(12.20 hodin)

Ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci. Abych navázal na konstruktivní duch vystoupení pan místopředsedy Langera, tak chci říci, že by bylo dobré si uvědomit, jaké jsou možnosti ministra vnitra v jednotlivých konkrétních trestních kauzách. Jestliže dozorující státní zástupce odsouhlasí návrh vyšetřovatele - dnes příslušníka společné služby kriminální policie a vyšetřování - k nějakému konkrétnímu procesnímu úkonu, tak samozřejmě předem není vůbec myslitelné, aby ministr vnitra jakoby něco ještě dodatečně schvaloval, protože k tomu za prvé nemá žádné zmocnění v zákoně, je to procesní úkon orgánů činných v trestním řízení, a za druhé by to ani technicky nebylo možné, protože ministr vnitra nemá takový okruh informací. Čili asi se shodneme na tom, že není možné, aby se vložil nějaký nový článek do toho, než někdo bude takovýto procesní úkon realizovat. To myslím, že je naprosto nepochybné, že toto nelze.

Co lze, a to se také pokusím učinit, je to, aby v rámci školení, která se provádějí u příslušníků společné služby kriminální policie a vyšetřování - to školení probíhá v návaznosti na nový trestní řád a probíhá permanentně od poloviny loňského roku a ještě každý příslušník této společné služby několika běhy takovéhoto školení bude procházet - tak aby v rámci těchto školení se také věnoval čas této problematice. To se nepochybně udělat dá a nepochybně to prospěje atmosféře v České republice a to učiním.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Hlásí se ještě někdo další? Ne-li, budeme hlasovat o návrhu na vyjádření nesouhlasu s odpovědí ministra vnitra. Já vás odhlásím.

Vidím, že některé politické strany už zcela rezignovaly na svou - buď rezignovaly na svou účast, nebo možná jsme to nepostřehli a zanikly. To je také varianta. (Smích v sále.) Ale je tady pan poslanec Krása, takže on drží prapor. I pan poslanec Pešek přišel, takže nezanikli ještě.

 

Dám hlasovat o vyjádření nesouhlasu s odpovědí ministra vnitra.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 263 z přítomných 133 poslanců 63 pro 54 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Děkuji. Tím jsme ukončili projednávání odpovědí členů vlády na písemné interpelace a budeme se věnovat přerušenému bodu 80, což je

 

80.
Návrh poslanců Ivana Pilipa a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1145/ - první čtení

 

Přerušili jsme ho po ukončení obecné rozpravy a před hlasováním o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona. Je to tak? Souhlasí pan předkladatel Pilip? Nevím, jestli jste dostal šanci na závěrečné slovo? Dostal.

Čili zůstáváme u hlasování, kterým je návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Zazněl panem poslancem Šulákem přednesený návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Čili jestli dovolíte, já zahájím hlasování.

 

Kdo je pro tento návrh pana poslance Šuláka? Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 264 z přítomných 138 poslanců 59 pro, 52 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání hospodářskému výboru. Pan poslance Plachý navrhl výboru pro obranu a bezpečnost. A vím, že byl návrh na zkrácení lhůty o 40 dnů, takže budou tři hlasování.

 

Nejdříve návrh na přikázání k projednání hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování 265 z přítomných 143 poslanců 132 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Přikázání výboru pro obranu a bezpečnost.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 266 z přítomných 143 poslanců 45 pro, 69 proti. Návrh nebyl přijat.

 

A pro zkrácení lhůty o 40 dnů.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 267 z přítomných 144 poslanců 67 pro, 66 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme ukončili projednávání prvního čtení tohoto návrhu zákona.

 

Dostáváme se k bodu

 

82.
Návrh poslanců Milady Emmerové, Zdeňka Škromacha, Josefa Janečka,
Jarmily Boháčkové a Jiřího Hofmana na vydání zákona, kterým se mění zákon
č. 218/2000, o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů
(rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1172/ - prvé čtení

 

Prosím paní poslankyni Emmerovou, aby návrh zákona uvedla. Než začne hovořit - zhruba ve 13. hodin bychom přerušili jednání na hodinovou polední přestávku.

Mohu ještě říci, že pan poslanec Bláha má náhradní kartu 23.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedo, vážení přítomní, dovolte mi, abych jménem poslanců vyjmenovaných na návrhu navrhla novelu zákona, která by umožnila, aby příspěvkové organizace, které jsou zdravotnickými zařízeními, byly povinny uzavřít pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou občanům v souvislosti s poskytováním zdravotní péče.

Navrhovaná úprava uvede do souladu podmínky, za kterých lze provozovat státní a nestátní zdravotnická zařízení. Nestátní zdravotnická zařízení tuto povinnost mají stanovenu v zákoně č. 160/1992 Sb., státní zdravotnická zařízení nemají stanovenu ani povinnost, ale ani možnost takové pojištění uzavřít.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP