(12.00 hodin)

Poslanec Jiří Patočka: Nyní máme jako poslední návrh pana poslance Vlčka, který obsahuje legislativně technické úpravy, ale vzhledem k tomu, že byly předneseny další legislativně technické úpravy při tomto jednání, doporučuji hlasování o nich společně. Zpravodaj i navrhovatelka doporučují.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 454. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro návrh 171, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Hany Orgoníkové, Miloslava Vlčka a Bohuslava Sobotky na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů, a zákon číslo 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1026, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 455. Kdo je pro přijetí tohoto usnesení? Kdo je proti?

Z přítomných 178 pro návrh 164, proti 5. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji paní poslankyni, děkuji panu zpravodaji.

 

Máme před sebou další bod, kterým je

 

153.
Vládní návrh zákona o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském
a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském)
/sněmovní tisk 1010/ - třetí čtení

 

Místo u stolku zpravodajů již zaujal pan ministr Fencl. Prosím o totéž v zastoupení nepřítomného zpravodaje zemědělského výboru Ladislava Skopala pana poslance Horta. Sděluji, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 1010/2.

Otevírám rozpravu ve třetím čtení, do které se hlásí pan ministr. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Vážený pane předsedající, ctěná sněmovno, dovolte mi, abych vás informoval před projednáváním vládního návrhu zákona o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a o změně některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 1010, o následující skutečnosti.

Návrh tohoto zákona byl projednán v zemědělském výboru Poslanecké sněmovny, který přijal na své 56. schůzi dne 9. ledna 2002 sedm pozměňovacích návrhů. S těmito pozměňovacími návrhy se plně ztotožňuji.

Při projednávání tohoto návrhu zákona ve druhém čtení na plénu Poslanecké sněmovny, a to 30. ledna 2002, byl přednesen pozměňovací návrh pana kolegy Ladislava Skopala, označený jako B, který se týkal změn ustanovení § 1 a § 2 zákona 156/1998 Sb., o hnojivech v oblasti směsí hnojiv. Já cítím povinnost vás informovat o důvodech, proč s tímto pozměňovacím návrhem nemohu souhlasit. Tento návrh totiž vrací znění zákona 156/98 Sb., o hnojivech, do stavu, v jakém byl před jeho poslední novelou, provedenou zákonem 308/2000 Sb. Důvodem této novely bylo mimo jiné to, že příslušné předpisy Evropského společenství pojem "směsi hnojiv" neznají a nepoužívají. Rozšíření stávajícího textu zákona č. 156/98 Sb., o hnojivech, by bylo upřímně řečeno krokem zpět nad rámec implementovaných směrnic Evropského společenství.

Uvedu ještě jeden důvod, abych byl co nejstručnější - že se na směsi hnojiv, to je na výrobek vzniklý touto novelou, tedy mechanickým smísením již registrovaných hnojiv, nebudou vztahovat kontrolní mechanismy zakotvené v příslušných paragrafech 7, 8 a 9 zákona o hnojivech, které se týkají požadavků na jejich označování, balení a zejména skladování a používání. Nepovažoval bych tuto skutečnost za šťastný výstup tohoto zákona.

Proto doporučuji, jak už jsem úvodem řekl, všechny pozměňovací návrhy předprojednané a schválené zemědělským výborem a nedoporučuji schválit pozměňovací návrh pod označením B.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo další se hlásí do rozpravy ve třetím čtení? Nikdo. Rozpravu končím.

Pan ministr ani pan zpravodaj nehodlají vystoupit se závěrečným slovem. Prosím proto pana zpravodaje, aby přistoupil k řečništi a přednesl návrh procedury a poté předkládal návrhy k hlasování.

 

Poslanec Petr Hort: Kolegyně a kolegové, navrhuji následující proceduru. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení zemědělského výboru hlasovat jako celek a poté pozměňovací návrhy přednesené poslancem Skopalem také jako celek. Nakonec hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je nějaká námitka proti tomuto postupu? Není. Přikročíme tedy k hlasování. Já ještě přivolám do sálu kolegy.

Vzhledem k tomu, že lavice prořídly, pokusím se zreálnit skutečný stav přítomných se stavem, který je na hlasovacím zařízení. Prosím, abyste se všichni zaregistrovali svými identifikačními kartami a prosím o přednesení prvního návrhu.

 

Poslanec Petr Hort: Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení zemědělského výboru zpravodaj doporučuje, ministr doporučuje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 456. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 155 pro návrh 148, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Prosím o další návrhy.

 

Poslanec Petr Hort: Pozměňovací návrhy poslance Ladislava Skopala zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 457. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 160 pro návrh 71, proti 68. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme vyčerpali jednotlivé pozměňovací návrhy a přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském), podle sněmovního tisku 1010, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 458. Kdo souhlasí s navrženým usnesením? Kdo je proti?

Z přítomných 162 pro návrh 107, proti 12. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP