(15.00 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan zpravodaj Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Paní předsedající, navrhuji nyní, abychom dokončili všechny procedury spojené s tímto bodem, to znamená rozhodnutí o případném zkrácení lhůty, přikázání výborům, a poté abychom procedurálně hlasovali o případném zařazení nového jednacího bodu, který pan poslanec Kühnl a pan poslanec Kasal navrhují zřejmě bezprostředně po skončení tohoto bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Samozřejmě, pane zpravodaji, protože o zařazení nového bodu můžeme hlasovat až po uzavření projednávání tohoto bodu.

Prosím vás, abyste zrekapituloval, jak zněl návrh na zkrácení lhůty.

 

Poslanec Petr Nečas: Pan poslanec Šulák přednesl návrh na zkrácení lhůty na 30 dní.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Takže na zkrácení lhůty o 30 dní. Pane poslanče, ono je to v podstatě jedno.

 

Poslanec Petr Nečas: Ano, je to jedno, ale abych nepoškodil pana kolegu Šuláka.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme tedy hlasovat o zkrácení lhůty pro projednání tohoto návrhu ve výborech, a to o 30 dní, v hlasování pořadové číslo 540.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 540 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 174 poslanců vyslovilo 87 a 75 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že se jednalo o těsné hlasování, vyčkám kontroly hlasovacího zařízení. Vidím procedurální přihlášku pana poslance Mareše, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Petr Mareš: Já se omlouvám, paní předsedající, ale chtěl bych jenom pro záznam oznámit, že mám v hlasování 101 v návrhu na vrácení k dopracování "x" a hlasoval jsem "ano".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Hanuš.

 

Poslanec Václav Hanuš: Děkuji. Paní předsedající, já bych se připojil k podobnému problému jako pan předřečník. Při hlasování 539 o vrácení jsem hlasoval "pro", ve sjetině mám "proti". Nezpochybňuji hlasování, pouze pro steno.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Turek.

 

Poslanec Radim Turek: Vážená paní předsedající, já jsem hlasoval při posledním hlasování o zkrácení lhůty v hlasování číslo 540 "ano", ale ve sjetině mám uveden "křížek", že jsem nehlasoval. Tímto zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme hlasovat o procedurální námitce pana poslance Turka o předchozím hlasování. Na žádost z pléna vás odhlašuji.

 

V hlasování pořadové číslo 541, které zahajuji, se ptám, kdo souhlasí s procedurální námitkou pana poslance Turka. Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 541 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 170 poslanců vyslovilo 117 a 20 bylo proti.

 

Budeme opakovat hlasování pořadové číslo 540 o zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu o 30 dnů.

Zahajuji hlasování 542 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 542 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 170 poslanců vyslovilo 90 a 73 bylo proti.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro obranu a bezpečnost. Má někdo jiný návrh? Pan poslanec Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: V rozpravě navrhl pan poslanec Payne, aby dále tento návrh byl předložen rozpočtovému výboru a výboru zahraničnímu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Budeme tedy hlasovat postupně o těchto návrzích. Ještě pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Já navrhuji výbor pro evropskou integraci.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Jiný návrh nevidím.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 543 a ptám se, kdo souhlasí s přikázáním tohoto návrhu výboru pro obranu a bezpečnost. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 543 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 172 poslanců vyslovilo 163 a 4 byli proti.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 544 a ptám se, kdo je pro přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 544 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 172 poslanců vyslovilo 143 a 22 bylo proti.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 545 a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto návrhu zahraničnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 545 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 171 poslanců vyslovilo 102 a 43 bylo proti.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 546 a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto návrhu výboru pro evropskou integraci. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 546 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 172 poslanců vyslovilo 71 a 61 bylo proti.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro obranu a bezpečnost, výboru rozpočtovému a výboru zahraničnímu a lhůta pro jeho projednání byla zkrácena o 30 dnů. Tím končím prvé čtení tohoto návrhu.

Nyní udílím slovo panu poslanci Kühnlovi k procedurálnímu návrhu. A prosím o klid.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážená paní předsedající, oceňuji snahu vlády nebo vyjádření zástupců vlády k mým návrhům. Domnívám se, že z vyjádření zástupců vlády vyplývá, že dokumenty přinejmenším v podobě, která je důležitá pro naše budoucí rozhodování, mohou být připraveny, byť třeba ještě ne procedurálně tak dalece, jak vyžadují všechny formální procedury.

Dovoluji si proto navrhnout zařazení nového bodu na pořad naší schůze, a to teď hned, bodu, který by zněl "Usnesení Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona o přijetí úvěru na financování Programu pořízení a provozování 24 nadzvukových letadel JAS 39 Gripen".

***




Přihlásit/registrovat se do ISP