Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
12. února 2002 ve 14.07 hodin

Přítomno: 170 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážené kolegyně, vážení kolegové, i když je nás zde počet malý a někteří ještě nahlas hovoří, zahajuji devátý jednací den 46. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás srdečně vítám.

Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami - pan poslanec Ondruš má náhradní kartu č. 22.

O omluvení své neúčasti požádali poslanci: ze zdravotních důvodů Brtnický, Grulich, Hanačíková, Houzák, Mihaličková, Vejvoda a Sehoř, z rodinných důvodů poslanec Macháček. Na zahraničních cestách, i když bych je odlišil, na dovolené je pan poslanec Kraus a na služebních cestách jsou poslanci Vojíř, Benda, Exner, Pícl a Výborný. Pro rekonvalescenci se z vlády omlouvá pan ministr Grégr, pan ministr Kužvart je na zasedání Rady programu OSN pro životní prostředí.

Na lavice vám byl rozdán přehled o zbývajících bodech programu.

Prosím diskusní kroužky, aby se posadily.

Chci vás informovat, že vláda vzala zpět vládní návrhy o daních z příjmů a spotřebních daních, sněmovní tisky 1069 a 1096, což jsou body 60 a 61 schváleného programu.

Dále vám přednesu návrhy ze své dnešní porady s místopředsedy sněmovny a zástupci poslaneckých klubů. Prosím, abyste poslouchali. Navrhujeme ve středu a ve čtvrtek vždy dvě hodiny dopoledne a dvě hodiny odpoledne, tedy zhruba od 11 do 13 hodin a od 14 do 16 hodin, zařazovat třetí čtení návrhů zákonů. Dále doporučujeme bod 101, sněmovní tisk 1229, pevně zařadit jako druhý bod ve čtvrtek dopoledne, a dále, protože jsou ústní interpelace již vyčerpány, navrhujeme ve čtvrtek od 17 hodin projednávat mezinárodní smlouvy, první čtení, a v pátek od 9 hodin projednávat mezinárodní smlouvy, druhá čtení.

Doufám, že jste vnímali tyto procedurální návrhy. Pokud není námitek, dám o těchto návrzích hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 427 z přítomných 124 poslanců bylo 109 pro, nikdo nebyl proti, takže návrh byl přijat.

 

Dnes se budeme tedy věnovat zákonům v prvním čtení podle schváleného pořadu, tj. od bodu 91.

 

Prvním bodem je

 

91.
Senátní návrh ústavního zákona, kterým se mění ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb.,
Ústava České republiky, ve znění ústavního zákona č. 347/1997 Sb. a ústavního zákona č. 300/2000 Sb.
/sněmovní tisk 1134/ - prvé čtení

 

Z pověření Senátu předložený návrh uvede pan senátor Jiří Stodůlka, kterému dávám slovo. Prosím o klid a pozornost.

 

Senátor Jiří Stodůlka: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, z pověření Senátu vám předkládám k projednání poměrně rozsáhlý návrh nové Ústavy, který je výsledkem zhruba tři roky trvajících debat a konzultací. Dovolte mi pronést úvodem několik obecnějších slov a následně stručně přiblížit jednotlivé navrhované změny.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP