(16.10 hodin)

Poslanec Bohuslav Sobotka: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, měl bych procedurální návrh, který se týká programu schůze. Za malou chvíli by došla řada na bod číslo 62, kterým je vládní návrh zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu rozpočtového schodku. Chtěl bych navrhnout, aby tento bod programu byl vypuštěn z programu této schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Další návrh má ještě pan poslanec Kocourek.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, dovolte, abych v návaznosti na předchozí procedurální návrh navrhl vyřazení z této schůze také bodu 59, což je vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 17/2000 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony, tisk 1068.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto jsou dva procedurální návrhy, o kterých rozhodneme hlasováním.

 

Nejprve tedy stažení, resp. vyřazení z pořadu schůze bodu 62.

Zahájil jsem hlasování číslo 524. Kdo souhlasí s tímto návrhem? Kdo je proti?

Z přítomných 128 pro návrh 114, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o vyřazení z programu bodu 59.

Zahájil jsem hlasování č. 525. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 132 pro 68, proti 46. Tento návrh byl přijat. I tento bod byl vyřazen z programu jednání sněmovny.

 

Dalším bodem je bod číslo

 

97.
Vládní návrh zákona o přijetí úvěru Českou republikou od Evropské investiční banky
na financování investičních potřeb souvisejících s prováděním projektu
Podpora investičních opatření na ochranu před povodněmi v České republice
v rámci Programu prevence před povodněmi
/sněmovní tisk 1215/ - prvé čtení

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Z pověření vlády tento návrh uvede pan ministr zemědělství Jan Fencl. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přednedávnem jsem předložil Poslanecké sněmovně zprávu vlády k zabezpečení finančních prostředků v rámci Programu protipovodňové prevence na léta 2002 až 2005 a způsob využití finančních prostředků k nápravě povodňových škod z účtu státních finančních aktiv. Děkuji vám za její schválení, a to usnesením Poslanecké sněmovny České republiky č. 1967-01, neboť jsem tím, resp. my jsme tím pozitivně posunuli aktivity v oblasti prevence před povodněmi.

Konečně lze od dokončování obnovy vodních toků po katastrofických povodních přistoupit k realizaci účinných protipovodňových opatření v nejohroženějších oblastech České republiky. Finanční náklady na taková opatření, která naplňují programy k zabezpečení strategie ochrany před povodněmi na území České republiky, jsou však velmi, velmi vysoké a k jejich zajištění se navrhuje použít kofinancování se zapojením národních zdrojů posílených zahraničním úvěrem. Jedině takovým soustředěním finančních prostředků lze uskutečnit významná protipovodňová opatření v dohledné době, což - a já doufám, že o tom nepochybujeme - obyvatelstvo netrpělivě očekává.

Proto návazně na kladné přijetí tohoto principu financování Poslaneckou sněmovnou vyjádřené schválením zmíněného materiálu v citovaném usnesení si vám dovoluji předložit návrh zákona o úvěru České republiky od zahraniční finanční instituce, v tomto případě konkrétně od Evropské investiční banky.

Předpokladem pro získání a čerpání úvěru jsou samozřejmě národní zdroje, které jsou složeny jednak z prostředků z účtu státních finančních aktiv, a to podle nového zákona o vodách, dále z vlastních zdrojů investorů, tj. správců vodních toků, a částečně i ze státního rozpočtu. Celkový objem těchto zdrojů na realizaci Programu prevence před povodněmi představuje 2,15 miliardy a navrhovaný zahraniční úvěr ve výši 2 miliardy korun, tj. 60 milionů eur a umožňuje zajistit celkem 4,15 miliardy korun na období let 2002 až 2005.

Musím zdůraznit, že tento přístup umožní zahájit realizaci opatření v oblastech nejvíce ohrožených povodněmi, tedy v povodí řek Moravy, Odry a horního Labe, kde povodňové škody v posledních pěti letech dosáhly - pro vaši informaci - výše 68,4 miliardy Kč.

Rád bych připomněl, že oblast prevence před povodněmi a její finančních zajištění není podle mého názoru tématem pro diskusi o neuváženém zadlužování státu. Jedná se o zabránění neočekávaným a obvykle drastickým škodám následkem povodňových situací a především jde o ochranu života našich občanů. Vždyť povodně v naší zemi si v uvedených letech vyžádaly 72 obětí na životech. Mohu tedy zodpovědně prohlásit, že protipovodňové investice jsou investicemi pro budoucí generace, které nám tyto generace - a já jsem o tom přesvědčen - nebudou vyčítat. Úvěr ve výši 2 miliardy korun je opravdu úspornou variantou, která umožní realizaci nejpotřebnějších opatření zároveň se zapojením dostupných národních zdrojů.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, obracím se na vás se žádostí o podporu a přijetí tohoto zákona, neboť věřím, že určitě všichni uznáte jeho význam pro zkvalitnění ochrany před povodněmi v České republice. Je třeba, aby konkrétní účinná opatření byla v logice věci zahájena co nejdříve, a proto si dovoluji požádat o projednání a přijetí tohoto zákona, jak již předsedající avizoval, již v prvém čtení Poslaneckou sněmovnou.

V závěru mi dovolte konstatovat, že spoléhám na vaši podporu v této velmi citlivé problematice, a chci vás informovat o tom, že občané v oblastech zasažených a ohrožených povodněmi od státu očekávají zajištění ochrany nejen svým životům, ale také svého majetku.

Děkuji vám, kteří jste mě vyslechli.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP