(11.00 hodin)
(pokračuje Fischer)

Z Bruselu jsem si nemohl do Kutné Hory odskočit. Požádal jsem tedy alespoň svého asistenta, aby se tohoto jednání účastnil, a mám zde z tohoto jednání i zápis.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Jednak si myslím, že vysvětlení pana poslance bylo zřetelné a srozumitelné, a jednak, pokud jsem ho poslouchal v jeho úvodním slovu, tak jsem nenabyl dojem, že cokoli posouvá do nějaké politické roviny. Domnívám se, pane předsedající, že by možná bylo vaším prostřednictvím dobré vyzvat pana poslance Urbana, zda by se nezamyslel nad tím, jestli by se panu poslanci Fischerovi neomluvil, protože jeho invektiva byla dost sprostá.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já tedy vyzvu pana poslance Urbana, aby se zamyslel. Soudím podle výrazu v jeho tváři, že skutečně přemýšlí.

Ještě paní kolegyně Nedvědová k tomuto bodu.

 

Poslankyně Veronika Nedvědová: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, již jeden a půl roku se zabývám tímto problémem, a to zejména z pozice zpravodaje vodního zákona. Proto mě zajímá konkrétní řešení problémů čištění důlních vod v Kutné Hoře.

Je s podivem, kolik nepřesností bylo poskytnuto v odpovědi na interpelaci poslance Fischera, když uvážíme vysokou erudovanost pracovníků ministerstva průmyslu. Měla jsem možnost seznámit se s některými vodohospodářskými problémy na Kutnohorsku, zvláště při loňském odborném semináři v tomto kraji, rovněž otázky dřívějšího i současného znečišťování povrchových toků důlní vodou z Kaňku znám.

Na své písemné upozornění již v polovině minulého roku jsem bohužel dostala od paní náměstkyně Vlasákové podobně velmi nepřesnou a neuspokojující odpověď. To bylo ještě mnoho měsíců před havárií, ke které došlo koncem roku na toku Beránka u Malína. Vím také, že na toto nebezpečí upozorňovali odborníci již dávno předtím a malínští občané kupř. na besedě s ministrem Fenclem ještě dlouho před havárií.

Všechno vzniklo nedůsledností pracovníků resortu průmyslu, za což sice dostaly dvě pokuty od Báňského úřadu v Kladně Rudné doly Příbram, ale to bylo vše. Čistička důlních vod měla stát na pozemku Rudných dolů v Malíně již v roce 1999, a tak by nemusela řešit tyto problémy ani ministerstva, ani parlament republiky. Rovněž celkové náklady mohly být v roce 1999 daleko nižší.

Považovala bych za správné, aby dosavadní odpověď na interpelaci byla doplněna písemně o věcné a pravdivé zhodnocení, včetně technických údajů. Následovat by měl závěr s konkrétním návrhem na okamžité řešení, a ne vyčkávat s řešením havárie až do srpna 2002. Bylo by také užitečné vyčíslit dosavadní i předpokládané návrhy, aby bylo jasně řečeno, kolik tento zbytečný experiment ještě bude stát na nákladech státního rozpočtu ve druhé, eventuálně dalších etapách. Starostové měst a obcí na nás marně požadují další finanční prostředky na vybudování čističek komunálních odpadních vod a zde, v resortu průmyslu, se vynakládají desítky milionů korun na provizorní stavby. Provizorní čistička důlních vod totiž stála státní rozpočet několik desítek milionů korun, ale kvalitativně ani kapacitně nevyhovuje požadavkům stanoveným vodním zákonem.

Žádám pana ministra průmyslu o předložení ekonomické rozvahy prošlé řádným oponentním řízením, která by vyčíslila minulé i budoucí náklady na čištění důlních vod z vrcholu kopce Kaňk, které je údajně nejlepší variantou řešení. V opačném případě by bylo možno tvrdit, že namísto akce "čisté ruce" spíše probíhá pod taktovkou Ministerstva průmyslu a obchodu akce "špinavá voda".

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, paní poslankyně. Hlásí se někdo další do rozpravy? Pan poslanec Tomíček.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já chci jen doplnit některé věci, které tu víceméně padly mou předřečnicí, a chtěl bych jen upřesnit, že sice určitě má mnoho informací o řečené kauze a vyzývá k tomu, co již bylo usneseno, protože v ruce mám zápis z jednání z 22. ledna, kterého jsem se účastnil, zrovna tak jako ze všech jednání předtím, už od roku 1999.

Nechci tu rozpisovat detaily, chci přečíst jen závěr. Závěr tohoto jednání, které se týká této kauzy, je: Diamo, státní podnik, předloží harmonogram termínu postupu při řešení problematiky vytékání důlních vod do Beránky, provoz provizorních čisticích důlních vod, umístění a provozu definitivní čistírny důlních vod a dalších navrhovaných postupů a řešení.

Toto byl závěr. Pokud jsem dobře informován, toto bude předloženo do konce února, takže si myslím, že přesně to, po čem je tu voláno, prostě uloženo bylo. Jak znám Diamo, tak vím, že tento úkol splní.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Kdo se dále hlásí? Jestliže se nikdo nehlásí, tak pokud jsem informován, i když jsem převzal řízení, byl zde návrh na přerušení, resp. odročení až na příchod omluveného nemocného či zraněného pana ministra Grégra. Říkám to správně?

Já vás odhlásím, protože mám strach, že je nás tu strašně málo. Prosil bych, abyste se přihlásili.

Dal bych, až nás bude potřebné kvorum, hlasovat o tomto procedurálním návrhu na přerušení projednávání této interpelace do doby, kdy zde bude přítomen ministr Grégr.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 261 z přítomných 77 poslanců 44 pro, 25 proti. Návrh byl přijat.

 

Dostáváme se k interpelaci na ministra financí Rusnoka. Odpověděl na interpelaci pana poslance Václava Exnera ve věci družstevních záložen. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 1239.

Prosím pana ministra.

 

Ministr financí ČR Jiří Rusnok: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ve své písemné interpelaci jsem panu poslanci Exnerovi sdělil skutečnosti, které stále platí, i když pocházejí z konce listopadu roku 2001. Mé odpovědi byla věnována náležitá pozornost a snažili jsme se panu poslanci zodpovědět všechny požadované otázky. Rovněž tak mu byly poskytnuty všechny vyžádané materiály, rovněž jsme si k odpovědi zadali stanovisko Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami, týkající se Družstevní stavební záložny Praha, a i toto jsme panu poslanci doručili.

Ke zprávě o činnosti a hospodaření úřadu za rok 2000 mohu sdělit, že nebyla panu poslanci poskytnuta pouze z toho důvodu, že v době, o kterou se jedná, probíhalo ještě schvalovací řízení k této zprávě.V současné době je již zpráva schválena a je tedy panu poslanci k dispozici. Tato zpráva byla úřadu zaslána zpět k doplnění, k přepracování hlavně z důvodu vedení účetnictví úřadu. Dále byly doplněny informace o tom, jaké podněty byly podány orgánům činným v trestním řízení ze strany úřadu a dosavadní výsledky těchto šetření byly doplněny rovněž o problematiku likvidátorů družstevních záložen.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP