí ve své odpovědi, že jedním z hlavních důvodů, že další podstatnou skutečností, abych ho doslova citoval, byl fakt pro vybrání firmy Falkon Capital, že tato firma jako jediná měla podporu ruské vlády. Jinými slovy, dlužník, ze kterého nemůžeme dlouhá léta dostat zpátky naše peníze, nám vybral firmu, přes niž celá transakce má běžet. Domnívám se, že dlužník toto dělá s nějakým záměrem. Zajímalo by mě, zda pan premiér přesně ví, s jakým záměrem, jestli je zajištěno, že se touto cestou nemůže Česká republika stát součástí nějakých procesů, které poškodí její pověst v mezinárodním měřítku.

Pan premiér přidal k této otázce informaci o tom, že mechanismus převodu dluhu se bude dít na komerční bázi s využitím zbožových dodávek obdobného druhu, jaké již firma Falkon Capital poslední dva roky zprostředkovala právě s cílem deblokovat určité části ruského dluhu, myslím tím zprostředkování vývozu elektrické energie z Ruské federace do třetích zemí, nikoli do České republiky ani do zemí, kde mají české energetické subjekty samy zájem na vývozu elektrické energie.

K tomu je třeba podotknout, že dosavadní účast firmy Falkon Capital na deblokacích ruského dluhu je účast vysloveně zprostředkovatelská, k níž firma nepotřebuje žádné vlastní peníze významného rozměru, a nelze tedy, přestože celkový objem je poměrně velký - 90 mil. dolarů - činit závěr, že firma má prostředky a zkušenosti na obchody v rozměru 20 mld. korun. Navíc, já se k tomu ještě vrátím, je velká otázka, zda skutečně celá transakce proběhla tak, že byla velká část naší pohledávky vůči Ruské federaci převedena na komerční subjekt, ten zaplatil a ten nyní vymáhá. Je velká otázka, zda se ve skutečnosti nejednalo o přímou nebo přinejmenším nepřímou platbu samotné ruské vlády, což, jak víte, by bylo v rozporu s pravidly Pařížského klubu, jehož sice Česká republika není členem, ale Česká republika by se tak mohla stát součástí procesu, který by určitě její pověsti nepřidal.

Třetí otázka -

Pan premiér se za mými zády ptá, jak to dlouho bude trvat. Já se ptám již celou řadu měsíců, jak dlouho bude trvat zveřejnění smluv, které vláda stále ještě utajuje, a doufám, že pan premiér projeví alespoň tolik trpělivosti jako já v řádově menším časovém rozměru.

Třetí otázka souvisí už s tím, na co zčásti pan premiér odpověděl ve druhé otázce, to je, co je české vládě známo o tom, zda firma Falkon Capital již takové obchody v takovém objemu realizovala. Já bych nechtěl znovu opakovat čísla, ale chtěl bych se zastavit u skutečnosti, že cílem transakce, alespoň údajně, bylo právě nedostat se do rozporu s pravidly, nedostat Ruskou federaci do rozporu s pravidly Pařížského klubu, tj. převést tento suverénní dluh, tuto suverénní pohledávku na komerční subjekt, který za ni nějakým způsobem zaplatí. Tento komerční subjekt ji bude i vymáhat. Komerční subjekt by samozřejmě nebyl potom vázán pravidly Pařížského klubu ani nepřímo a mohl by od ruské vlády požadovat menší sumu, než je nominální hodnota dané pohledávky.

Chtěl bych se pana premiéra zeptat, co je české vládě a jemu osobně známo o tom, co bylo zveřejněno ve veřejných zdrojích v ruském tisku, že totiž celá transakce proběhla tak, že ve skutečnosti zaplatila ruská vláda prostřednictvím odpuštění určitých pohledávek vůči energetické firmě RAO, to je daňové oddlužení a další v rozměru asi 1,35 mld. dolarů, takové jsou informace, za necelých 800 mil. dolarů odkoupila pohledávku od české firmy Falkon Capital. Když si odečtete zhruba 550 mil. dolarů, které k nám přišly, tak to znamená zisk zhruba 250 mil. dolarů pro tuto firmu a tato firma RAO vlastně potom předala dluh zpátky Ruské federaci právě za odpuštění dluhu v rozměru 1,35 mld. dolarů, tzn. zhruba za polovinu skutečné hodnoty.

Zajímalo by mě, jaký názor na to má pan premiér, zda jsme se zde opravdu nestali součástí procesu, který poškodí naši pověst, zejména vůči účastníkům tzv. Pařížského klubu.

Konečně poslední otázka. Ujišťuji pana premiéra, že se opravdu blížím ke konci. Otázka zněla: Kde a na základě jakých transakcí společnost Falkon Capital 20 mld. korun získá? Pan premiér mi odpověděl, že z úvěrových zdrojů zahraniční banky. Je zjevné, že takováto firma nemá ani nepatrnou část oné kredibility, která by mohla vést k udělení úvěru ve výši 20 mld. korun. Transakce, které začaly někde v Rusku, úplně přesně nikdo z nás neví kde, šly přes několik zahraničních bank. Jsou to transakce, které opravdu vzbuzují podezření, že skutečným plátcem není firma Falkon Capital, ale ruská vláda. Jak už jsem řekl, Falkon Capital je firma vysloveně pokoutní, nemajetná, která nemůže získat takovýto úvěr.

Tím mé otázky v první části končí a prosím pana premiéra, aby mi alespoň na některé z nich odpověděl.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Slovo má pan předseda vlády Miloš Zeman.

 

Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, pokládám za jistý projev nedůvěry vůči poslancům této sněmovny, jestliže zde kolega Kühnl citoval své otázky i mé odpovědi, protože nás podezřívá, že jsme to nečetli, což jistě, ale opravdu jistě není pravda. Nicméně to je otázka individuálního vkusu a časového potenciálu, jímž my všichni disponujeme.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP